UEFA-valget: Gangstervennen Villar Llona fældede sig selv

Den 66-årige belastede spanier opgiver kampen om at blive ny præsident for UEFA 

Sølvræven Villar Llona som her ses sammen med sit store forbillede, Michel Platini, har trukket sig fra valgkampen i UEFA. Foto: AP
Sølvræven Villar Llona som her ses sammen med sit store forbillede, Michel Platini, har trukket sig fra valgkampen i UEFA. Foto: AP

FÅ KENDER bedre end Angel Maria Villar Llona de mange gangstere, som har plyndret international fodbold for milliarder af kroner gennem de seneste 20 år.

På torsdag skulle den 66-årige spanier have været i København i et forsøg på at overbevise de seks nordiske fodboldforbund om, at de skulle stemme på ham, når der i næste uge i Athen skal vælges ny præsident for UEFA.

Men her til aften fik Villar Llona kolde fødder og trak sit kandidatur. Han er belastet af sine mange år blandt fodboldens brådne kar, og han må endelig have indset, at han ikke havde en jordisk chance for at blive valgt. Dertil var hans CV for broget.

EGENTLIG er det ufatteligt, at Villar Llona, eller sølvræven som han kaldes, slap igennem integrationstjekket til valgkampen, hvor han var oppe mod hollænderen Michael van Praag og Aleksander Ceferin fra Slovenien. At Villar Llona fik lov til at stille op, siger noget om de store masker, der i de net, UEFA arbejder med.

Spanieren gjorde sit indtog i international fodbold i 1992, hvor han blev valgt ind i UEFA’s eksekutivkomité, men karrieren tog for alvor fat i 1998, hvor han fik sæde i FIFA’s eksekutivkomité. Det var også året, hvor Sepp Blatter efter en korruptionsplaget valgkamp blev ny præsident for FIFA.

I EKSEKUTIVKOMITÉEN kom Villar Llona til at arbejde sammen med Chuck Blazer fra USA og Jack Warner fra Jamaica. To mænd, der i flere årtier styrede fodbolden i Nord- og Mellemamerika samt Caribien. Chuck Blazer, som vejede langt over 200 kilo, har for fodboldens penge ædt sig igennem det meste af verden.

Ikke mærkeligt at han fik øgenavnet Maven. Han malkede også fodboldens kasser og købte blandt andet en lejlighed i Trump Tower på Manhattan til sine katte.

Jack Warner var grådigere. Ved alle afstemninger om VM-slutrunder stod han med hånden fremme. Han tog sin stemme godt betalt. Han solgte også tv-rettighederne til VM og scorede selv kassen.

BLAZER blev taget af FBI, og Jack Warner gemmer sig for FBI. Men de er ikke de eneste, Villar Llona har siddet med i FIFA, og som i dag er knaldet for korruption. Listen er på langt over 30 navne, og her skal jeg blot nævne Sepp Blatter, Michel Platini, Ricardo Teixeira, Mohammad Bin Hammam, Jeffrey Webb, og senest er også Franz Beckenbauer kommet i fedtefadet.

Villar Llona er kendt for at være imod alle interne undersøgelser i FIFA og for at nægte at medvirke til opklaringen af svindlen. Det har kostet ham en bøde og et gult kort.

Indtil han trak sig i aftes, talte han i sin valgkamp om, at han ville indføre åbenhed i UEFA. Det var som om, at ingen rigtig troede på ham. Til sidst åbenbart heller ikke ham selv.

Han er dog stadig fungerende præsident i UEFA og vicepræsident i FIFA. Forstå det hvem der kan.

UEFA-spids chokeret efter DBU-afsløring

UEFA-Valget: Anklager DBU for at være indblandet i hemmelig aftale

Champions League-ballade kan afgøre UEFA-valget

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.