Annonce:
Annonce:

På tide at DBU forlader FIFA

Hvis sheik Salman som frygtet bliver præsident for FIFA, må de europæiske lande straks søge mod udgangen

Sheik Salman til venstre er favorit til at overtage præsidentposten i FIFA efter Sepp Blatter, som ses til højre. Foto: AP
Sheik Salman til venstre er favorit til at overtage præsidentposten i FIFA efter Sepp Blatter, som ses til højre. Foto: AP
Annonce:

TILBAGE I maj, da politiet i Schweiz tyndede ud blandt fodboldens topfolk, fik DBU’s formand Jesper Møller den tanke, at Europa sagtens kan klare sig uden FIFA. Tanken fik yderligere næring, da Sepp Blatter til Møllers fortrydelse dagen efter blev genvalgt som præsident for FIFA.

Møllers forgænger i DBU, Allan Hansen som gør sig i UEFA’s eksekutivkomité, gik skridtet videre, og sagde til den internationale presse, at vi i Europa kunne overveje at afholde EM hvert andet år og så droppe VM og FIFA.

Med mindre end to måneder til det næste præsidentvalg i FIFA bør Møller og Hansen overveje at føre tanken ud i livet. Favorit til at tage over efter Sepp Blatter er sheik Salman al-Khalifa fra Bahrain, og hvis det sker, går FIFA fra ondt til værre.

Annonce:

Sheik Salman burde aldrig have haft lov til at stille op til præsidentvalget. Sammen med den norske journalist Andreas Selliaas afslørede jeg for nogle måneder siden, at flere menneskerettighedsorganisationer havde opfordret FIFA’s etiske komite til at stryge sheik Salman fra listen over præsidentkandidater.

ORGANISATIONERNE henviste til begivenheder under det arabiske forår i 2011, hvor der også i Bahrain var demonstrationer for frihed og demokrati. En række af landets sportsfolk, herunder spillere fra Bahrains fodboldlandshold, deltog i demonstrationerne. Sheik Salman er anklaget for at have udpeget en række af demonstrationsdeltagerne, som efterfølgende blev fængslet og udsat for tortur.

Mørke kræfter overtager: FIFA burde jævnes med jorden

Selv afviser sheik Salman anklagerne, som ellers er massive og understøttes af vidneudsagn fra en række af de torturerede fodboldspillere. FIFA’s etiske komité har afvist at undersøge anklagerne, og derfor er sheik Salman stadig med i kapløbet blandt de fem præsidentkandidater.

Annonce:

I dagene op til årsskiftet rullede han for alvor sine valgkanoner i stilling, og de budskaber han spreder, må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på gode mennesker som Jesper Møller og hans kolleger i de øvrige nordiske fodboldforbund.

Sheik Salman vil således kun overveje, om en uvildig og ekstern komité skal gennemføre de reformer, som FIFA har så hårdt brug for. FIFA’s problemer og skandaler har sit udspring i de beslutninger som eksekutivkomitéen traf 2. december 2010. Her blev det afgjort, at Rusland skal afholde VM i 2018 og slavestaten Qatar i 2022.

Annonce:

Siden da er den ene korruptionssag efter den anden blevet oprullet, og FBI og schweizisk politi efterforsker, om Rusland og Qatar købte sig til værtsskaberne. FIFA har også selv undersøgt de mange anklager om korruption. Arbejdet blev lagt i hænderne på den amerikanske advokat Michael Garcia, men hans rapport bliver stadig hemmeligholdt af FIFA. Kun et mindre resumé er blevet offentliggjort, og det var ifølge Garcia så fordrejet, at han valgte at tage sit gode tøj og gå. Sheik Salman ønsker ikke, at hele Garcias rapport bliver gjort tilgængelig for alle. Han vil kun offentliggøre en redigeret udgave.

FIFA-skandalen: Blatter og Platini bandlyses fra fodbold

Og selv om det skulle vise sig, at eksempelvis Qatar har bestukket sig til VM, er sheik Salman ikke indstillet på at gennemføre en ny afstemning. Kun hvis en egentlig retssag afslører, at der har fundet korruption sted, vil han overveje at tage emnet op igen.

PÅ SAMME måde glider han af på spørgsmålet om, hvorvidt FIFA skal kræve, at menneskerettighederne skal overholdes i de lande, der ønsker at afholde VM.

Men hvad kunne man forvente? Manden kommer selv fra et land, der torturerer sportsfolk.

En død VM-arbejder koster 14,4 millioner kroner

De ovennævnte synspunkter har jeg hentet fra sheik Salmans hjemmeside, hvor han svarer på en række spørgsmål, som hans kampagnestab har stillet ham. En stab som tæller flere personer, der tidligere har arbejdet for Sepp Blatter.

Annonce:

Bahrain-sheiken er ikke meget for at møde den frie presse.

Han var ellers i slutningen af november inviteret til København, hvor DBU var vært for de fire øvrige præsidentkandidater, Jérôme Champagne, Tokyo Sexwale, Gianni Infantino og prins Ali.

De stillede sig alle til rådighed for pressen. Sheik Salman kunne ikke afse tid til at tage turen til København.

Han har også meldt fra til en invitation fra den amerikanske tv-station ESPN. Amerikanerne vil arrangere en live tv-debat 29. januar med de fem FIFA-kandidater i London. Men den bliver uden sheik Salman. Han har heller ikke sagt ja til et tilbud om at deltage i en debat i Europa-Parlamentet 27. januar.

Den arrangeres af organisationen NewFIFANow, og foreløbig har Sexwale, Ali og Champagne meldt deres ankomst.

MEN INGEN af dem har en chance for at blive den ny præsident for FIFA, medmindre politiet blander sig igen inden afstemningen 26. februar i Zürich.

Annonce:

Oprindelig havde sheik Salman, som i dag er præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, og vicepræsident i FIFA, meddelt, at han ville støtte Michel Platini som Blatters afløser.

Da Platini røg i svinget på grund af korruption, valgte sheik Salman selv at stille op. Han menes at have indgået en alliance med UEFA’s generalsekretær Gianni Infantino, som stillede op som substitut for Platini.

Går det som forventet, bliver sheik Salman ny præsident for FIFA, mens Gianni Infantino følger med og bliver hans generalsekretær.

HVIS DET SKER, er det på tide, DBU og andre gode forbund finder ud af at leve uden FIFA.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: