Mere mystik om ny fodbold-boss: Blev UEFA-lån brugt på Lotto-aktier?

Som præsident for det slovenske fodboldforbund lånte Aleksander Ceferin sidste år 30 millioner kroner af UEFA - pengene skulle investeres i fodbolden, men er sandsynligvis brugt til medejerskab af et bettingselskab 

Følg Sport

Blot en lille uge inde i sin regeringstid føler UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin sig så presset, at han ser sig nødsaget til at true pressen med retssager.

Det er det norske fodboldmagasin Josimar, der har undret sig over den 48-årige sloveners CV. Man får den tanke, at han pyntede på det for at leve op til de krav, der blev stillet, da han i 2011 blev valgt som præsident for det slovenske fodboldforbund.

Men CV’et er blot et mange underlige forhold omkring manden fra Ljubljana, der fra en position i de ukendtes rækker har erobret et af de mest magtfulde job i international idræt. Men han har også fået fået god hjælp undervejs. Blandt andet af FIFA’s præsident, Gianni Infantino.

Det er nok de færreste, der ved det, men UEFA driver ved siden af fodboldspillet også en regulær låneforretning, og det nød Aleksander Ceferin godt af, da han sidste år stadig var præsident for det slovenske fodboldforbund. Her henvendte han sig til UEFA’s daværende generalsekretær Gianni Infantino, for at høre om muligheden for et lån til det nødlidende slovenske fodboldforbund.

Infantino nikkede ja og sendte sagen videre i UEFA’s system, men det er helt tydeligt et lån, som hverken Ceferin, det slovenske fodboldforbund eller UEFA har lyst til at tale om. Og det er ellers af en anseelig størrelse. Fire millioner euro, eller omkring 30 millioner kroner, lyder det på.

Ekstra Bladet har i samarbejde med Josimar forsøgt at finde ud af, om de mange penge er brugt til at udvikle fodboldspillet i Slovenien, eller om de i stedet er investeret i et sportsbettingselskab.

Artiklen fortsætter under billedet

Den nye UEFA-præsident kom rullende ind fra venstre. Omgivet af mystik. Foto: Tariq Mikkel Khan
Den nye UEFA-præsident kom rullende ind fra venstre. Omgivet af mystik. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Når UEFA låner ud til de nationale forbund, er formålet ganske naturligt, at pengene skal komme fodbolden til gode. Vi har siden i fredags spurgt de involverede parter, om det også har gjort sig gældende i det her tilfælde. Uden at få svar.

Men gennemgår man årsrapporten fra 2015 fra det slovenske fodboldforbund, kan det se ud som om, at Aleksander Ceferin og hans bestyrelse har brugt en stor del af pengene fra UEFA til at købe 17,3 af aktierne i sportsbettingfirmaet ’Sportni Loteriji’.

I årsrapporten hedder det, at 2015 var et historisk år for det slovenske fodboldforbund. Det var det også. Der blev lånt og brugt rigtig mange penge.

Samtidig med lånet på fire millioner euro fra UEFA lånte fodboldforbundet også tre millioner euro, godt 22 millioner kroner, hos Sberbank, som er Ruslands største bank.

På det tidspunkt var fodboldforbundet ved at færdiggøre opførelsen af det nationale fodboldcenter og hovedkvarter i Brdo. Og det skulle pengene fra Sberbank bruges til.

Kilder i Slovenien fortæller, at årsagen til også at efterspørge et lån hos UEFA, var at pengene skulle bruges til fodboldcentret i Brdo. Men sådan gik det vidst ikke.

Brdo er placeret nordvest for hovedstaden Ljubljana og er et historisk område. Et palæ fra 1500-tallet var helt frem til 1941 sommerresidens for det jugoslaviske kongehus. Efter krigen blev det overtaget af Jugoslaviens kommunistiske leder Josip Tito.

Området har altid været lukket for offentligheden, men tv-seerne fik dog lov til at kigge med i 2001, da den amerikanske præsident George W. Bush og hans russiske modpol, Vladimir Putin holdt topmøde på slottet.

Nu er det de slovenske fodboldzarer, der er rykket ind på området, som af kendere betegnes som et af de smukkeste på hele Balkan. Ceferin og hans folk har sat sig på det hele, og det er betalt med rigelige tilskud fra UEFA og FIFA samt med pengene fra Sberbank.

Således står der i årsrapporten om lånet fra den russiske bank: ’Det er brugt til færdiggørelse af det nationale fodboldcenter i Brdo.

Den 31.12.2015 var der brugt 1,458 millioner euro af lånet. Det skal afdrages over 48 kvartaler til udløb i 2027. Fodboldforbundet har stillet sikkerhed for lånet med pant i fodboldcentret.’

På samme tidspunkt havde fodboldforbundet også købt sig ind i Sportni Lotteriji. Hvilket ikke var nogen billig fornøjelse. Aktierne blev købt for 3.6 millioner euro, knap 27 millioner kroner, og nu er forbundet medejer af bettingfirmaet sammen det slovenske skiforbund, den slovenske olympiske komite, Post Slovenien og det statslige lotteri.

