Nøddesbos nye rolle kom til udtryk i usædvanlig situation mod Bahrain

Landsholdsstregen affinder sig med med meget lidt spilletid ved VM - til gengæld sørger han for, at alle har det godt i truppen

Den eftertænksomme Jesper Nøddesbo har fåen en ny rolle på landsholdet. Foto: Lars Poulsen
Den eftertænksomme Jesper Nøddesbo har fåen en ny rolle på landsholdet. Foto: Lars Poulsen

PARIS (Ekstra Bladet): Der var meget, der ikke var, som det plejer at være, da Danmark mødte Bahrain onsdag aften i Paris. Mikkel Hansen plejer ikke at få rødt kort, og vi plejer ikke at se et dansk hold gå nærmest i panik mod et lilleputhold.

Men den mest usædvanlige situation udspillede sig på den danske bænk, hvor landstræner Gudmundur Gudmundsson i første halvleg i tilfælde opsøgte Jesper Nøddesbo. Og de førte længere samtaler.

Det er ikke en situation, som Ekstra Bladets udsendte mindes at have set tidligere, men 36-årige Jesper Nøddesbo, der til daglig tjener til føden i FC Barcelona, er heller ikke, som håndboldspillere er flest.

Hverken Gudmundsson eller Nøddesbo ønsker at fortælle i detaljer, hvad konsultationen på bænken handlede om, men de vil gerne medgive, at Nøddesbo har fået en speciel og usædvanlig rolle i landsholdstruppen. Nok spiller han ikke ret meget, men han gør stor gavn alligevel. Og det skyldes ikke mindst, at han er begyndt på en uddannelse, der vil give ham en master i business-coaching. Det får han elegant koblet med livet i landsholdslejren. 

- Jeg har lige afsluttet andet niveau på coachinguddannelsen. Den har tre psykologiske tilgange til samtalen. Vi har en kognitiv tilgang, som handler om tankerne, og hvor man tror på, at man via tankerne kan ændre vanen.

- Så har vi den psykodynamiske tilgang, som er Freud, og som handler meget om følelser, og endelig er der den systemiske tilgang, der handler om, at der ikke rigtig er nogen sandhed, det hele er flydende og bliver skabt i relationer mellem du og jeg.

- Det handler altså om hovedet, om følelser og om at se tingene udefra. Det er de tre ting, jeg har i coachingen. I det næste modul går vi over og bliver lidt mere filosofiske.

- Jeg læser på et fjernstudie på Copenhagen Coaching Center i København. De er meget fleksible. De har været nede hos mig i Barcelona i flere omgange, og jeg har været hos dem i København. Jeg har været i gang i mere end halvandet år.

- Er det noget, du vil bruge i sport eller i erhvervslivet?

– Man kan bruge det til det hele, men lige nu er det mere en personlig dannelsesrejse. Jeg bliver klogere på mig selv, men jeg kan også mærke, at det er i gang med at ændre min måde at tænke på og min måde at lytte til mennesker på. Det er en stor udfordring, men også en helt ny verden, som er sindssygt spændende. 

- Er det en del af dine overvejelser om livet efter håndbolden?

- Ja, det her coaching bliver en del mit liv. Jeg er ikke 100 procent sikker på, hvad det skal føre til endnu, men jeg håber, der er klarhed over det, inden jeg er færdig med at spille håndbold. Men nu starter jeg med mig selv.

- I kampen mod Bahrain virkede det nu også, som om du brugte det på bænken, hvor Gudmundur Gudmundsson flere gange opsøgte dig og søgte dit råd. Sådan så det ud fra min plads i hallen. Hvad skete der lige der?

- Der var nogle små input, og han kom af med nogle frustrationer over dommere og over spillet.

- Han brugte dig?

- Ja, han bruger det meget til lige at smide nogle kommentarer, og så kan han komme videre.

Artiklen fortsætter under billedet

Nøddesbo observerer fra bænken. Foto: Lars Poulsen
Nøddesbo observerer fra bænken. Foto: Lars Poulsen
 

- Men bruger du det, som du læser og studerer, her i truppen?

- Selvfølgelig gør jeg det. Det er i gang med at ændre den måde, jeg lytter til mennesker på. Jeg går ikke ind i en egentlig coachingsamtale, for så skal den person, der sidder overfor, selv have ønsket det.

- Men reagerer du i dag anderledes på dine holdkammerater end tidligere?

- Det gør jeg meget. Jeg har en større forståelse for, at tingene ikke er så sort-hvide, som de måske ser ud til at være. Jeg forsøger at finde ud af, hvad der ligger til grund for folks handlinger frem for blot at dømme dem på deres første reaktion.

- Er det noget du formidler til dem?

