Skåltaler skaber ingen nye tennisstjerner

Dansk tennis har i årevis været præget af joviale skulderklap og politisk pladder - nu risikerer et unikt talentkuld at betale prisen

Holger, Clara, Hannah og Sebastian fortjener at få den støtte, som deres talent berettiger dem til. Foto: Jonas Olufson
Holger, Clara, Hannah og Sebastian fortjener at få den støtte, som deres talent berettiger dem til. Foto: Jonas Olufson

Kommentar: Jeg plejer gerne at sige, at Caroline ikke blev stor i kraft af dansk tennis men på trods af dansk tennis.

For hun – og hendes lige så ærgerrige far – voksede ved egen stædighed, flid og kraft ikke op men ud af et gennem mange år forkælet miljø med langt flere skåltaler og joviale skulderklap end internationale bedrifter.

Lige så fantastisk det er, at hun har sat dansk tennis på verdenskortet, lige så bedrøveligt er det, at dansk tennis aldrig har formået at høste på hendes succes. Eller i det mindste prøve seriøst at gøre det.

I Dansk Tennis Forbund er det meste gået op i politisk pladder, pampertendenser og evige omstruktureringer. Med en helt forudsigelig uformåen som fast følgesvend.

Forbundets nye og såre sympatiske direktør skal ud at sælge varen, siger han nu, og til det er kun at sige: Så skal du godt nok smøre tungen godt, kammerat. Og du skal nok ikke underholde professionelle erhvervsfolk med historien om de lattervækkende 20.000 årlige kroner, I vil donere til de nye talentcentre.

For folk med penge – herunder desværre også Team Danmark – har også set, hvordan årene er gået med masser af flotte løfter og fesne resultater. På den baggrund vil de nok stå klar i startblokken for at løbe skrigende væk.

Måske passer en individuel sport med så omfattende og hård en international konkurrence ikke ret godt til dansk tennismentalitet, men lige nu står vi altså med en lille flok talenter, hvoraf et par stykker åbenlyst viser evner og vilje nok til at prøve at træde i Carolines store fodspor.

Det har kvartetten netop bevist i sidste uge med tre af dem i ITF-finaler og den fjerde som grand slam-kvalifikationsdebut. Den ene er U14-europamester, en anden olympisk ungdomsmester.

En teenagers udvikling vil altid være uforudsigelig. Det kan slå ud både den ene og den anden side i spændet mellem 14 og 18 år.

Men det nuværende talentkuld og deres opbakkende bagland fortjener sammen med resten af Tennis-Danmark at få afklaret, om deres tennisshorts kan holde.

Kan forbundet og Team Danmark ikke løfte opgaven, er der desværre kun tilbage at håbe på, at en rig og visionær onkel kommer ind fra sidelinjen og lægger økonomisk bund under den satsning, som alle kan se er nødvendig, hvis vi en dag skal se en ny Caroline i verdenstoppen.

Tauson slår talent-alarm: Ingen støtte til den næste Caroline