Meldt til politiet: Blatter og hans lakajer scorede halv milliard

Nye afsløringer viser, at FIFA's tidligere præsident og hans to nærmeste medarbejdere berigede sig selv med 500 millioner kroner over fem år - sagen er overgivet til politiet i Schweiz og USA

Det er efterhånden svært at tro på, at FIFA's tidligere præsident Sepp Blatter kan undgå at havne i fængsel.

I dag har FIFA's amerikanske advokater, Quinn Emanuel, offentliggjort en rapport der fortæller, at Sepp Blatter sammen med sine tidligere to nærmeste medarbejdere, generalsekretær Jerome Valcke og finansdirektør Markus Kattner fra 2010 til 2015 tilsammen fik udbetalt godt 500 millioner kroner i forskellige former for bonusser.

Der er altså tale om penge, de fik oven i deres løn, som for Blatters vedkommende løb op i årligt 20 millioner kroner.

Man kan roligt sige at for Blatter, Valcke og Kattners vedkommende var der tale om Joachim Von And'ske tilstande. De har nærmest badet i penge.

Men i følge advokatformaet er en del af de mange bonusser ikke udbetalt på lovlig vis. Således står der i papirerne fra Quinn Emanuel, at flere af kontrakterne strider mod schweizisk lov. Derfor vil materialet blive videreegivet til den schweiziske statsanklager, som i forvejen er i gang med at kulegrave FIFA og Sepp Blatters økonomiske forhold.

Endvidere vil oplysningerne også blive overdraget til FBI, der ligeledes er i gang med en større efterforskning af korruptionen i fodboldens verdensforbund.

Som bekendt blev Blatter sidste år udelukket fra al fodbold, fordi han uretmæssigt udbetalte et større millonbeløb til sin daværende vicepræsident Michel Plarini, der samtidigt var præsident i UEFA. Platini er også udelukket fra al fodbold.

Artiklen fortsætter under billedet

img8467563.jpg 

Sidste år blev Jerome Valcke fyret fra FIFA, da det blev afsløret, at han havde solgt VM-billetter på den sorte børs. Markus Kattner blev fyret i sidste uge, og det skete åbenbart på baggrund af de oplysninger, som nu er kommet frem.

Ser vi på Blatter alene, fik han fra 2010 til 2015 udbetalt i alt 38 millioner schweizerfranc i bonusser. Det svarer til 255 millioner kroner. Blatter yndede at sige, at han ikke var FIFA-præsident for pengenes skyld, men for fodboldens!

Interessant er det også, at Blatter fik udbetalt sine to sidste bonusser den 30. maj 2015. Den ene var en årlig bonus på 10 millioner kroner, den anden en ekstra bonus for veludført arbejde. Den var på 80 millioner kroner.

Samme dag holdt Blatter pressemøde i FIFA's hovedkvarter i Zürich. Her var undertegnede journalist til stede, og ved den lejlighed nægtede Blatter som altid at oplyse om, hvad han fik i løn. Dagen før var han blevet genvalgt som præsident for FIFA, og tre dage efter gik han af. 90 millioner kroner rigere.

Der er andre spændende passager i materialet fra de amerikanske advokater. Blandt andet er de faldet over en kontrakt, som Blatter indgik med Valcke og Kattner kort før præsidentvalget i FIFA i 2011. Der stillede Bin Hammam fra Qatar op mod Blatter, og hvis Hamman var blevet valgt- det blev han ikke, fordi Blatter nåede at få ham ekskluderet - ville han sikkert have skiftet Valcke og Kattner ud.

Derfor fik de inden valget forlænget deres kontrakter, så de løb frem til 2019. Samtidig blev både deres løn og bonusser hævet betragteligt. Hvis Bin Hamman havde vundet valget, og hvis han havde fyret Valcke og Kattner skulle de alligevel have fuld løn helt frem til 2019. Og skulle der blive rejst sag mod dem, i fald de havde lavet noget ulovligt, skulle FIFA betale alle sagens omkostninger. Også selv om de blev fundet skyldige. Det er den slags aftaler, man kender fra mafiaen.   

I december 2010 fik Blatter, Valcke og Kattner tilsammen en bonus på 155 millioner kroner for VM i Sydafrika. Men i det her tilfælde kan advokaterne ikke finde nogen former for kontrakt. Det er præcis sådan en sag, der har kostet Blatter og Platini deres poster i international fodbold.

Afsløringerne i dag kommer på et tidspunkt hvor Blatters afløser Gianni Infantino er under hård beskydning, blandt andet fordi han ikke stiller sig tilfreds med en årsløn på 13,5 millioner kroner. Det kan man måske bedre forstå nu, hvor vi får at se, hvordan Blatter har væltet sig i penge.

Grådig diktator: Den magtbegærlige FIFA-præsident

Embed: Blatters skandaler

Tilbage i december blev Platini og Blatter bandlyst fra fodboldverdenen:
[No available link text]

26 kommentarer
Vis kommentarer