Kuwait-konspirationen: Sheiken slås for sit kongerige

Dokumenter afslører, at Kuwaits udelukkelse handler om andet og mere end nogle sportslove

OCA's hovedkvarter fylder ikke meget i forhold til kontortårne og indkøbscenter. Video: Andreas Selliaas

KUWAIT (Ekstra Bladet): Lukket og slukket. Selv om det er en almindelig hverdag i Kuwait, er der ingen hjemme i hovedkvarteret for Den Asiatiske Olympiske Komite, OCA.

Ingen OCA-præsident i skikkelse af sheik Ahmad Al-Sabah, ingen generalsekretær Musallam, ja ikke engang en portner eller en sekretær var til at opstøve.

OCA’s hovedkvarter spiller en helt central rolle i Kuwait-konspirationen, som har fået FIFA, IOC og en stribe andre idrætsorganisationer til at udelukke Kuwait fra international sport. Således kan den lille golfstat ikke deltage ved sommerens OL i Rio, ligesom landets fodboldlandshold ikke kan stille op i kvalifikationen til VM i Rusland i 2018 

Den kuwaitiske regering vil af med hovedkvarteret. Kontrakten er opsagt. Regeringen har nedsat en kommission, som skal undersøge, om OCA’s hovedkvarter er blevet brugt til lyssky forretninger.

Fortsættes efter billedet

OCA's hovedkvarter er den lave bygning bag ved skiltet, mens tårnene og centret fylder resten af området. Foto: Andreas Selliaas
OCA's hovedkvarter er den lave bygning bag ved skiltet, mens tårnene og centret fylder resten af området. Foto: Andreas Selliaas
 

Sheik Al-Sabah, som også sidder centralt placeret i både FIFA og IOC, vil beholde sit hovedkvarter og den politiske immunitet som ejendommeligt nok følger med. Men nu sad han også selv i Kuwaits regering, da OCA for 10 år siden fik stillet 20.000 kvadratmeter jord til rådighed, så der kunne bygges et anstændigt hovedkvarter. 

Blandt de mange politikere, som Ekstra Bladet har talt med i Kuwait hersker der ingen tvivl om, at slagsmålet om OCA’s hovedkvarter er en af hovedårsagerne til, at den lille oliestat i dag er udelukket fra en lang internationale idrætsorganisationer.

Således siger parlamentsmedlemmet, Abdullah Al Turaiji, der leder den gruppe, som er ved at undersøge OCA:

– Sheik Ahmad Al-Sabah vil have forlænget sin politiske immunitet og OCA’s tilstedeværelse i Kuwait. 

– Men OCA er aldrig blevet det, vi havde forventet. Vi havde forestillet os, at sheik Ahmad Al-Sabah ville bygge et hus til sportslige aktiviteter. Et sted hvor kuwaitisk sport kunne udvikle sig. Men OCA fylder kun en lille del af grunden, som i stedet bliver brugt til kommercielle forretninger, siger Abdullah Al Turaiji.

Fortsættes efter billedet

Abdullah Al turaiji forklarer Ekstra Bladet om økonomien i OCA's hovedkvarter. Foto: Andreas Selliaas
Abdullah Al turaiji forklarer Ekstra Bladet om økonomien i OCA's hovedkvarter. Foto: Andreas Selliaas
 

Da Ekstra Bladet besøger det aflåste OCA-hovedkvarter kan vi konstatere, at det kun er en lille bygning i forhold til de to store kontortårne og det mægtige indkøbscenter, som er opført på grunden.

– I vores efterforskning har vi fundet ud af, at OCA kun betaler 20 dinarer (435 kr.) om året i leje. 20 dinarer gentager Abdullah Al Turaiji og hiver en 20-dinarseddel op af sin pung for at sikre sig, at vi har forstået budskabet.

– Men så tjener OCA til gengæld 12 millioner dinarer (260 mill. kr.) om året på lejeindtægter fra kontortårnene og indkøbscenter, tilføjer han.

Mener du, at sheik Ahmad Al-Sabah har medvirket til at få IOC og FIFA til at suspendere Kuwait i et forsøg på tvinge Kuwait til at forlænge OCA’s aftale?

– Ja. Han tager sporten som gidsel, siger Abdullah Al Turaiji.

