Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Kuwait-konspirationen: Ekstra Bladet har i samarbejde med flere internationale medier, herunder engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, gravet i det, som ligner en af de største konspirationer i sportens historie

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP
Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP

En af verdens mest indflydelsesrige sportspolitikere, sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait, beskyldes for at tage sporten i sit hjemland som gidsel i en fejde mod sin egen regering.

Sheiken sidder i FIFA’s eksekutivkomité og i Den Internationale Olympiske Komité, IOC. Sammen med sine nærmeste allierede angribes han af en række indflydelsesrige politikere i Kuwait for at stå bag suspensionen af netop Kuwait fra international fodbold, fra de kommende olympiske lege i Rio og fra en lang række andre internationale sportsbegivenheder.

Den 52-årige Ahmad Al-Sabah tilhører Kuwaits regerende familie. Han har tidligere været leder af sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC, og har bestridt en lang række ministerposter. Men det er tilsyneladende magtspillet og pengene i sportens verden, der har hans store interesse.

Ekstra Bladet har i samarbejde med flere internationale medier, herunder engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, gravet i det, som ligner en af de største konspirationer i sportens historie.

Mens sheik Al-Sabah stadig var minister og havde stor indflydelse i Kuwaits regering, fik Den Asiatiske Olympiske Komité, OCA, hvor han er præsident, i 2006 stillet et større jordareal til rådighed i Kuwait City. Her opførtes OCA’s hovedsæde.

Kontrakten gjaldt for fem år. I aftalen indgik, at sheiken og de øvrige ansatte i OCA fik udstedt en generel politisk immunitet. I 2011 blev kontrakten forlænget med yderligere fem år, men nu vil regeringen i Kuwait ikke have OCA i landet længere. På torsdag udløber aftalen, og som konsekvens vil myndighederne straks ophæve sheikens immunitet og efterfølgende inddrage både jord og bygninger fra OCA, når leasingaftalen udløber i 2024.

Medlem af Kuwaits Parlament, Abdullah Al-Maiouf, vil have landets antikorruptions-udvalg til at kulegrave OCA.

- Jeg vil have klarlagt, om OCA i lys af den diplomatiske status er blevet brugt til pengevask og korruption, siger parlamentarikeren.

Abdullah Al-Maiouf opfordring følger i kølvandet på en magtkamp i kongefamilien. Al-Sabah forsøgte at blive sit lands emir, men led et ydmygende nederlag i marts sidste år.

Men sheik Al-Sabah har ikke i sinde at miste både emir-titlen, sin politiske immunitet og OCA’s hovedkvarter i Kuwait.

Derfor indledte han ifølge kuwaitiske politikere, som Ekstra Bladet har talt med, en hævnaktion allerede i april sidste år.

Sheik Al-Sabahs nærmeste allierede er OCA’s generalsekretær, Husain Musallam. I en mail til IOC’s hovedkvarter i Lausanne bad Musallam 24. april 2015 om, at der blev iværksat sanktioner over for kuwaitisk sport, fordi regeringen blandede sig i forbundenes gøren og laden. I mailen foreslog Musallam, at man kunne suspendere kuwaitisk sport, og et godt sted at begynde ville være at få FIFA til at udelukke Kuwait fra international fodbold.

Mailen fra kuwatiske Musallam, der opfordrer IOC og FIFA til at suspendere Kuwait.
Mailen fra kuwatiske Musallam, der opfordrer IOC og FIFA til at suspendere Kuwait.
 

De følgende måneder sendte Kuwaits Olympiske Komité, KOC, og Kuwaits Fodboldforbund, KFA, lignende mails til henholdsvis IOC og FIFA. Præsident for KOC og KFA er en og samme mand, sheik Ahmad Al-Sabahs bror Talal Al Fahad Al-Sabah.

Fra september begyndte suspensionerne at regne ned over kuwaitisk sport.

Det Internationale Håndboldforbund, IHF, hvor sheik Al-Sabah er vicepræsident, var først ude med øksen. Den faldt 15. september, hvor Kuwait blev udelukket fra IHF. Måneden efter fulgte IOC, FIFA, FINA og en række andre forbund trop.

Abdullah Al Turaiji, medlem af Kuwaits parlament og formand for den komité, som efterforsker forholdene i OCA, er ikke i tvivl om, hvorfor Kuwait er ramt af sanktioner.

