Uvidende mandschauvinist skal reformere FIFA

Blatter og kompagni er ved at skrive endnu et dunkelt kapitel i fodboldens brogede historiebog 

Den uvidende Francois Carrard bliver betalt af Blatter og så forsvarer han selvfølgelig også FIFA-præsidenten. Foto: AP
Den uvidende Francois Carrard bliver betalt af Blatter og så forsvarer han selvfølgelig også FIFA-præsidenten. Foto: AP

ENDNU ET dunkelt kapitel i FIFA’s i forvejen dystre historiebog bliver skrevet i den kommende uge i den schweiziske hovedstad Bern.

Her vil den 77-årige advokat Francois Carrard på onsdag sætte sig for bordenden, når FIFA’s selvudnævnte 13-mands store reformkomite for første gang bliver samlet.

Lad det være sagt med det samme. Jeg giver ikke en døjt hvor hverken Carrard, som i mine øjne allerede er dumpet med et brag, eller for komiteen, som for de flestes vedkommende består af folk, som i alt for lang tid har været en del af FIFA’s betændte system.

LAD OS TAGE Carrard først. Han er schweizer og fyldt af varm bjergluft, præcis som FIFA’s præsident, 79-årige Sepp Blatter. 

Da FIFA fik ideen om at nedsætte en stærkt tiltrængt reformkomite, blev det besluttet, at formanden skulle være en uden for FIFA’s egen kreds.

Valget faldt på Carrard, som bliver betalt af FIFA, og som endnu inden arbejdet er gået i gang har dannet sig meget klare meninger om, hvad der er godt og skidt i foretagendet.

Således har advokaten i sit hjemlands aviser kastet sig ud i et varmt forsvar for Blatter, som betaler salæret.

– Det følgende siger jeg som helt uafhængig: Uheldigvis er det sådan, at når nogen sidder for længe, så bliver de negative sider noteret. Denne mand er uretfærdigt behandlet. Og når vi taler om korruption... Jeg har FBI’s materiale på mit bord. Når jeg ser anklageskriftet, så er der ikke et ord om ham. Jeg er ikke gjort bekendt med nogen antydninger af korruptionssager mod Blatter, sagde Carrard til avisen Le Matin Dimanche.

MEN DER STOPPER det ikke. Den ældre advokat mener, at korruptionen i FIFA kun skyldes enkelte rådne æbler. Det er altså ikke et generelt problem.

Det er virkelig at tale mod bedre vidende, men det bliver værre endnu.

Alle ved, at Blatter er pikeret over, at FBI og de amerikanske justitsmyndigheder har skuet bissen på over for FIFA. Selv tør Blatter ikke rejse til USA af angst for at blive hentet ind til afhøring.

Se også: Derfor svigter Blatter kvindernes VM

Francois Carrard tager Blatters parti. I interviewet med den schweiziske avis siger advokaten, at han ikke forstår, hvorfor amerikanerne blander sig i FIFA’s forhold, når nu amerikansk fodbold, baseball og basketball er meget mere populært i ISA.

– Fodbold er ikke en rigtig amerikansk sportsgren. Det er bare en etnisk sport for piger, der går i skole, siger han.

SÅ DUM, UVIDENDE og mandschauvinistisk har man næsten ikke lov til at være. Selv ikke som advokat.

Det er ikke mange uger siden, at USA’s kvinder vandt VM-guld i Canada, og ved VM i Brasilien sidste år nåede det underholdende og velspillende amerikanske landshold frem til 1/16-finalen.

Fodbold er i rivende udvikling i USA, hvor det er den hastigts voksende idrætsgren.

Francois Carrard er åbenlyst ikke en mand, der lader sig distrahere af kendsgerninger. En mand helt efter Sepp Blatters hoved.

OG BEDRE BLIVER det ikke, når vi ser på sammensætningen af den komite, Carrard skal lede. 

Oprindeligt skulle den have bestået af 15 mand. Hver af FIFA’s seks konføderationer, UEFA, COMNEBOL og så videre skulle hver udpege to mand, og så skulle FIFA’s meget utilfredse sponsorer også stille med to mand.

Det har Carrard ændret på. Sponsorerne er pillet ud. Dem vil han i stedet placere i en femmands rådgivningsgruppe, som han selv udvælger. Navnene har han ikke oplyst endnu.

DER ER UDEN tvivl gode folk i komiteen, men man kan ikke kalde den uafhængig, og iblandt er der virkelig nogle kedelige starutter.

Et eksempel er Hany Rida fra Egypten. Han er medlem af FIFA’s eksekutivkomite, og han er ved at blive efterforsket af det schweiziske politi for sin rolle i forbindelse med tildelingen af VM til Rusland og Qatar.

Se også: Terror kan fjerne VM fra Qatar

Rida stemte på Qatar, og han var nærmest slyngveninde med Mohamed Bin Hammam fra Qatar, der nu er udelukket fra al fodbold på livstid. Således fløj de sammen i Bin Hammams private jet til Caribien i 2011, hvor sheiken delte korruptionspenge ud til 25 fodboldledere i sit forsøg på at vælte Sepp Blatter som præsident for FIFA.

ET ANDET kedeligt eksempel fra Carrards komite er Constant Omari fra Congo. Den mere end to meter høje mand sidder også i FIFA’s eksekutivkomite, hvor han er kendt for at være imod alle former for reformer. 

Han bryder sig heller ikke om de journalister, der undersøger FIFA. Således har han kaldt de dygtige folk fra Sunday Times for racister. 