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP) Sport Unikt indblik i magtspillet: Sådan blev Kuwait udelukket fra international sport

OCA har da også fyldt meget i de forhandlinger der har været ført mellem IOC og repræsentanter for Kuwaits regering. 

IOC hævder ganske vist, at udelukkelsen skyldes, at Kuwaits regering med sine sportslove blander sig for meget i sportsklubbernes selvstyre.

Det har umiddelbart ikke meget med OCA’s hovedkvarter at gøre, men parlamentsmedlemmet Abdullah Al-Mayouf, som har deltaget i møderne med IOC, siger, at de i første omgang kom til at diskutere alt andet end sportslovene.

– De bragte helt andre emner på banen. Vi skulle ikke lukke OCA, sagde de. Men hvad har vores forhold til OCA at gøre med de love, som IOC og FIFA taler om, og som de siger strider mod internationale regler?

Kuwaits unge angriber FIFA-sheiken Ahmad Al-Sabah. Foto: AP Sport Sports-magtspillet: Det hemmelige møde, der aldrig fandt sted

Et andet medlem af Kuwaits forhandlingsdelegation Saqr Al-Mullah var med ved et 16 timers langt møde med IOC i Geneve den 22. januar i år.

– Det var virkelig overraskende, at de punkter som var relevante i forhold til suspensionen først blev berørt efter en række andre emner, som ikke var på dagsordenen. For eksempel OCA som alene tog seks timer, siger Al-Mullah.

Sandhed med modifikationer

Som det fremgår af svaret fra sheik Ahmad al-Sabah andet sted her på siderne så afviser han, at OCA spiller en rolle i udelukkelsen af Kuwait.

Det er vidst det, man kalder en sandhed med modifikationer.

Vi har også spurgt IOC’s forhandlingsleder, ireren Patrick Hickey, hvorfor han har inddraget lukningen af OCA i sine møder med Kuwait.

Hickey, som arbejder tæt sammen med sheik Ahmad Al-Sabah i mange af IOC’s organer, har ikke svaret.

Til gengæld har Ekstra Bladet fået fat i et brev, som Patrick Hickey sendte til Kuwaits sportsminister 24. november 2015.

Her skriver Hickey, at det ikke er godt for forhandlingerne med IOC, at Kuwaits regering vil lukke OCA’s hovedkvarter i Kuwait.

Fortsættes efter illustrationen.

Brevet fra Hickey til Kuwaits sportsminister. OCA er i den grad på dagsordenen.
Brevet fra Hickey til Kuwaits sportsminister. OCA er i den grad på dagsordenen.
 

Det er et vink med en vognstang, som er svært at misforstå.

SVAR FRA SHEIKEN: Føler sig politisk forfulgt

Ekstra Bladet har skriftligt spurgt sheik Ahmad Al-Sabah, om han aktivt har medvirket til at få udelukket Kuwait fra international sport i et forsøg på at tvinge sin egen regering til at forlænge aftalen med OCA.

Hans mediemanager Jeans Zhou Jian svarer, at OCA afviser alle påstande om at stå bag udelukkelsen af Kuwait fra international idræt.

Fortsættes efter billedet

Sheik Ahmad Al-Sahah har sendt sin mediemanager i byen. Foto: AP
Sheik Ahmad Al-Sahah har sendt sin mediemanager i byen. Foto: AP
 

– Disse anklager er politisk motiverede og uden hold i virkeligheden. OCA har intet ønske om at blive indblandet i diskussionen med Kuwaits regering. Men i lyset af angrebene føler OCA sig forpligtet til at fastholde fakta.

– OCA er forpligtet til at tjene sportsverdenen i hele Asien. Ofrene for Kuwaits udelukkelse er ikke Kuwaits regering eller OCA, det er sportsudøverne. Det er sportsudøverne, vi er her for tjene, og OCA håber stærkt, at sportsministeren og Kuwaits regering sammen med IOC så hurtigt som muligt kan finde en løsning, hedder det i mailen, som vi har modtaget fra mediemanageren Jeans Zhou Jian.

Ekstra Bladet har stillet flere spørgsmål til sheik Ahmad Al-Sabah, men dem har han ikke ønsket at svare på.

2 kommentarer
Vis kommentarer