Voldsomme anklager og stemmer til salg: Sådan kupper sheiken FIFA

Sheik Salman er favorit til at afløse Sepp Blatter - samtidig anklages han for at have misbrugt FIFA's penge

Kuppet i Kigali. Salman og Hayatou indgår samarbejdsaftalen. Foto: AP
Kuppet i Kigali. Salman og Hayatou indgår samarbejdsaftalen. Foto: AP

Selv om der er fem kandidater til posten som afløser for Sepp Blatter, kommer slaget om præsidentposten i FIFA kun til at stå mellem sheik Salman fra Bahrain og den DBU-støttede UEFA-generalsekretær, Gianni Infantino fra Schweiz.

Men Infantino tabte et vigtigt slag i Kigali i Rwanda i fredags, da Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, enstemmigt besluttede at støtte sheik Salman. Infantino var selv i Kigali, men selv om han har lovet at mere end fordoble udbetalingerne fra FIFA til de enkelte medlemslande – til 35 millioner kroner – var det ikke nok til at vinde afrikanerne for sin sag.

Sheik Salman har kaldt Infantinos gavebod for uansvarlig, og i det hele taget er tonen mellem kandidaterne blevet skærpet de seneste uger.

Det begyndte i midten af januar, da sheik Salman var på sit første besøg i Kigali. I sin egenskab af præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund,

AFC, indgik han en fireårig samarbejdsaftale med præsidenten for CAF, Issa Hayatou. Det skal nævnes, at Hayatou også er fungerende præsident for FIFA, hvor sheik Salman er vicepræsident. Det var et regulært kup.

Samarbejdsaftalen fik straks en anden af kandidaterne, prins Ali fra Jordan, til at råbe op. Han fandt, at aftalen indgået lige midt i valgkampen var en svinestreg. Prins Ali protesterede til FIFA, men uden held. Og som den eneste af de fem kandidater var han ikke i Kigali i fredags. Hvor han i øvrigt fik et nakkedrag med på vejen af Issa Hayatou.

– Hvem er prins Ali? Hvis han ønsker at gø, er det hans problem.

DBU-håb kan ikke reformere FIFA

Ali var dog ikke den eneste, der blev ydmyget i Rwanda. Afrikas eneste kandidat til præsidentposten, Tokyo Sexwale fra Sydafrika, måtte lide den tort, at hans eget kontinent ikke vil støtte ham ved valget 26. februar.

Han har heller ikke gjort meget væsen af sig undervejs, og nu trækker han snart sit kandidatur for at gøre plads til sheik Salman.

Alt er således lagt til rette til en tvekamp mellem Salman og Infantino. FIFA har 209 medlemslande, og hvis sheik Salman får samtlige stemmer fra AFC (46) og CAF (54), mangler han kun fem for at blive FIFA’s næste præsident.

Infantino ser ud til at løbe med UEFA’s 53 stemmer samt ti fra Sydamerika. I den kommende uge skal kandidaterne besøge CONCACAF, som dækker landene i Nord og Mellemamerika samt Caribien. Her er 35 stemmer på højkant. Infantino er lovet støtte fra en del af landene i regionen.

Men stadig ikke nok. Tilbage er 11 stemmer i OFC, som er landene i Oceanien. Hvis Infantino kan trække alle 35 stemmer fra CONCACAF, bliver de 11 i Oceanien afgørende. Og når det nu er FIFA, vi taler om, er spørgsmålet vel blot, hvem der vil betale mest for stemmerne. Sådan plejer det at være, og intet synes at have ændret sig.

DBU forklarer FIFA-valg: Derfor stemmer vi på Infantino

Olie-sheikerne har for længst gjort deres indtog i toppen af international fodbold. Her ses Khalifa bin Zayed Al Nahyan og Salman Al-Khalifa. (Foto: AP)
Olie-sheikerne har for længst gjort deres indtog i toppen af international fodbold. Her ses Khalifa bin Zayed Al Nahyan og Salman Al-Khalifa. (Foto: AP)

Huller i systemet
Oprindelig meldte syv kandidater sig i kapløbet om at blive den næste FIFA-præsident. De blev alle tjekket af en ekstraordinær komité underlagt FIFA’s etiske komite, og det foregik i oktober-november.

Kriterierne for at slippe igennem nåleøjet var blandt andet, at kandidaten ikke har en kriminel fortid, ikke skylder i skat, ikke har begået økonomisk kriminalitet eller har forbrudt sig mod menneskerettighederne.

