Konservativ profil går efter international toppost

Brian Mikkelsen stiller op til vicepræsidentvalget i det internationale antidopingagentur, WADA

Brian Mikkelsen, yderst til højre var blandt andet i selskab med prins Joachim og Københavns overborgmester, Frank Jensen, ved sommerens OL i Rio. Foto: Gregers Tycho
Brian Mikkelsen, yderst til højre var blandt andet i selskab med prins Joachim og Københavns overborgmester, Frank Jensen, ved sommerens OL i Rio. Foto: Gregers Tycho
Følg Sport

Mens de konservative kæmper for ikke at ryge under spærregrænsen, stiler partiets tidligere kultur- og justitsminister Brian Mikkelsen mod en international toppost i sportens verden.

I morgen udløber fristen for at stille op til vicepræsidentposten i det internationale dopingagentur, WADA, og 50-årige Brian Mikkelsen er blandt kandidaterne. Det bekræfter Brian Mikkelsen over for Ekstra Bladet.

- Ja, jeg er den danske regerings kandidat til posten som vicepræsident for WADA. Kampen mod doping, beskyttelse af de rene udøveres rettigheder og fremme af fair konkurerncer har gennem hele min politiske karriere fyldt meget, siger Brian Mikkelsen.

Det er kultur- og sportsminister Bertel Haarder der har opfordret Brian Mikkelsen til at stille op. Han har da også noget erfaring at trække på. Mikkelsen sad i WADA frem til 2008, hvor han trak sig, fordi hans arbejde som Justitsminister tog al tiden.

Men nu er han klar igen, og efter de seneste afsløringer af blandt andet statsstyret doping i Rusland, kan man roligt sige, at der er udfordringer nok.

- Man kommer aldrig doping helt til livs, men det er vigtigt, at lande og idrættens organisationer arbejder sammen i WADA for at begrænse det mest muligt. Jeg har i min tid som sportens minister været meget opmærksom på doping. Og som justitsminister blev det tydeligt for mig, hvor tætte forbindelser der er mellem handel med dopingmidler og narkotika - og med organiseret kriminalitet i det hele taget, siger Brian Mikkelsen.

Selv om han skulle blive valgt vil han stadig fortsætte som medlem af Folketinget. Han mener godt, at han kan få de to ting til at spille sammen.  

Brian Mikkelsen kommer blandt andre op imod den 39-årige norske kulturminister, Linda Hofstad Helleland. Det bekræfter Helleland over for den norske avis VG.

Hun melder sit kandidatur blot nogle få dage efter, at WADA-præsidenten Craig Reedie aflagde besøg i Oslo.

- Med den antidopinghistorie Norge har, med vores kompetance og vores arbejde, som ligger i front internationalt, så har vi meget at tilføre arbejdet for en renere idræt. Nu står vi ved en skillelinie efter at have været vidner til systematisk, statsdopede udøvere. Kampen mod doping trænger til mere kraft end nogensinde før, siger Helleland til VG.

Hun siger endvidere, at WADA-præsidenten på mødet i Oslo gav udtryk for, at der er vigtigt at myndighederne er repræsenteret på et højt niveau i organisationen. Og aldrig tidligere har en aktiv minister siddet som vicepræsident i WADA.

Fristen for at melde sit kandidatur løber som nævnt ud i morgen, fredag. Allerede onsdag i næste uge skal de europæiske lande være nået til enighed om én fælles kandidat. Foruden Helleland og Mikkelsen har også franske Valérie Fourneyron meldt sig på banen. Fourneyron er 56 år, uddannet sportsmediciner og har tidligere været sportsminister i Francois Hollandes socialistiske regering.

Vicepræsidentposten blev ledig, da Makhenkesi Arnold Stofile fra Sydafrika for kort tid siden døde af kræft.

WADA finansieres 50-50 af IOC og myndigheder spredt ud over hele verden. Det betyder, at IOC og myndighederne på skift besætter præsidentposten. For tiden styres organisationen af IOC-medlemmet Craig Reeide. Om tre år er der skiftedag, og så rykker vicepræsidenten - som skal komme fra myndighedssiden - op på øverste trin, hvor han eller hun vil sidde i de følgende seks år.

Brian Mikkelsen stoppede som nævnt i WADA ved udgangen af 2008.

Dengang sagde han:

- Jeg kunne være fortsat, men jeg har så travlt med at være justitsminister, at det nærmest tager hele mit døgn. Min afløser bliver ikke en dansker, men det kan man så håbe, at det bliver igen om nogle år. Jeg vil i hvert fald ikke slippe området, så det kan være, jeg selv kommer tilbage om nogle år.

Brian Mikkelsen sad i Wada's eksekutivkomité i seks år, og fra 2004 til 2006 var han vicepræsident. Nu forsøger han at vende tilbage.

Russiske hyklere: Knyt sylten!

Et absurd afbud: Han er uværdig som OL-boss

Se og lær, Frederik: Her er en IOC-mand af ære

Kronprinsen har svigtet dansk idræt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?