– Det er sheik Ahmad Al-Sabahs skyld, at Kuwait i dag suspenderet fra FIFA og IOC. Det er hans hævn, fordi han måtte undskylde over for emiren og det kuwaitiske folk sidste år. Han tager sporten som gidsel, og han forsøger at få Kuwait til at forlænge OCA’s aftale. Men det bliver den ikke, siger Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladet.

Det er sheik Ahmad Al-Sabahs skyld, at Kuwait er udelukket fra international sport, siger parlamentsmedlem Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladets Jan Jensen og den norske journalist Andreas Selliass.
Det er sheik Ahmad Al-Sabahs skyld, at Kuwait er udelukket fra international sport, siger parlamentsmedlem Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladets Jan Jensen og den norske journalist Andreas Selliass.
 

Regeringen i Kuwait og en lang række af landets sportsklubber har protesteret til de internationale forbund over udelukkelsen. Indtil videre uden resultat. Men fodboldklubberne håber, at de kan vinde deres kamp og få ophævet suspensionen, når FIFA holder kongres i Mexico i midten af maj.

Ekstra Bladet har i flere omgange forsøgt at indhente kommentarer fra OCA, sheik Ahmad Al-Sabah og Husain Musallam. Men forgæves. Vi har også opsøgt OCA’s hovedkvarter i Kuwait City. Der var lukket og slukket.

SÅDAN BLEV VI SHANGHAJET I ZÜRICH

Andreas Selliaas fortæller, hvordan han sammen med Ekstra Bladet kom på sporet af Kuwait-konspirationen

ZÜRICH (Ekstra Bladet): Lørdag 27. marts ud på eftermiddagen står Jan Jensen fra Ekstra Bladet og jeg let trippende og venter på en taxa uden for Hotel Eden Au Lac, et af de fornemmeste hoteller i Zürich og med udsigt over søen. Vi smiler lidt usikkert til hinanden, og jeg spørger:

– Hvad var det, vi netop var vidner til.

– Det ved jeg ikke, svarer Jan.

– Har vi en historie? spørger jeg.

– Ja, for fanden. Vi har en historie. En stor historie, siger Jan.

På den ekstraordinære FIFA-kongres i Zürich 26. februar 2016 repræsenterede jeg den danske organisation Play the Game og var samtidig på opgave for norsk TV2 for at dække det, som mange har kaldt den vigtigste kongres i FIFA’s historie. Jævnligt opdaterede jeg det norske folk om udviklingen på FIFA-kongressen. FIFA skulle vælge ny præsident, og spændingen koncentrerede sig om, hvorvidt UEFA’s generalsekretær og Michel Platinis højrehånd, Gianni Infantino, eller sheik Salman fra Bahrain, som er anklaget for at have medvirket til brud på menneskerettighederne i sit hjemland, skulle løbe af med sejren.

Mens jeg stod og forklarede det norske folk, at dette var et valg mellem pest og kolera, tikkede der en besked ind på min telefon fra en af de ansatte i Play the Game. Nogen havde taget kontakt til dem for at få navnet på en journalist, som de kunne stole på. De præsenterede sig ikke, men sagde, at de hverken kunne sende mails eller snakke i telefon om det, henvendelsen drejede sig om.

Play the Game gav dem mit navn, og kort tid efter den første afstemningsrunde, som Gianni Infantino overraskende vandt med tre stemmer, fik jeg et anonymt telefonopkald. Vedkommende, som ringede, sagde, at han havde en klient med afslørende information om sheiken. Informationen kunne kun deles ansigt til ansigt.

Sheik Salman yderst til venstre er godkendt som kandidat til præsidentposten i FIFA. Foto: AP Jan Jensen FIFA har godkendt sheiken fra helvede

Umiddelbart troede jeg, at det drejede sig om sheiken fra Bahrain, men det skulle vise sig at være en fejl. Vi aftalte at mødes på Holiday Inn på den modsatte side af af gaden af Hallenstadion, hvor FIFA-kongressen blev afholdt. I et mødelokale på anden sal og uden at lyset blev tændt, blev jeg præsenteret for en person, som sagde, han repræsenterede 11 fodboldklubber i Kuwait, som kæmpede for, at Kuwait ikke længere skulle være suspenderet fra FIFA – en beslutning, som blev taget 26. september 2015, uden at vi egentlig kender baggrunden. Påstanden er, at sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait har sørget for, at hans eget land er udelukket fra international fodbold og mange andre idrætsgrene som led i en intern magtkamp i Kuwait.