To af kandidaterne blev ikke godkendt, David Nakhid fra Trinidad og Tobago og Musa Bility fra Liberia.

For at stille op som præsidentkandidat skal man have støtte fra fem fodboldforbund, og David Nakhid dumpede, fordi US Virgin Island også havde støttet en af de andre kandidater. Hvilken anden kandidat der er tale om er fortsat ukendt.

Som leder af det liberianske fodboldforbund var Musa Bility i 2011 i opposition til det Afrikanske Fodboldforbund CAF. Det skete, da han sagde, at han ville stemme imod Sepp Blatter som præsident for FIFA. Det gjorde ham voldsomt upopulær i CAF og ikke mindst hos præsidenten Issa Hayatou.

Men den nærliggende grund til, at Musa Bility ikke blev godkendt i FIFA’s integritetstjek, er en konflikt, han havde med Hayatou i 2013. En konflikt, som resulterede i, at Musa Bility blev udelukket fra al fodbold i seks måneder. Begrundelsen var, at han havde lækket hemmelige dokumenter.

Sheik Salman fra Bahrain slap igennem integritetstjekket uden anmærkninger. Det gjorde også den tidligere Blatter-rådgiver Jérôme Champagne fra Frankrig, UEFA’s generalsekretær Gianni Infantino, Schweiz, prins Ali fra Jordan og Tokyo Sexwale, Sydafrika.

I det store spil var Nakhid og Musa Bility kun mindre fisk, som aldrig ville kunne vinde. Men det kan sheik Salman, ikke mindst på grund af sin alliance med Issa Hayatou.

FIFA-millioner forsvundet i Guatemala

Spillet om tronen i FIFA fremstår mere og mere som et stort, korrupt og beskidt spil. (Foto: AP)
Spillet om tronen i FIFA fremstår mere og mere som et stort, korrupt og beskidt spil. (Foto: AP)

Voldsom anklage
Burde sheik Salman være fældet i FIFA’s integritetstjek? Det er der meget, som tyder på. For det første er han under anklage for at have medvirket til, at bahrainske landsholdsspillere blev fængslet og udsat for tortur efter det arabiske forår i 2011.

Og nu er en anden og tilsyneladende meget belastende sag dukket frem. I 2009 blev et dokument lækket til medierne i Bahrain. Her fremgik det, at sheik Salman angivelig havde misbrugt FIFA-midler, som var bevilget til de såkaldte Goaludviklingsprojekter.

Pengene var ifølge lokale aviser i stedet blevet brugt af sheik Salman som valgkampmidler i hans forsøg på at blive valgt til FIFA’s eksekutivkomité.

Han tabte med to stemmer (23-21) til den daværende præsident i AFC, sheik Mohammed Bin Hammam fra Qatar. Bin Hammam blev senere kendt som manden, der sikrede, at Qatar fik VM i fodbold i 2022. Han er i dag udelukket fra al fodbold på livstid på grund af korruption.

Det var avisen Al Bilad, der først bragte nyheden om, at sheik Salman havde misbrugt FIFA-penge. Avisen refererede til et brev fra Bahrains fodboldforbund. Et brev som var lækket af en person i Bahrains regeringsapparat.

Ifølge avisen havde fodboldforbundet henvendt sig til myndighederne og bedt om økonomisk støtte, fordi sheik Salman havde brugt en sum, der svarede til fire gange budgettet i Bahrains fodboldforbund, til sin valgkamp mod Bin Hammam. Vi taler om et beløb på 15 millioner kroner.

Ifølge avisen skulle Goalpengene fra FIFA være brugt til et nyt hovedkvarter til Bahrains fodboldforbund og en ny træningsbane til landets ungdoms- og kvindehold. Men i stedet blev pengene overført til flere af sheik Salmans kampagnemedarbejdere og brugt på dyre gaver i et forsøg på at købe stemmer.

Da nyheden blev lækket, kritiserede Bahrains fodboldforbund den person, som havde lækket brevet, og Al Bilad blev kritiseret for at have trykt nyheden, men forbundet nægtede aldrig, at misbruget af FIFA-pengene havde fundet sted.

Alligevel er sheik Salman sluppet igennem FIFA’s integritetstjek og er nu favorit til at afløse Blatter som præsident.

I Kina køber de fodboldspillere