Nettet strammes om spillets gigant

Brugte tv-rettigheder i magtspil: Efter et langt tilløb bliver PSG-præsident Nasser al-Khelaifi hevet i retten Schweiz 

Al-Khelaifi brugte over en milliard på at hente Neymar til PSG. Penge har aldrig været et problem for manden fra Qatar. Her bliver han præsenteret.

I Schweiz er selv de største fodboldskandaler igennem mange år blevet fejet ind under gulvtæppet, men nu ser det ud til, at myndighederne i alpelandet har tænkt sig at slå til mod en af spillets giganter. 

Efter mere end tre års efterforskning rejste den schweiziske anklagemyndighed i februar straffesag mod PSG-præsidenten Nasser Al-Khelaifi. Manden fra Qatar sidder desuden i UEFA’s eksekutivkomite på et mandat fra ECA – sammenslutningen af europæiske klubber.

I den forgangne uge blev retssagen berammet til at begynde i Bellinzona 14. september. Foreløbigt er der sat en uge af til sagen, hvis den altså bliver til noget.

Al-Khelaifi er er også formand for den Qatar-ejede BeIN Media Group, som i stor stil opkøber tv-rettigheder til VM-slutrunder og alverdens andre fodboldturneringer.

Og det er i egenskab af rettighedsopkøber, at han er tiltalt for at have tilskyndet FIFA’s daværende generalsekretær, Jerome Valcke, til at begå kriminelle handlinger mod til gengæld at få tv-rettighederne i Italien og Grækenland til VM-slutrunder og Confederations Cup fra 2018 til 2030.

Jerome Valcke indgår også i retssagen. Han er tiltalt for at have modtaget bestikkelse, og en tredje unavngiven person er tiltalt for det samme forhold som Al-Khelaifi samt for at have bestukket Jerome Valcke med godt ni millioner kroner.

Al-Khelaifi og hans horde af advokater afviser alle påstande, og de har brugt mange kræfter på at forhindre sagens gang. Senest har de forsøgt at få retten til at fjerne tre anklagere fra sagen. Det afviste domstolen i sidste uge.

Hele affæren, som har sit udspring i den store FIFA-skandale tilbage i 2015, har været omgivet af kaos og intriger. 

Dengang var det en fælles aktion mellem schweizisk politi og amerikanske FBI, der udløste stormen på hotel Baur au Lac i Zürich, hvor FIFA-toppen holdt hof. Siden er en stribe højtstående FIFA-folk blevet dømt lange straffe i New York, men i Schweiz er der intet sket. 

Det har ført til voldsom kritik af anklagemyndigheden, og tidligere i år blev statsanklageren, Michael Lauber, som ledte FIFA-sagerne, degraderet, fordi han havde løjet, været illoyal og forbrudt sig mod anklagemyndighedens etiske regler. 

Han havde blandt andet holdt flere møder med FIFA’s nuværende præsident Gianni Infantino uden at rapportere det til sit bagland. 

Ved aktionen i maj 2015 ransagede det schweiziske politi FIFA’s hovedkvarter i Zürich og beslaglagde umådelige mængder dokumenter og data. 

20. marts 2017 åbnede statsanklageren i Schweiz en efterforskning mod Al-Khelaifi, 60-årige Jerome Valcke og den endnu unavngivne forretningsmand, som handler med sportsrettigheder.

Offentligheden blev informeret om sagen en uge senere, da politiet i Schweiz, Italien, Frankrig, Spanien og Grækenland samlet gik i aktion og ransagede ejendomme, kontorer og tv-stationer med forbindelse til BeIn Media.

En af de mere spektakulære aktioner fandt sted på Sardinien, hvor det italienske politi beslaglagde en villa med swimmingpool, syv værelser og syv badeværelser.

Artiklen fortsætter under billedet...

Villaen på Sardinien. Foto: Guardia di Finanza
Villaen på Sardinien. Foto: Guardia di Finanza
 

Tiltalen går på, at den godt 50 millioner dyre ejendom, Villa Bianca i Porto Cervo, er brugt som korruption i forbindelse med FIFA’s salg af tv-rettigheder.

Al-Khelaifi købte villaen og stillede den gratis til rådighed for Jerome Valcke. Et arrangement, som stod på i 18 måneder, indtil Valcke blev fyret fra FIFA. Ifølge anklageskriftet sparede Valcke mellem 6,7 og 13,5 millioner kroner i leje for den eksklusive villa.

