Vi kan leve uden russere i Rio

De mange dopingafsløringer bør ende med udelukkelse fra OL

Det er svært at tro på at Sebastian Coe, som her ses i forgrunden, er manden der kan rydde op i international atletik. Foto: AP
Det er svært at tro på at Sebastian Coe, som her ses i forgrunden, er manden der kan rydde op i international atletik. Foto: AP

FØRST PÅ et møde 17. juni i Østrigs smukke hovedstad, Wien, vil Det Internationale Atletikforbund, IAAF, tage stilling til, om russiske atletikudøvere skal have lov til at deltage ved OL i Rio de Janeiro.

Legene begynder om 99 dage, og Rusland burde forbydes adgang. Alligevel ser det ud til, de får lov til at deltage. Og det selv om det stadig vælter frem med afsløringer om dopingmisbrug, løgne og korruption i russisk atletik.

DER KAN såmænd trækkes tråde helt ind til Kreml, til præsident Vladimir Putin og til sportsminister Vitaly Mutko. Putin er en nær allieret af Thomas Bach, præsident for Den Internationale Olympiske Komité, IOC. Thomas Bach har flere gange sagt, at han forventer, at russerne deltager i Rio.

Han nævnte det første gang allerede i november, da det blev afsløret, at alt sejlede i det russiske antidoping-agentur, og hvor det blev afsløret, at atleter kunne betale sig fra positive dopingprøver.

DENGANG SAGDE Thomas Bach, at han var overvist om, at præsidenten for IAAF, den engelske lord Sebastian Coe, ville rydde op i sporten, og han forventede også, at russerne ville samarbejde og overholde alle procedurer, så de kan deltage i legene i Rio.

Det var den tyske journalist, Hajo Seppelt, der sidste år i en række fremragende dokumentarudsendelser på tv-stationen ARD afslørede det voldsomt store dopingsvineri i russisk sport. Uden at nogen dog faldt ned af stolen af forbløffelse. Mistanken har luret i mange år. 

SENERE FULGTE en sønderlemmende rapport fra det internationale dopingagentur, Wada, og i november blev russerne suspenderet fra al international atletik.

Sebastian Coe i forgrunden virker ikke som en mand der kan rydde op i atletikken. Foto: AP Jan Jensen Atletik i krise: Coe er lig kaos

Wada skrev blandt andet, at Rusland har en rodfæstet svindelkultur. At doping var sat i system, at landets doping-officials på forhånd advarede atleterne om kontrolbesøg, at atleterne brugte falske identiteter for at undgå uventede test, og at man i Kreml udmærket var klar over, hvad der foregik. Rapporten konkluderede, at sportsminister Vitaly Mutko umuligt kunne have været uvidende om forholdene.

MUTKO, som helt uforståeligt stadig er landets sportsminister og lige så uforståeligt stadig sidder i FIFA’s eksekutivkomité, skyndte sig at sige, at det kun ville tage 60 dage at få ryddet op og komme på højde med de krav, Wada stiller til de enkelte landes dopingpolitik. 

Men vorherre bevares. Mutko er ikke andet end en elendig violinspiller. Falsk som ind i helvede, og det har i øvrigt kendetegnet hele hans periode som minister.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den russiske sportsminister Vitaly Mutko er ikke verdens mest troværdige politiker. Foto. AP
Den russiske sportsminister Vitaly Mutko er ikke verdens mest troværdige politiker. Foto. AP
 

MED LIDT god vilje kan vi sige, at de 60 dage udløb med udgangen af januar. Men i sidste måned kunne Hajo Seppelt i en ny dokumentar på ARD afsløre, at den ellers suspenderede russiske træner Vladimir Mokhnev stadig arbejdede med landets atletikstjerner. Seppelt kunne ligeledes påvise, at den nye chef for det russiske antidoping-agentur, Anna Anzelovich, havde advaret atleter om, hvornår de kunne forvente at blive dopingtestet. 

Men heller ikke det får IOC’s præsident, Thomas Bach, til at skrue bissen på.

Sebastian Coe var folkehelt, da han henrykkede masserne med sine evner som løber på 800 meter-distancen, men han har svært ved at vække tilsvarende begejstring som sportspolitiker. (Foto: AP). Atletik Dopingjæger freder Sebastian Coe

TVÆRTIMOD erfarer ARD, at Thomas Bach på et møde med Sebastian Coe i Lausanne i sidste uge sagde, at det af politiske grunde – og her kan jeg komme i tanke om et hensyn til Putin – er vigtigt, at Rusland får lov til at deltage i atletikkonkurrencerne ved OL.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bach og Putin i en af deres mange samtaler. Foto: AP
Bach og Putin i en af deres mange samtaler. Foto: AP
 

I et svar til ARD erkender IAAF, at Bach og Coe jævnligt mødes for snakke om doping og OL, samt at spørgsmålet om Rusland deltagelse vil blive taget op på bestyrelsesmødet 17. juni i Wien. 

Hvis jeg ikke tager meget fejl, så får Rusland lov til at deltage ved OL. Præcis som Kenya, Hviderusland, Ukraine, og hvad de nu hedder alle de lande, som i øjeblikket vader i den ene dopingskandale efter den anden.

Lord Sebastian Coe i forgrunden er ny præsident for Det Internationale Atletikforbund. foto: AP Jan Jensen Her er Lord Coes dunkle fortid

RUSLAND vinder sikkert 60-70 medaljer ved OL. Kenya skal nok tage mere end en god håndfuld i løbedisciplinerne. Bach og Coe vil overrække medaljer og smile bredt. Tilfredse med at de endnu en gang slap for at lave de tilbundsgående undersøgelser og beordre de efterfølgende sanktioner, som vi, der holder af sport, med rette kan stille krav om.

Men hvordan skulle vi kunne forvente det af en mand som Thomas Bach, der er blevet IOC-præsident med støtte fra typer som Putin, Mutko og sheiker fra de velhavende Golfstater, eller en Sebastian Coe, som både er stum, blind og døv, når det kommer til svindelsager i hans egen kreds.

I øvrigt vandt Sebastian Coe guld på 1500 meter ved OL i Moskva i 1980. De hidtil eneste lege, hvor der ikke blev fundet bare én positiv dopingprøve. Alle var rene som nyfalden sne.

12 kommentarer
Vis kommentarer