Morten Bruun hylder 'Rio den Store'

Morten Bruun skriver hver uge om engelsk fodbold i Ekstra Bladet. I denne uges klumme hylder han 'stivbenede, langsomme og nærmest kronisk skadede' Rio Ferdinand

- Rio Ferdinand læser spillet som ingen anden, placerer sig konstant korrekt, indgyder ro og vigtigst af alt: Han gør sine medspillere bedre, skriver Morten Bruun. (Foto: AP/Jon Super)
- Rio Ferdinand læser spillet som ingen anden, placerer sig konstant korrekt, indgyder ro og vigtigst af alt: Han gør sine medspillere bedre, skriver Morten Bruun. (Foto: AP/Jon Super)

DA JEG SAD på min kommentatorplads i Newcastle i begyndelsen af januar og så hjemmeholdet spille Manchester United ud af banen, sad jeg ikke ligefrem med den tanke, at stivbenede og langsomme Rio Ferdinand ville blive Manchester Uniteds absolutte nøglespiller i kampen om det engelske mesterskab.

Jeg tænkte vel snarere, at det lignede 'game over' for Uniteds nummer 5.

DET SAMME HAR Alex Ferguson også mere eller mindre direkte givet udtryk for ved adskillige lejligheder gennem de sidste par år. Blandt andet ved at se bort fra Rio Ferdinand som permanent anfører for Manchester United efter Gary Neville.

Armbindet gik først til Nemanja Vidic og siden til Patrice Evra, da Vidic blev korsbåndsskadet. Den primære årsag til Fergusons (fra)valg var, at Rio spiller for få kampe i løbet af en sæson.

SANDT ER DET da også, at Rio Ferdinand ikke længere er den spiller, han var. Han undgår så vidt muligt nærkampe, han taber de fleste løbedueller, han bidrager stort set ikke til Uniteds offensive spil og han ligger i bunden af alle de statistikker, der laves ud fra objektive kriterier efter en Premier League-kamp.

Men til gengæld topper han på alle de parametre, som ikke er målbare.

Rio Ferdinand læser spillet som ingen anden, placerer sig konstant korrekt, indgyder ro og vigtigst af alt: Han gør sine medspillere bedre. Det bedste eksempel er Jonny Evans, der ligner en ynglingespiller ved siden af Chris Smalling og Phil Jones, men en verdensklasseforsvarer ved siden af Rio.

I DETTE FORÅR har det gang på gang vist sig, at Manchester United er to forskellige hold med og uden Rio.

Uden Rio Ferdinand har man tabt til Liverpool i FA Cup'en og til både Ajax Amsterdam og Athletic Bilbao hjemme på Old Trafford i Europa League.

Med Rio Ferdinand har man hentet 28 point i ti Premier League-kampe siden den famøse 0-3-kamp i Newcastle.

DET MEST IMPONERENDE ved Rio Ferdinands seneste præstationer er, at manden tydeligvis ikke er 100 procent i orden.

Hans rygproblemer er nærmest kroniske, og han er i princippet tvivlsom før hver eneste kamp.

Jeg har såmænd siddet på White Hart Lane og set Rio Ferdinand lave strækøvelser midt under kampen, alt imens han med fagter ud mod sidelinjen forsikrede Alex Ferguson om, at han nok skulle spille videre.

I STARTEN AF sæsonen var Ferdinand også mere skadet end klar, og han var således ikke en del af den euforiske sæsonstart med sejre på 3-0 over Tottenham, 8-2 over Arsenal og 3-1 over Chelsea.

På det tidspunkt gik det som en leg for Manchester United, men da holdet siden hen gik ned i kadence, og sejrene skulle files hjem, så var det Rio Ferdinand, som Alex Ferguson måtte sætte sin lid til.

Manchester United spiller næste kamp søndag mod Queens Park Rangers.

Dagens kampe i Premier League:
Sunderland-Tottenham kl. 13.45 (6'eren)
Bolton-Fulham kl. 16.00
Chelsea-Wigan kl. 16.00
Liverpool-Aston Villa kl. 16.00 (6'eren)
Norwich-Everton kl. 16.00
West Bromwich-Blackburn kl. 16.00
Stoke-Wolves kl. 18.30 (6'eren)

Se stilling, kampe, topscorerliste m.m. i Premier League her

0 kommentarer
Vis kommentarer