Jamen, er I fuldstændig magtliderlige, dommere!

Fodbold skal ikke afgøres på skøn, men ved hjælp af ny teknologi, mener Ekstra Bladets fodboldkommentator, Stig Tøfting

Stig Tøfting ønsker at komme dommerfejl til livs. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)
Stig Tøfting ønsker at komme dommerfejl til livs. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)

JA, JEG ER godt gammeldags-irriteret i øjeblikket.

Ikke over AGF, ikke engang over landsholdet, men over dommerne, systemet omkring dommerne og alle dem der forsvarer, at der uge efter uge bliver lavet vigtige fejl.

DET ER CHARMEN ved fodbold, hører jeg som modargument for at gøre noget ved alle fejlkendelserne, men drop nu det pis.

Hvad er charmen ved at tabe en kamp på et forkert dømt straffespark, hvad er charmen ved at rykke ned på et fejlagtigt anerkendt mål – eller hvor er charmen i, at en stor dommerfejl afgør et mesterskab?

NÆH, JEG KAN ikke få øje på den såkaldte charme og den gamle kliché om, at sol og vind nok er fordelt lige når sæsonen er slut kan også bare stikkes op hvor solen aldrig skinner.

Tøfting opponerer kraftigt mod den diskurs, der er blevet dannet omkring holdningen til dommerfejl. Han mener ikke, det er en del af charmen. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)
Tøfting opponerer kraftigt mod den diskurs, der er blevet dannet omkring holdningen til dommerfejl. Han mener ikke, det er en del af charmen. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)

Jeg tror ikke på det, men til gengæld tror jeg på, at dommerne skal have meget mere hjælp og være indstillet på at modtage den hjælp man kan få ved hjælp af moderne elektronik.

FODBOLD SKAL ikke afgøres på skøn. Det er et fejlagtigt romantisk syn på fodbolden som har stået i stampe og ikke fulgt den øvrige teknologiske udvikling i samfundet.

Den eneste ændring i forhold til fodbold for 40-50 år siden er at man blot har tilføjet en fjerdedommer og i de store kampe et par baglinjedommere. Ellers er alt ved det gamle.

Det store ansvar – og måske for stort – ligger stadig på dommerens skuldre. Nogle elsker at være i centrum andre vil bare gerne være usynlige, men for alle gælder det, at de er nødt til at forholde sig til ny teknologi.

JEG HØRTE eksempelvis den ene af de to nye semi-professionelle dommere, Mads-Kristoffer Kristoffersen sige i et interview, at målteknologi var ok, men at resten skulle være dommerskøn.

Brøndby fik foræret et straffespark mod Nordsjælland for nylig. En kendelse, der uværgerligt var omstødt, hvis situationen var set igennem på tv-skærm.

Jamen, er de fuldstændig magtliderlige de dommere!

Nej, heldigvis ikke alle sammen. De fleste dommere er meget ærekære og professionelle – og ingen af dem ønsker at lave fejl.

Senest demonstreret i Onside på TV3 Sport, hvor Michael Tykgaard ærgrede sig over et forkert dømt straffespark til Brøndby i kampen mod FCN. En forseelse, der helt tydeligt blev begået udenfor feltet, men hvor Tykgaard fejlagtigt pegede på plettet.

HER HAVDE DET været oplagt, at gennemse situationen på en tv-skærm ude hos fjerdedommeren, så lad os nu få sat den skærm op, så han kan se kendelserne igennem.

Spil situationen færdig, men er et straffespark dømt forkert som i den omtalte Brøndby-episode eller dommeren ikke ser, at der er scoret med hånden, så få dommeren ud og kig med på den langsomme gentagelse.

Det er ikke sjældent, det sker, at dommerfejl får afgørende betydning for Superliga-opgørs udfald.  Som i klippet her, hvor to dommerfejl får vital betydning for opgøret mellem Viborg og SønderjyskE.

Jeg kan garantere, at der ikke er en spiller, træner eller klubdirektør, der vil være kede af, at kampene bliver afviklet så sportsligt korrekt som muligt.

SÅ VIL FJERDEDOMMEREN da også langt om længe få et meningsfuldt job, så han ikke skal bruge tiden på at lege politibetjent, hvis en træner lige stikker en lilletå udenfor det tekniske felt…

Uha, jamen, så får vi alt for mange spilstop, hvis de skal se de situationer igennem.

Måske, det skal der selvfølgelig findes nogle retningslinjer for, men det er selvfølgelig kun kampafgørende situationer, der skal bruges tid på – og så mange kampafgørende dommerafgørelser er der heller ikke i en kamp.

Se også: Brøndby vinder efter kæmpe dommerfejl

DET VIL DA også være god lir, at hele stadion venter på, at dommeren træffer sin afgørelse og lad ham da bare annoncere den over højtaleren som i amerikansk fodbold.

Det vil ikke gøre det mindre spændende at gå på stadion, men uanset hvad, så bør det da også være i dommernes interesse, at de laver så få fejl som muligt og hvis de laver fejl i første omgang, så får de en hurtig mulighed for at rette op på den - og det er i alles interesse.

VI TALER SÅ meget om fairplay, men jeg ved, at som spiller, så går man på banen for at vinde og så glemmer man hurtigt fairplay og jeg skal komme efter dig, men at give dommeren mulighed for at undgå store kampafgørende fejl ved hjælp af tv-teknologi, det er efter min mening fairplay.

I mit hoved giver det i hvert fald langt bedre mening, at prøve de teknologiske løsninger af i stedet for at blive ved med at poste ekstra dommere rundt omkring banen. Det har da intet hjulpet.

Se også: Aabech om annullering: Der var ikke skyggen af frispark

JEG ER IKKE særskilt ude efter de danske dommere som jeg i øvrigt synes er fremragende omkring deres offside-kendelser, der kræver fuld bevågenhed og en afgørelse på et splitsekund. Spillere, der løber i høj fart i hver deres retning samtidig med, at der skal være et øje på afleveringen, gør det vanvittigt svært, men det håndterer de upåklageligt.

Jeg forstår bare ikke modstanden mod at prøve de her ting af som vi oplever fra eksempelvis Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Tv-produktionen i de bedste rækker er så god og så hurtigt, at det er et brugbart redskab, så kom nu ud af starthullerne og få testet skidtet af.

Så skal jeg nok smile lidt igen…

Emnet er før blevet taget op til debat. Blandt andet af TV3 Sport, der i klippet her har inviteret en række eksperter ind for at diskutere problemstillingen.

108 kommentarer
Vis kommentarer