I årsrapporten skriver Aleksander Ceferin, at han er meget begejstret for investeringen i bettingfirmaet. Det første år havde givet et udbytte på 268.000 euro.

Artiklen fortsætter under billedet

Infantino var generalsekretær i UEFA, da Ceferin bad om det store lån. Foto: AP
Infantino var generalsekretær i UEFA, da Ceferin bad om det store lån. Foto: AP
 

Og nu kommer spørgsmålene rullende. Hvor kommer de 3,6 millioner til købet af aktierne fra? Er det lånet fra UEFA? Og i givet fald har UEFA så tilladt Ceferin at købe aktier i stedet for at bruge pengene til at udvikle fodboldspillet i det lille land med blot to millioner indbyggere?

Slovenien er på ingen måde nogen stor fodboldnation. Alpin skisport og basketball har indbyggernes store interesse, mens fodbolden må kæmpe med håndbolden om at få plads på den nationale sportsscene. Således er der blot 38.075 registrerede fodboldspillere i det lille Balkanland. Heraf er de 1533 kvinder. til sammenligning er der 335.000 registrerede fodboldspillere i Danmark.

Så slovenien er kun en lille fodboldbutik, og derfor kan det igen undre, at Ceferin havde behov for så stort et lån, og at UEFA tilsyneladende uden nogen betænkeligheder har bevilget det. Men selv om Aleksander Ceferin har prædiket åbenhed og gennemskuelighed, har det ikke været muligt at hive et svar ud af nogen af parterne.

Flere uafhængige kilder siger til Ekstra Bladet og Josimar, at det slovenske fodboldforbund i flere år har haft en dårlig økonomi, og at det derfor kun kan være pengene fra UEFA, som har gjort det muligt at købe aktierne i bettingfirmaet.

DANSK LÅNGIVER: PENGENE SKAL BRUGES TIL FODBOLD

Det danske medlem af UEFA’s eksekutivkomite, Allan Hansen, sidder også i finanskomiteen, som har bevilget lånet til det slovenske fodboldforbund.

Allan Hansen siger, at han ikke selv har håndteret lånet til Slovenien. Det er gået igennem UEFA’s finansdirektør Josef Koller og formanden for finanskomiteen, Marios Lefkaritis fra Cypern. De har ikke været til at få i tale. Marios Lefkaritis er medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomite og han er i FBI’s søgelys i forbindelse med den store FIFA-skandale.

Efter afstemningen i FIFA i december 2010, som gav VM til Rusland i 2018 og Qatar i 2022 er det afsløret, at Lefkaritis har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Men det har ikke haft indflydelse på hans stemmeafgivning, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Allan Hansen sidder i UEFA's finanskomite, som bevilger lånene til medlemslandene. Foto: Jakob Jørgensen
Allan Hansen sidder i UEFA's finanskomite, som bevilger lånene til medlemslandene. Foto: Jakob Jørgensen

Lefkaritis taler ikke med pressen, men vi har spurgt Allan Hansen, om hvilke kriterier der egentlig er når UEFA bevilger lån.

- Det er præcis som i en bank. Når de låner, bliver der aftalt en tilbagebetalingsperiode og en rentesats. Det er selvfølgelig en lav rentesats. Du må ikke hænge mig på det, men jeg mener, det er noget med to procent.

Sloveniens lån var på fire millioner Euro og renten er på fire procent.

- Ja det kan godt ske.

Men hvad fik låneaftalen ud på?

- Jeg kan ikke sige, hvad der står præcist står i lånedokumentet, men det er altid nøje defineret, hvad pengene skal bruges til.

Men kan du forestille dig, at i har bevilget penge til at det slovenske fodboldforbund kunnet købe sig sig ind i firma, der driver sportsbetting?

- Nej, det kan jeg ikke umiddelbart forestille mig. Men jeg kan ikke svare på, hvad der konkret har stået i deres låneansøgning.

Ideen med at give penge og bevilge lån er vel at støtte fodbolden? Det er vel ikke penge, der skal bruges til investeringer, som ikke har noget med fodbold at gøre?

- Nej, det er det ikke.

Hvilke konsekvenser får det, hvis de ikke har ikke har levet op til låneaftalen?

- Jeg har aldrig været ude for at nogen har brudt indgåede aftaler.

Og hvis det sker alligevel?

- Så vil vi bede om en forklaring og eventuelt bede om at få lånet indfriet med det samme.

Er fire millioner euro et stort lån?

- Nej.

Er det meget normalt?

- Så mange lån er der heller ikke bevilget i den tid, jeg har siddet med.

Kan du give andre eksempler på lande, der har fået lån i din tid?

- Det må jeg ikke sige, men der er andre lande, der har fået lån.

Og fire millioner euro, omkring 30 millioner kroner, det er ikke usædvanligt stort?

- Nej, siger Allan Hansen.

Platini styrer via stedfortrædere

Champions League er lagt i syltekrukke

DBU får tørre tæsk af UEFA

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.