Annonce:
Annonce:

Qatars falske VM-melodi

KOMMENTAR: VM-værterne afviser kritikken, men forholder sig stadig ikke til de tusindvis af dødsfald

Mange migrantarbejdere betaler den højeste pris for VM i Qatar. Imens skovler sheikerne penge ind. Foto: Lars Poulsen
Mange migrantarbejdere betaler den højeste pris for VM i Qatar. Imens skovler sheikerne penge ind. Foto: Lars Poulsen
Annonce:

MED UNDER 70 dage til VM i Qatar er der hård kamp om at skrive historien om den mest forkætrede slutrunde nogensinde. Og det er langt fra alle, der rutter med sandheden.

I de 11 år jeg har skrevet om fodboldhistoriens største skandale, har det været ualmindeligt svært at få sheikerne i Doha til at forholde sig til kritikken af tusindvis døde migrantarbejdere og de øvrige brud på menneskerettighederne, herunder at homoseksualitet og sex uden for ægteskab er forbudt.

DER GÅR måneder imellem at VM-arrangørerne stiller op til pressemøder, men nu skete det op til weekenden, hvor direktøren for Qatar 2022, Nasser Al Khater, svarede på en række spørgsmål ved en seance på Lusail Stadion, der kan rumme 80.000 tilskuere. Lusail skal danne rammen om VM-finalen 18. december.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her på Lusail stadion, skal VM-finalen spilles. Foto: Lars Poulsen.
Her på Lusail stadion, skal VM-finalen spilles. Foto: Lars Poulsen.
 

Annonce:

Desværre forholdt Nasser Al Khater sig heller ikke til den berettigede kritik af forholdene i Qatar. Han kørte i stedet med den kendte, men falske melodi om, at kritikken er unfair, og at den ikke bygger på de faktiske forhold. Men konkret blev han aldrig. Han sagde blot, at kritikken har været der siden 2009, hvor Qatar fortalte, at landet ville byde på VM 2022, og så tilføjede han, at tonen er blevet mere bidsk, som tiden er gået.

DERMED ER han på linje med landets emir, sheik Tamin bin Hamad Al Thani, som tidligere i år brugte præcis de samme formuleringer. Emiren satte dog trumf på ved at sige, at Qatar er udsat for diskrimination.

Det er i bedste fald det rene vrøvl. Hvis man følger lidt med i, hvad der foregår i Qatar, så forsøger landets magthavere at postulere, at der de seneste 10 år er indført reformer som indførsel af minimumslønninger og afskaffelse af slavesystemet Kafala, som gjorde det umuligt for migrantarbejdere at skifte job.

Annonce:

MEN TÆNK engang. Reformerne er kun indført på papir. De er ikke implementeret, og det er kun en uge siden, vi fik se seneste rapporter om arbejdere der ikke har fået løn i månedsvis. Arbejdere der bliver tvangsdeporteret til deres hjemlande, så de ikke skæmmer gadebilledet, når VM går i gang. Arbejdere der bliver truet med bøder, hvis de vil skifte job.   

Og stadig nægter myndighederne i Qatar at efterforske de tusindvis af dødsfald blandt helt unge migrantarbejdere. 15.000 ikke qatarer er døde i Qatar siden landet 2. december 2010 fik tildelt VM 2022 af en flok korrupte mænd i FIFA’s eksekutivkomite. Langt de fleste af dødsfaldene er at finde blandt de migrantarbejdere, som arbejder i byggeindustrien under nogle ofte vanvittige temperaturer.

MEN PRÆCIS som vi aldrig har fået undersøgt til bunds, hvor mange penge Qatar brugte på de griske FIFA-folk, så får vi heller aldrig undersøgt de mange dødsfald. Og hvorfor så ikke det? Fordi Qatar ikke vil, og fordi ingen af de store lande presser på. Det er der en forklaring på.

Artiklen fortsætter under billedet...

På Ras Abu Aboud Stadium, som er bygget af containere, skal Danmark spille VM-kamp mod Frankrig. Foto: Lars Poulsen.
På Ras Abu Aboud Stadium, som er bygget af containere, skal Danmark spille VM-kamp mod Frankrig. Foto: Lars Poulsen.
 

Annonce:

Qatar har købt sig til venner i de fleste af de store nationer. Qatar spenderer milliarder i London, hvor Emirens mor og den øvrige familie ejer flere kvadratmeter bolig end den engelske kongefamilie. På samme måde bliver der investeret voldsomt i Washington, Paris, Berlin og Rom. Og nu er alle venner med Qatar, der råder over enorme gasreserver. For når Putin har lukket for Gazprom-gassen, så er hjælp at hente hos emiren i Doha. Han vil gerne sælge gas. Til den rigtige pris.

VM I Qatar er den dyreste sportsbegivenhed nogensinde i verdenshistorien. Og det er ikke kun i tabte menneskeliv. Selv sagde Nasser Al Khater på pressemødet forleden, at udgifterne til Qatars VM er på linje med de tre foregående slutrunder. Det er mildt sagt endnu en sandhed med modifikationer. VM i Qatar koster op mod 1500 milliarder kroner. Ruslands i 2018 kostede godt 100 milliarder kroner. Brasiliens i 2014 løb op i 110 milliarder, mens regningen for slutrunden i Sydafrika 2010 endte på 26 milliarder kroner.

Allerede inden krigen i Ukraine forventede Qatar i år at eksportere gas for 750 milliarder kroner. Siden er det tal nærmest eksploderet, og så er stadionbyggerierne og udgifterne til den øvrige infrastruktur hurtigt tjent ind. De eneste der ikke scorer på det er migrantarbejderne. Her betaler mange i stedet den højeste pris.

Læs også: VM bliver for de superrige

Qatar bøjer sig: Øllet vil flyde ved VM

Usle VM-sheikers brutale overgreb

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: