Vi har ikke niveau til europæisk topfodbold

Her er fem ting, vi lærte af den skuffende 0-0-kamp mod Albanien

Danmark - her illustreret ved Nicklas Bendtner - måtte bide græsset mod Albanien. (Foto: Lars Poulsen)
Danmark - her illustreret ved Nicklas Bendtner - måtte bide græsset mod Albanien. (Foto: Lars Poulsen)

Ja, kampen mod Albanien blev præcis lige så svær som forventet, og hvis vi i denne sene stund skal prøve at være helt ærlige, så er sandheden, at vi ikke har kvaliteten til at være med blandt de bedste hold i Europa.

Selvfølgelig kan vi stadig nå med til EM, og ja der er masser af talent på vej i dansk fodbold, men det materiale, som Morten Olsen arbejder med lige nu, er altså ikke spillere fra den øverste hylde.

Vi har nok haft en tendens til at tale landsholdet op, men når en spiller som William Kvist, som slet ikke er i form, kan være i startopstillingen, så fortæller det vel sandheden om hvilket niveau, vi er på.

Men her er fem ting, som jeg har udledt af den generelt skuffende kamp.   

Se også: Olsen i chok: Væmmes over albanerne

1) Det er åbenbart først, når han ikke er der, at vi opdager, hvor meget Christian Eriksen betyder på det danske landshold.  Hans visioner og hans evner til at splitte et forsvar med overraskende afleveringer var en klar mangelvare i aftenens opgør mod de godt organiserede og hårdt kæmpende albanere.

Både Nicolai Jørgensen og sidenhen Michael Krohn-Dehli forsøgte at spille på Eriksens plads. Det fik ingen af dem ret meget ud af. Nicolai Jørgensen er fysisk stærk, men hans boldintelligens er ikke på internationalt niveau.

Han ville meget i begyndelsen, men albanerne læste ham hurtigt, og så forsvandt han i perioder ud af kampen. Han virkede tung og alt for ubevægelig. Han er ikke den rigtige substitut for Eriksen, selv om han i anden halvleg gjorde langt mere væsen af sig. Det var så i afslutterens rolle, men her manglede han skarpheden. Han burde have afgjort kampen til vores fordel.

Michael Krohn-Dehli er bedre teknisk, men han savnede tydeligvis kamptræning. Alt gik en anelse langsommere end normalt, og han formåede aldrig at tage ejerskab på kampen.

2) Pione Sisto var til manges overraskelse med fra start. Jeg har vidner på, at jeg allerede i eftermiddags sagde, at hvis vi skulle kunne åbne albanernes defensiv, så ville det kræve driblere frem for hurtigløbere. Derfor skulle Sisto starte. Det gjorde han også, men som i FC Midtjyllands internationale kampe fik han kun vist talentet i glimt. Han sætter let en mand af, men så stopper ham og virker lidt rådvild. Det er vel manglende rutine.

I anden halvleg blev han afløst af en totalt spudlende Yussuf Poulsen, som med sin fart, sin fysik og flotte afleveringer gik hen og blev danskernes bedste mand. Både Yussuf Poulsen og Pione Sisto er spillere, som kommer til at fylde godt på fremtidens landshold. 

Se også: For harmløse, Danmark

3) Det gør William Kvist ikke. Han spillede ikke nogen decideret første halvleg, forstået på den måde at han ikke lavede alvorlige fejl. Han er jo en klog spiller, der forstår at placere sig de rigtige steder. Men der er alt for meget alibifodbold i ham, og han skabte ikke noget. Alt foregår i et sindigt tempo.

I pausen blev han afløst af Jakob Poulsen, som tilførte spillet meget mere fart og dynamik.  Han diverterede også med flere fremragende indlæg på både hjørne- og frispark. Der var flere sukkerbolde imellem, som burde være omsat i scoringer.

4) Vores venstre back har voldt os mange problemer gennem årene. I aften fik Riza Durmisi chancen, og han bestod testen. I begge ender. Han var påpasselig i defensiven og dejlig aggressiv offensivt. Den skadede Boilesen er ikke længere det naturlige valg til pladsen. Durmisi er også en mand på fremtidens landshold.

5) Morten Olsen er i gang med sin sidste periode som landstræner. Det ser ud til at vi ender i playoff-spillet mod en treer fra en af de andre grupper. Det kan udvikle sig til et mareridt. EM-slutrunden næste år har som alle ved deltagelse af hele 24 hold, næsten halvdelen af landene i Europa. Hvis vi ikke er med der, er der tale om en decideret fiasko.

I dette kvalifikationsspil har Morten Olsen ikke formået at forædle sit landshold. Vi er meget forudsigelige og lette at læse, og selv om vi havde chancerne i anden halvleg, så var det alligevel begrænset, hvor meget vi formåede af skabe.

Se også: Kæmpe dansk EM-nedtur i Parken

I hele første halvleg, hvor jeg mener vi skulle have overfaldet albanerne, spillede vi med håndbremsen trukket, og vi kom kun frem til en enkelt forkølet afslutning. Det er skidt på hjemmebane.

Jeg kommer næppe nogensinde til at forstå, hvorfor landstræneren valgte at begynde med William Kvist, som i Superligaen ikke har vist noget som helst. Kvist var en tempodæmper, og det falder tilbage på Morten Olsen. Men ros for at han havde modet til at flå Kvist ud i pausen. Desværre var det bare ikke nok.     

41 kommentarer
Vis kommentarer