- Jeg tager det næste skridt i forhold til det, jeg føler for. Jeg er blevet klogere på mig selv og min rolle på holdet.

- Og hvad er din rolle?

- Jeg skal bakke op om brødrene Toft, hvis de får problemer rent håndholdmæssigt. Men når jeg ikke spiller, har jeg påtaget mig den rolle at bakke om omkring holdet og forsøge at få tingene til at fungere.

Artiklen fortsætter under billedet

Nøddesbo giver Henrik Toft en hjælpende hånd i kampen mod Argentina. Foto: Lars Poulsen
Nøddesbo giver Henrik Toft en hjælpende hånd i kampen mod Argentina. Foto: Lars Poulsen
 

- Går du rundt og ser, om der er nogen, der hænger lidt med næbbet?

- Det forsøger jeg. Det er også ud fra et grundlæggende ønske om, at folk skal have det godt.

- Du har været klar over, at du ikke ville få så meget spilletid her ved VM?

- Der var præmissen, jeg kom med på. At der kunne blive et scenarie. Men mit håb har altid været, at jeg skulle have meget spilletid. Jeg vil rigtig gerne spille håndbold, og jeg mener, jeg har meget at byde ind med. Men når det nu er, som det er, må jeg tage mit fokus hen, hvor jeg føler, at jeg kan levere noget. Så kan jeg lettere sidde ude på bænken, for der har jeg noget at tilbyde. For mig ville den værste følelse være at sidde nederst på bænken og være ligegyldig.

- Det så vi mod Bahrain, at du ikke var.

- Var det sket, ville jeg ikke kunne være her. Nu har jeg fundet nogle indgangsvinkler, hvor jeg føler, jeg kan skubbe lidt på. Om jeg ændrer noget, ved jeg ikke. Det kan være, de andre synes, jeg er skideirriterende, men det må du snakke med dem om. Men jeg er da glad for at høre, at Gudmundur synes, jeg har en vigtig rolle. Jeg har taget en beslutning om, at jeg kommer med det, jeg har, og så må spillere og trænere tage det eller lade være.

- Hvis du får en halv time mod Qatar i aften og ellers ikke kommer til at spille i 1/8-finalen og en eventuel kvartfinale, så er det stadig fint for dig?

- Ja, for jeg kender præmissen. Men jeg vil rigtig gerne spille håndbold. Jeg er da træt af ikke at skulle spille. Den kamp ligger da stadig i det, men jeg kan bedre rumme, at det er sådan, fordi jeg tilbyder nogle andre ting til holdet.

- Ser du dig selv som en kommende træner?

- Nok snarere leder. På et tidspunkt kunne jeg nok tænke mig at få mere normale arbejdstider og have fri, når andre har fri.

- Har du besluttet, hvornår de vil stoppe med at spille håndbold?

- Nej, jeg synes stadig, det er skidesjovt, og kroppen kan stadig holde til det. Jeg ser ingen grund til at stoppe.

- Din kontrakt med Barcelona udløber med udgangen af 2018?

- Ja, så der er god tid, og så længe der er nogen, der har lyst til at spille sammen med mig, spiller jeg gerne.

Gudmundur er glad for Nøddesbo

Når Danmark i aften møder Qatar en kamp uden betydning, vil Jesper Nøddesbo for en gangs skyld få meget spilletid. Det lovede Gudmundur Gudmundsson i går på pressemødet i Paris. 

Men når det igen bliver alvor på søndag i 1/8-finalen, vil Nøddesbo igen komme til at tilbringe det meste af tiden på bænken. Hvor han ifølge landstræneren også gør fyldest.

- Nøddesbo har været aktiv ude på bænken. Er det en rolle, du har givet ham?

– Han har selv taget den. Han er en fantastisk fyr at have på holdet.

- Hvad bidrager han med ude på bænken?

- Han har en kæmpe erfaring, og han hjælper de unge spillere. Han snakker positivt og er en meget vigtig del af det her hold.

- Du konsulterede ham flere gange i første halvleg mod Bahrain. Hvad snakkede du med ham om?

- Jeg snakker med spillerne om det hele. Det her er et fælles projekt, og det plejer jeg at gøre.

- Men havde han nogen observationer, som du kunne bruge?

- Det vil jeg ikke gå ind i nu.

- Du kan roligt sige det. Det bliver mellem os og læserne.

- Ja, men jeg snakker med mange under kampen. Jeg kan ikke huske præcist, hvad jeg snakkede med Nøddesbo om, siger Gudmundsson og griner.

Se også: Presset efter ny skade: Danmark har kun en udskiftning tilbage

Se også: Undrede du dig også? Her er forklaringen bag det blå kort

Se også: Sverige gør Danmark til gruppevinder

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere