Tøftings klare melding til Ståle: Historisk dårlige tal, men...

Ståle Solbakken er i fuld sving med sit fiasko-spin, men FCK skal nok komme i top-seks, siger Ekstra Bladets fodboldkommentator, Stig Tøfting

SÅ RULLER Superliga-fodbolden igen, og hold kæft hvor er det rart endelig at komme ud af vinterhiet! Eller det er måske så meget sagt, når jeg ligger i en solstol i Thailand og skriver disse linjer, mens jeg får noget farve på min blegfede krop til den kommende sæson.

Men selv i vinterpausen har Superligaen skabt overskrifter. Særligt FC Midtjyllands flotte salg af Alexander Sørloth, Rasmus Nissen og Filip Novak, der har skabt større indtægt, end en deltagelse i Champions League ville give. Og den mulighed har midtjyderne altså også stadig. I Herning spiller man gerne på to heste.

I den anden ende af skalaen finder vi Lyngby, Randers og AGF, hvor det sejler på hver sin måde. For en gang skyld er AGF dog ikke det største galehus. Man har i vinterpausen både vundet en indendørsturnering og Atlantic Cup. Det er lidt vildt, at 'De Hviie' ikke er blevet fejret på rådhuset endnu…

Dagens kamp mellem FCK og Randers står mellem to af forårets kommende hovedrolleindehavere. Ståle Solbakken har allerede bekendt kulør og kaldt sig selv for en fiasko. Ståle er både dansk og norsk mester i damage control, men jeg griber gerne bolden og hjælper til med nogle fakta.

Sport og Spil Ståle om skræksæson: Jeg har været en fiasko

DEN KÆRE NORDMAND er i gang med sin 11. sæson, og han har hidtil været en ubetinget succes i hovedstaden. Syv mesterskaber, to sølvmedaljer og en enkelt bronze. Ingen kan være i tvivl om hans kvaliteter, for så var han fyringstruet. Og det er han ikke. Men:

FCK har et pointsnit på 1.36, og det er historisk dårligt for Ståle. Hverken han eller de nuværende spillere i klubben har prøvet denne situation før. Pointsnittet er faktisk tæt på at være historisk dårligt i dette årtusinde. Da man blev nummer otte i Superligaen i 99/00 endte københavnerne med et snit på 1.33. Går man endnu længere tilbage, havde FCK et snit på 1.24 i sæsonen 1996/1997, da man også blev nummer otte.

Så galt går det ikke denne sæson, men det er ikke så sært, at Ståle Solbakken holder lidt lav profil for tiden. Det var lige indtil, Glen Riddersholm stak hovedet ud af busken og kritiserede FCK’s forsvarsspil på Twitter. Så skal jeg da lige love for, Ståle gik til modangreb. Det bedste forsvar er som bekendt angreb…

Den tyske cheftræner er glad for at være i Danmark, men det halter dog med udlændingepolitikken. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix Sport og Spil Zorniger bekymret for højreskred: Jeg frygter det sker i Danmark

Jeg er dog sikker på, FCK ikke ender med at få en historisk katastrofal sæson. Hverken hvad angår pointsnit eller placering i tabellen. FCK skal nok komme i top-seks.

Hvis man kigger på de syv sidste kampe i grundspillet, så vandt FCK altså fem af de omvendte opgør og spillede en uafgjort med en målscore på 19-4. FCK har kun fået syv sejre i hele sæsonen hidtil, så de kommende modstandere i grundspillet har man fået gode resultater mod i efteråret.

FCK har brug for en type som Viktor Fischer, der kan ruske op i tingene både på og udenfor banen. Foto: Jakob Jørgensen/Ritzau Scanpix
FCK har brug for en type som Viktor Fischer, der kan ruske op i tingene både på og udenfor banen. Foto: Jakob Jørgensen/Ritzau Scanpix
 

Det er også en kæmpe game changer, at Viktor Fischer er kommet til. Endelig en FCK’er, der kan ruske op i tingene. En klub som FCK har også behov for nogen, der stikker ud, og ikke altid siger det politisk korrekte. Lad mig citere Peter Rudbæk:

’De spillere, som jeg selv har problemer med at tøjle i truppen, det er også de spillere, modstanderen har problemer med.’

DERMED IKKE SAGT, at Ståle får problemer med Fischer i truppen, men den unge gut har sgu noget attitude og kant. Det kommer til at klæde FCK med noget fandenivoldskhed i stedet for kun at have typer som Kasper Kusk, der jo sateme næsten sagde undskyld, når han lagde en god aflevering…

Det eneste, der kan fælde FCK i jagten på mesterskabsslutspillet, er deres centerforsvar. Ligegyldigt hvor meget Solbakken forsøger at tale Lüftner op, så ligner tjekken en hund i et spil kegler – særligt når han kommer over midten.

Lüftner bliver ALDRIG dygtig til at føre bolden frem. Det er jo ikke svære diagonalafleveringer på 50 meter, han misser. Det er korte, simple afleveringer ved jorden, han sender ud over sidelinjen eller i modstanderens fødder. Men hvis Boilesen kan stabilisere midterforsvaret, så når FCK i top-seks.

Michael Lüftner er stadig FCK's akilleshæl, mener Stig Tøfting. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Michael Lüftner er stadig FCK's akilleshæl, mener Stig Tøfting. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

RANDERS HAR som nævnt været en rodebutik af dimensioner. Det fortsatte i vinterpausen, da man fyrede den nyansatte cheftræner uden at have en afløser klar.

Spillerne og den øvrige trænerstab har været inde over beslutningen. Dermed har truppen ikke flere undskyldninger tilbage. Nu afhænger resultaterne af dem, og lur mig om ikke de vil hoppe ned ad Viborgvej på tungen for at redde livet i Superligaen.

Nu forsøger bestyrelsen i Randers at rebe sejlene og stoppe den slingrekurs, klubben har været i, siden Michael Gravgaard kom til. Det er nu Henrik Jørgensen og Rasmus Bertelsen, der tegner klubben udadtil og træffer de reelle beslutninger, mens Gravgaard køres i baggrunden.

Man vil larme mindre og i stedet finde tilbage til de gamle Randers-dyder med sammenhold og hårdt arbejde. Selv om det har været 'underholdende’ at følge Randers, så er det den rigtige beslutning, når man kigger på tabellen og situationens alvor.

Nu kan det være, Lyngbys økonomiske rod redder Randers fra en direkte nedrykning, men mine gamle venner kommer til at være fedtet ind i nedrykningskampen på den ene eller anden måde. Det har vinterpausen ikke ændret en skid på.

Tilbage i Aarhus sidder der nok en administrerende direktør og en sportschef og ånder lettet op over, at der for en gang skyld er nogen, der har jokket mere i spinaten, end man selv har formået.

TØFFES TOP OG FLOP:

Top: FC Midtjylland. Det er måske en kalkuleret risiko, men at få i omegnen af 200 mio. kr. i klubkassen via spillersalg på en vinter, det er satme imponerende.

Flop: Lyngby. Det er kraftedeme at tage pis på alt og alle, når man går ud og køber spillere i et transfervindue for så kort tid efter at meddele, man ikke har råd til at betale løn til hverken spillere eller ansatte. Hvilken amatørbutik!

FC København Ståle mod historisk dårlig sæson: 'Alt er kulsort'

Stig Tøfting Tøffe undrer sig: Det er vanvittigt AGF!

Stig Tøfting Tøffe om guldkampen: Muskelmænd knækker nakken på Brøndby

44 kommentarer
Vis kommentarer