Utrolig afhøring udstiller FIFA-præsident som Putins lakaj

Vidneforklaring i det engelske parlament giver et sjældent indblik i den rådne del af fodboldens verden

Hvad så gamle dreng! Vi har sgu styr på det. Putin og Infantino har greb om FIFA. Foto: AP
Hvad så gamle dreng! Vi har sgu styr på det. Putin og Infantino har greb om FIFA. Foto: AP

MISTANKEN OM at FIFA’s præsident Gianni Infantino er i lommen på magthaverne i Rusland blev kun yderligere bestyrket ved en opsigtsvækkende parlamentshøring onsdag i London.

Her fortalte den tidligere chef for FIFA’s etiske komite, Miguel Maduro, hvordan Infantino aktivt forsøgte at forhindre, at en af Vladimir Putins nærmeste medarbejdere, Vitaly Mutko, blev udelukket fra FIFA’s bestyrelse.

MUTKO ER chef for VM i Rusland i 2018, tidligere sportsminister og anklaget for at stå bag det statsstøttede og meget systematiske russiske dopingprogram, som blev afsløret sidste år.

Miguel Maduro skulle foretage et integrationstjek på Mutko der stillede op til genvalg til FIFA’s bestyrelse. Maduro fandt, at Mutko ikke kunne vælges på grund af sin post i den russiske regering.

IFØLGE FIFA’s regler kan politikere ikke sidde i FIFA’s udvalg, men det ønskede Infantino, at Maduro skulle se igennem fingre med.

FIFA’s præsident frygtede, at udelukkelsen af Mutko ville blive en katastrofe for næste års slutrunde i Rusland og samtidig frygtede Infantino for sin egen præsidentpost. Det siger noget om den magt, Rusland har i fodboldens verdensforbund. Infantino hævdede desuden, at Mutko ikke ville blive ramt af den russiske dopingskandale.

Artiklen fortsætter under billedet

Putin, Infantino og Mutko. Værre selskab kan man næppe finde. Foto: AP
Putin, Infantino og Mutko. Værre selskab kan man næppe finde. Foto: AP
 

MEN MADURO lod sig ikke knægte. Heller ikke da han blev opsøgt i Bruxelles af FIFA’s generalsekretær Fatma Samoura, som havde taget chefen for FIFA’s revisionskomite, Tomas Vezel, med til mødet.

Samoura bad i klare vendinger Maduro om at frede Mutko og endnu engang blev der slået på, hvilke katastrofale konsekvenser det ville få for VM og for Infantino, hvis russeren blev smidt på porten.

IGEN HOLDT Maduro fast ved sin beslutning, og det meddelte han i et brev til Mutko. Fra den dag talte Infantino ikke længere til Maduro, som han ellers selv havde ansat. Og i marts i år blev Maduro fyret fra FIFA efter blot otte måneder på posten.

Ved parlamentshøringen i London fortalte Maduro, at han flere gange var blevet modarbejdet af ledende FIFA-folk. Det skete blandt andet da han påpegede, at Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, som er styret af sheiker fra Golf-staterne, bevidst forhindrede kvinder i at blive valgt til FIFA’s komiteer.

DET LYKKEDES Maduro indirekte at fælde en af sportens allerstørste slyngler, sheik Ahmad Al- Sabah fra Kuwait, som også er et uhyre magtfuldt medlem af Den Internationale Olympiske Komite, IOC.

Artiklen fortsætter under billedet

Maduro under vidneforklaringen i det engelske parlament. PR-Foto
Maduro under vidneforklaringen i det engelske parlament. PR-Foto
 

Maduro opdagede, at sheik Al-Sabah kunne være en af de personer, som var nævnt i en større korruptionssag i FIFA, som FBI og de amerikanske justitsmyndigheder var ved at efterforske. Maduro skrev til sheiken for at høre, om det dog kunne stemme. Han fik ikke svar. Men Al-Sabah trak sig straks fra FIFA’s bestyrelse. Han sidder dog stadig i IOC, som intet har foretaget sig i sagen.

VED HØRINGEN fortalte Maduro også, hvordan valgene i FIFA kunne kontrolleres og styres, så man fik det ønskede udfald:

– Ved at give 40 eller 50 personer kuglepenne med forskellige farver vidste de, at deres kryds ville blive kontrolleret.

DE ENGELSKE parlamentarikere havde også ønsket at afhøre Cornel Borbely, som var leder af undersøgelsesafdelingen i FIFA’s etiske komite. Han blev fyret samtidig med Miguel Maduro. Men den afhøring forhindrede FIFA.

I et brev fra FIFA’s generalsekretær Fatma Samoura hedder det, at det vil stride mod FIFA’s etiske regler og mod schweizisk lov – endda også straffeloven - at lade Borbely afgive vidneforklaring i London.

DET ER fuldstændig latterligt, men altså den måde som FIFA til stadighed forsøger at dække over dårlige historier.

I løbet af den knap halvanden time lange høring nåede Maduro også at fortælle, at han havde spurgt en række personer i FIFA om de havde modtaget penge før valg til FIFA’s udvalg og komiteer.

DET HAVDE flere svaret ja til. De havde tilføjet, at det var helt naturligt, for de var jo venner.

Og hvad kan man så konkludere efter at have kørt Miguel Maduros FIFA-fortælling? I hvert fald, at al den snak om reformer ikke er andet end varm luft. Infantino er styret af Rusland og sheikerne, og han sidder stadig, fordi han har skaffet sig af med besværlige regelryttere som Maduro.

VM I RUSLAND bliver også afviklet, og Mutkos sæde i FIFA’s bestyrelse bliver i næste uge overtaget af Alexey Sorokin fra den russiske VM-komite. Her er han til daglig Mutkos nærmeste medarbejder.

Se også: Russisk VM-chef i udfald mod Ekstra Bladet

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen