UEFAs nye plan: 'Man tror det er løgn, men det er det ikke'

Det er useriøst, at den korruptionsdømte og udelukkede Michel Platini får taletid på kongressen i morgen

Korruptionsdømte Platini får taletid på kongressen i morgen. Foto. AP
Korruptionsdømte Platini får taletid på kongressen i morgen. Foto. AP

DET ER svært, for ikke at sige umuligt, at tage UEFA seriøst. Når forbundet i morgen i Athen skal vælge ny præsident, bliver det den afgående og korruptionsdømte Michel Platini, der kommer til at stjæle billedet.

Og han får lov til det af UEFA selv. Man tror det er løgn, men det er det ikke. Michel Platini er udelukket fra al fodbold i fire år. Sammen med den forhenværende FIFA-præsident Sepp Blatter blev han dømt i den meget omtalte sag, hvor der ikke kunne findes dokumentation for, hvorfor Blatter havde overført omkring 13 millioner kroner til Platini i 2011.

Tidspunktet falder meget godt sammen med, at Blatter havde brug for Platini og UEFA’s støtte, da han skulle genvælges som præsident for FIFA.

MEN SELV om Platini er blevet dømt af fodboldens eget juridiske system, og selv om det schweiziske politi er ved at forberede en straffesag mod ham, har UEFA under ledelse af den fungerende præsident, spanieren Angel Villar Llona, spurgt FIFA’s etiske komite om det er i orden, at Platini får lov til at tale på kongressen i den græske hovedstad.

At UEFA overhovedet spørger, er i sig selv diskvalificerende. At FIFA’s jurister giver grønt lys er blot endnu en understregning af, at fodbolden stadig ledes af skumle typer.

Artiklen fortsætter under billedet

 

VILLAR LLONA, som efter kongressen i morgen vil træde et skridt tilbage og genindtage rollen som vicepræsident, er blot en af mange fodboldpolitikere, som for længst burde være sparket ud af systemet. Han har på intet tidspunkt taget afstand fra Platinis gerninger. Tværtimod har spanieren flere gange forsøgt at trække Platini tilbage i manegen. Blandt andet under EM i Frankrig i sommer. Men her satte FIFA trods alt foden ned.

Men der er mange af Villars typer i både UEFA og FIFA. Dybest set mener de ikke, at det rager os andre, at Blatter og Platini deler millioner af fodboldens penge ud til hinanden. Og de udviser kun foragt, når vi fra pressen stiller de kritiske spørgsmål.

SELV VAR Villar Lllona længe med i kapløbet om at blive Platinis afløser, men han trak sig i sidste uge, da det gik op for ham, at han ikke havde mange chancer for at vinde. Helst havde han nok set, at Platini blot kunne vende tilbage og genindtage sit sæde.

Det kan han så ikke endnu, om end han nok skal blive hyldet på scenen i morgen som en anden fodboldfrelser. Det bliver tåkrummende. Når tæerne igen er rettet ud, bliver den 48-årige Aleksander Ceferin efter al sandsynlighed valgt som Platinis afløser.

CEFERIN ER oppe imod den 20 år ældre hollænder, Michal Van Praag, som har siddet i en del år i UEFA’s eksekutivkomite. Uden at gøre det store væsen af sig.

Ikke før nu, hvor han har gjort sig upopulær blandt de mindre lande. Det skyldes, at han er en af arkitekterne bag den nye Champions League-struktur, der blev hastet igennem UEFA’s eksekutivkomite for nogle uger siden. En struktur der giver flere pladser til de store klubber i Champions Leagues gruppespil, mens det straks bliver sværere for klubberne fra de små lande at kvalificere sig.

I den seneste uge er land efter land stået frem og peget på Ceferin. De seks nordiske lande er splittet, men en lang række nationer i Østeuropa samt lande som Tyskland, Frankrig, Italien, Irland, Cypern og Portugal har fortalt, at de vil stemme på sloveneren.

OG HVAD får man så, hvis han bliver valgt. Tja, han ligner mest af alt en ny Platini eller en ny Gianni Infantino. I hans valgprogram er der ikke meget at hente. Og da han var i København i sidste uge, optrådte han heller ikke som nogen stor reformator. Han virkede sur og tvær og i evig forsvarsposition.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Han blev blandt andet spurgt, om han havde lovet Tyskland EM i 2024 og Norden EM i 2028 som tak for deres støtte. Det afviste han. Han sagde, det overhovedet ikke havde været et tema under samtalerne.

DET GENTOG han søndag aften på tysk tv, og derfor virkede det besynderligt at præsidenten for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel i det samme tv-program på ARD sagde, at han selvfølgelig havde drøftet de tyske ønsker om EM i 2024 med Ceferin.

Den unge slovener virker på ingen måde overbevisende. Alligevel ser han ud til at blive den syvende i rækken af UEFA-præsidenter, hvor den første var Ebbe Schwartz fra Danmark.

Afsløring: Derfor er UEFA-bosser endt i bittert opgør

Ny UEFA-boss uden magt: Slut med danske hold i CL

Danmark bør stemme blank til UEFA-valget

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.