Et sprogbrug der går igen hos en tredje uheldig plante, sheik Ahmad Al-Sabab fra Kuwait. Han sidder ligeledes i FIFA’s eksekutivkomite, og de amerikanske myndigheder har tidligere kaldt ham korrupt. 

Han er på alle måder en tro Blatter-støtte, lige indtil den dag han selv er klar til at tage over i FIFA. 

SHEIKEN ER MÅSKE den mest magtfulde mand overhovedet i international idræt, og han er notorisk kendt for ikke at bryde sig om demokrati eller reformer. Men han taler med stor vægt i idrættens kredse, og han vil uden tvivl være garant for, at Carrards komite ikke foreslår revolutioner. 

Det her reformprojekt er dømt til at mislykkes. Jeg får let den tanke, at det også har været hensigten.

Fakta om FIFA-gate

December 2010: På en og samme dag beslutter FIFA’s eksekutivkomite at tildele Rusland VM i 2018 og Qatar i 2022. Det skete kun få dage efter, at BBC havde afsløret at tre medlemmer af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira havde modtaget bestikkelse tilbage i 90’erne

Februar 2011: Eksekutivmedlemmerne Amos Adamu og Reynald Temarii bliver udelukket fra al fodbold i tre år. De blev afsløret som korrupte af Sunday Times.

Maj 2011: FIFA suspenderer præsidentkandidaten Mohamed Bin Hammam fra Qatar på grund af anklager om bestikkelse og korruption. Samtidig indleder FIFA en undersøgelse af vicepræsidenten Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Maj 2011: Qatar afviser alle anklager om at have købt sig til VM 2022. Sheikerne siger, de er blevet trukket gennem mudderet helt uden grund.

Juni 2011: Bin Hammam udelukkes fra al fodbold på livstid. Jack Warner trækker sig fra FIFA, inden undersøgelsen er færdig.

Juli 2012: FIFA kan ikke længere sidde anklagerne om korruption overhørigt. Den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, bliver ansat til at efterforske tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar.

Juni 2014: Sunday Times fortæller, at avisen har modtaget tusindvis af dokumenter, som beviser, at Bin Hammam har købt VM-slutrunden i 2022 til Qatar.

September 2014: Garcia færdiggør sin 430 sider lange rapport om korruptionsanklagerne. Rapporten sendes til FIFA.

November 2014: FIFA’s egen dommer, Hans-Joachim Eckert, offentliggør et 42 sider langt resume af Garcias rapport. Dommeren når frem til, at Rusland og Qatar kun i mindre tilfælde har forbrudt sig mod de etiske regler. De kan beholde deres slutrunder.

November 2014: Garcia kalder Eckerts resume for fordrejet og ufuldstændigt og appellerer dommerens konklusioner.

December 2014: Garcia taber sin appelsag og trækker sig øjeblikkeligt som FIFA’s efterforsker. Han siger ved samme lejlighed, at FIFA lider under manglende lederskab, og at han ikke alene kan ændre kulturen i fodboldens verdensforbund.

December 2014: FIFA’s eksekutivkomite fortæller, at de vil offentliggøre en større del af Garcias rapport. Det er stadig ikke sket.

Maj 2015: FBI rejser tiltale mod 14 personer - herunder ni ledende FIFA-folk for omfattende svindel og korruption. Syv FIFA-officials blev 27. maj anholdt i Zürich.

De anholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end en milliard kroner i bestikkelse.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb, Cayman Islands. Vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo, Uruguay. Tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li, Costa Rica. Medlem af FIFA's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha, Nicaragua. Udviklingsofficer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas, Cayman Islands. Attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel, Venezuela. Præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin, Brasilien. Tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomite og Jack Warner, Trinidad Tobago, tidligere vicepræsident i FIFA er også tiltalt i sagen.

Maj 2015: De schweiziske myndigheder indleder en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar. FIFA's hovedkvarter endevendes for elektronisk data og dokumenter.

Maj 2015: Sepp Blatter genvælges som præsident for FIFA. Han slår prins Ali fra Jordan ved afstemningen.

Juni 2015: Sepp Blatter indkalder til pressemøde og meddeler, at han stiller sit mandat til rådighed på en ekstraordinær kongres 26. februar næste år.

Juli 2015: FIFA’s eksekutivkomite nedsætter en reformkomite, som skal ledes af den 77-årige schweiziske advokat, Francois Carrard.

August 2014: Den schweiziske statsanklager meddeler, at han har modtaget 103 rapporter om mistænkelige pengeoverførsler med relation til tildelingen af VM til henholdsvis Rusland og Qatar.

September 2015: Generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, bliver suspenderet. Han bliver undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

September 2015: Den schweiziske statsanklager rejser sag mod Sepp Blatter for at have handlet illoyalt over for FIFA. Han har solgt tv-rettigheder langt under markedsprisen til sin tidligere vicepræsident Jack Warner. Desuden har han i 2011 udbetalt knap 14 millioner til Michel Platini for arbejde, som Platini angiveligt udførte for FIFA fra 1999 til 2002.

September 2015: Platini afhøres og betragtes af statsanklageren som en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget.

Oktober 2015: Fire af FIFA's hovedsponsorer, Coca-Cola, McDonald, Visa og Budweiser opfordrer på én og samme dag Sepp Blatter til at trække sig straks. Gennem sin amerikanske advokat afviser Blatter ønsket.

FIFA's juridiske kammer suspenderer præsident Sepp Blatter, UEFA-præsident Michel Platini og FIFA-generalsekretær Jerome Valcke i 90 dage. Præsidentkandidaten Chung Mong-joon fra Sydkorea udelukkes i seks år fra al fodbold.  

11 kommentarer
Vis kommentarer