Af min nye ven får jeg overleveret forskellige dokumenter, som skal vise, at suspensionen af Kuwait er et komplot mod Kuwait, og at det ikke har noget at gøre med, at regeringen i Kuwait styrer idrætten, sådan som den officielle begrundelse fra FIFA lyder.

Sheik Al-Sabah er en af de mægtigste mænd i international idræt. Foto: AP
Sheik Al-Sabah er en af de mægtigste mænd i international idræt. Foto: AP
 

Hvis oplysningerne står til troende, er der tale om en vanvittig konspiration.

Sheik Ahmad Al-Sabah er en af verdens mægtigste idrætspolitikere og har øgenavnet The Kingmaker. I mange år har der været rygter om hans rænkespil i international idræt. Hvis informationen, jeg sidder med i hænderne, stemmer, er dette en STOR historie. Den er så stor, at jeg ikke kan håndtere den alene. Jeg har brug for hjælp til at vurdere, hvilken slags information jeg egentlig har fået, og jeg har brug for en redaktion, som har styrke til at stå bag en historie om en sheik, som er villig til at bruge alle midler for at tilegne sig magt. Det er for risikabelt at være en enlig freelancejournalist i sådan en sag.

Jeg kontakter derfor Jan Jensen fra Ekstra Bladet, en god ven, som jeg stoler på, og som jeg har skrevet afslørende FIFA-artikler sammen med tidligere. Han er nysgerrig og mener, at dette er en historie, han og Ekstra Bladet kan være interesserede i. Vi bliver enige om sammen at holde et møde med de mystiske mennesker.

Jeg aftaler et møde dagen efter med manden, som siger, han repræsenterer fodboldklubberne i Kuwait. Vi skal mødes uden for Operahuset i Zürich for så at finde et passende sted til samtalen. Det er vigtigt, at ingen opdager, at vi er sammen, og hvorfor vi mødes. Vedkommende siger, at han også vil medbringe en kammerat.

Lige før vi skal mødes, får jeg en kontrabesked om, at de vil hellere møde os i lobbyen på Hotel Eden Au Lac, fordi det er mere diskret. Jan og jeg kaster os ind i en taxa, og lidt for sent kommer vi til hotellet, hvor vi bliver mødt af ikke mindre end fem personer. Tre af dem repeterer for Jan, hvad sagen drejer sig om, og de viser os flere dokumenter. Den fjerde passer på døren, således at ingen uvedkommende kommer ind og forstyrrer os. Den femte serverer kaffe og mineralvand, som han insisterer på at betale, selv om vi protesterer.

Sheik Salman til venstre kan overtage FIFA efter Sepp Blatter som ses til højre. Foto: AP Jan Jensen Sheiken fra helvede vil være FIFA-præsident

Sheik Ahmad Al-Sabah sidder i FIFA’s eksekutivkomité, men var næsten ikke til stede i kongreshallen, da valget af ny FIFA-præsident skulle afgøres. Mange undrede sig over hvorfor. Vores nye bekendtskaber siger, at sheiken fra Kuwait var travlt optaget af at opretholde suspensionen af Kuwait fra international fodbold, og at han arbejdede i kulissen for, at forslaget fra Jordan og Emiratene om ophævelse af suspensionen skulle stemmes ned. Det havde han succes med.

Delegationen, som repræsenterer kuwaitiske interesser, siger, de er desperate efter at få stoppet sheik Ahmad Al-Sabahs rænkespil, og de ønsker, at Kuwait igen kan deltage i international idræt, og det vil de have vores hjælp til. Vi lover ingenting, men siger, at vi vil se på sagen.

Idet Jan og jeg sætter os ind i taxaen, som kommer 10-15 minutter for sent, kommer alle, vi har snakket med på det hemmelige møde, ud sammen med en ældre distingveret herre, som vi ikke havde set før. De sætter sig ind i en sort minibus med tonede ruder. Vi anslår, at han er en prominent person fra Kuwait, som har styret delegationen, som repræsenterer Kuwait. Det, vi nu har fået et lille glimt af, er et spil på højt niveau.

Vi smiler nu mere selvsikkert til hinanden, da vi kører fra det eksklusive hotel ved søen i Zürich.

28 kommentarer
Vis kommentarer