Det fremgår desuden af anklageskriftet, at FIFA allerede i december 2016 havde indledt en intern efterforskning mod de tre personer for de præcis samme forhold. Det er FIFA gået meget stille med.

Fredet af FIFA
I december sidste år blev FIFA og Gianni Infantino orienteret om, at den schweiziske anklagemyndighed ville rejse en straffesag. Der fik i slutningen af januar FIFA til at reagere.

I en skriftlig meddelelse til anklagemyndigheden meddelte FIFA, at der var indgået en uspecificeret, ’mindelig aftale’ med Al-Khelaifi.

Som en konsekvens af aftalen havde FIFA droppet de kriminelle anklager mod Al-Khelaifi og delvist mod Jerome Valcke, som var FIFA’s generalsekretær fra 2007 til januar 2016.

Med andre ord har FIFA fredet Al-Khelaifi. Og hvorfor nu det? Et bud er, at det hænger sammen med Qatars VM i 2022. 

Da sagen blev rejst i 2017, sagde FIFA’s generalsekretær, Fatma Samoura, at hun så sandelig håbede, at det ikke ville få konsekvenser for Qatars VM.

Ifølge den engelske avis, The Times, som citerer anonyme kilder, har Al-Khelaifi betalt FIFA mere end syv millioner kroner for at slippe ud af sagen.

Men spørgsmålet er, om FIFA fortsat kan lægge låg på sagen, hvis Al-Khelaifi ender med at blive dømt i retten i Bellinzona? 

Hvis altså sagen bliver til noget. For det bliver den slags sjældent i Schweiz.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Blatter og kejseren slap fri

Blandt de talrige eksempler på, at fodboldens krejlere ofte slipper for strafforfølgelse i Schweiz, er to af nyere dato.

Således frafaldt anklagemyndigheden i marts en sag mod FIFA’s tidligere præsident, Sepp Blatter. 

Det særegne er, at politiet var overbevist om, at Blatter havde handlet imod FIFA’s interesser, og dermed kostede FIFA milliarder af dollar i forbindelse med et salg af tv-rettigheder. 

Sagen handler om en kontrakt, som Blatter i 2005 indgik med sin daværende vicepræsident, Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Artiklen fortsætter under billedet...

Blatter og Beckenbauer er begge sluppet for retssager. Foto: AP
Blatter og Beckenbauer er begge sluppet for retssager. Foto: AP
 

En meget flink Blatter solgte på FIFA’s vegne tv-rettighederne for Caribien til VM i 2010 og 2014 til Jack Warner og det caribiske fodboldforbund for fire millioner kroner. Warner videresolgte rettighederne til et regionalt tv-selskab for næsten 140 millioner kroner.

Man kan roligt påstå, at Blatter handlede imod FIFA’s interesser. Det mente politiet i Schweiz og rejste derfor i september 2015 en sag mod ham. Alligevel frafaldt anklagemyndigheden uden nærmere begrundelse sagen i sidste måned. Fire et halvt års efterforskning blev droppet.

Da Jack Warner i 2011 blev udelukket fra al fodbold på livstid, sagde han, at Blatter havde solgt tv-rettighederne billigt, mod at Warner til gengæld skulle samle stemmer til Blatters genvalg som præsident for FIFA. Det lykkedes fint.

En anden affære, som har påkaldt sig opmærksomhed, er sagen mod de tyske VM-værter fra 2006. 

Her rejste den schweiziske anklagemyndighed i første omgang en straffesag mod den tyske VM-komite med kejser Franz Beckenbauer i spidsen.

Anklagen lød på, at tyskerne havde købt stemmer for at sikre sig VM-slutrunden. Selv om Beckenbauer tilsyneladende var hovedmanden i sagen, blev hans status undervejs ændret fra tiltalt til vidne. Uden forklaring. 

Og hvordan endte sagen? Den blev forsinket på grund af coronaen og faldt i forrige uge for forældelsesfristen. Tyskerne slap fri, og Beckenbauer kan fortsat hygge sig på sin vingård i Sydafrika.

Schweiz lader fodboldens banditter slippe

Brutal anklage kan få voldsomme konsekvenser

Blodig sheik køber Premier League-klub

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind