Ny afsløring: VM i Rusland har kostet 21 dødsfald

Om en måned går det løs ved slutrunden, men alt er ikke, som det burde være hos Putin - DBU kan gøre en forskel for bøsser og lesbiske, siger menneskerettighedsorganisation

Putins regering slår hårdt ned på oppositionen. Her er det fra en demonstration i sidste uge. Foto: AP
Putins regering slår hårdt ned på oppositionen. Her er det fra en demonstration i sidste uge. Foto: AP

Om en måned begynder VM i Rusland, men før alt går op i fodbold, fest og farver, advarer menneskerettighedsorganisation Human Right Watch, HRW, om, at ikke alt spiller, som det skal hos værterne.

I en dugfrisk rapport, som i dag udsendes verden over, fortæller HRW, at 21 stadionarbejdere har betalt den højeste pris. Dødsfaldene fordeler sig på seks af de arenaer, som skal bruges under slutrunden.

Værst står det til på det skandaleombruste stadion i Sankt Petersborg. Her har otte arbejdere mistet livet på grund af dårlige sikkerhedsforhold. 

Byggeriet i Sankt Petersborg har også været ramt af korruption, og bedre blev det ikke, da FIFA i et brev, som Ekstra Bladet kunne offentliggøre, måtte indrømme, at nordkoreanske slavearbejdere har trællet på arenaen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det skandaleramte stadion i Sankt Petersborg. Foto: PR-foto
Det skandaleramte stadion i Sankt Petersborg. Foto: PR-foto
 

HRW fortæller, at organisationen har dokumenteret, at især mange migrantarbejdere er blevet groft udnyttet på stadionbyggerier i seks af VM-byerne. Det handler om manglende kontrakter, manglende udbetaling af løn - i helt op til fem måneder - og om arbejdere som har måtte knokle udendørs i ned til 30 minusgrader. 

Arbejdere på stadion i Jekaterinburg har forklaret, at de i januar 2017 arbejdede udendørs i temperaturer på mellem 25 og 30 minusgrader. I løbet af en arbejdsdag på ni timer fik de kun én pause indendørs, hvor de kunne spise deres frokost.

Daniel Wass er parat til et sommerskifte til en større klub, der gerne må spille i Champions League. I snart tre sæsoner har han udviklet sig til en markant profil i Celta Vigo. Foto: All Over Press Sport og Spil Stjerne i Spanien: Jeg vil slutte i Brøndby

I rapporten anklager HRW desuden FIFA for ikke at have reageret på de mange tilfælde af brud på menneskerettighederne. I stedet har FIFA utallige gange rost de russiske værters VM-forberedelser.

I følge HRW er menneskerettighedssituationen i Rusland blevet gradvist forværret siden 2012. Det gælder både ytrings- og forsamlingsfriheden. Der bliver slået hårdt ned på oppositionen, hvilket vi senest har set i forbindelse med årets præsidentvalg, hvor Vladimir Putin igen-igen vandt en overlegen sejr. 

Særlig slemt står det til i Tjetjenien, hvor det egyptiske landshold anført af tidens helt store stjerne, Liverpools Mohamed Salah, har valgt at oprette VM-lejr i hovedstaden Grozny.

Artiklen fortsætter under billedet

Salah skal sammen med det egyptiske landshold opholde sig i en VM-lejr i Tjetjenien. Foto: Ritzau Scanpix
Salah skal sammen med det egyptiske landshold opholde sig i en VM-lejr i Tjetjenien. Foto: Ritzau Scanpix
 

Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, slår ned på selv de mindste ytringer, og han har i år fængslet lederen af den lokale menneskerettighedsorganisation. Andre kritikere har været nødt til at flygte, og andre igen er i følge HRW blevet dræbt.

Arsene Wenger modtager fansenes hyldes ved hjemmekampen mod Burnley. Foto: Matthew Childs. Sport og Spil Mølby: Han er det bedste valg for Arsenal

Under hele VM, som strækker sig fra 14. juni til 15. juli, gælder et dekret underskrevet af Vladimir Putin. Dekretet medfører, at ingen må forsamle sig i VM-byerne uden først at have fået godkendelse af de lokale myndigheder. Putin ønsker ingen protester under slutrunden.

De lokale medier har også mærket Putins jernnæve, og styret har blokeret indtil flere internettjenester.

Senest er også udenlandske journalister blevet ramt af de kontante metoder.

Den tyske undersøgende journalist Hajo Seppelt, som har afsløret omfattende dopingmisbrug i russisk sport, er således blevet nægtet visum til VM i Rusland, hvor han skulle have fungeret som ekspert på den tyske tv-station, ARD.

* * *

DBU kan gøre en forskel for bøsser i Rusland

Danmark deltager som bekendt ved VM i Rusland, og DBU har mulighed for at påvirke udviklingen i landet. Blandt andet for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT. 

Det siger Human Right Watch’s internationale direktør, Minky Worden, til Ekstra Bladet.

– På papiret har FIFA gjorde det godt ved at implementere menneskerettighederne i deres statuetter. FIFA har nu en politik på området, men der mangler handling.

– Her kan DBU gøre sig gældende. Det er både en ret og en pligt i forhold til VM i Rusland. Der er stor usikkerhed i LGBT-kredse forud for VM. Det gælder både blandt spillere, fans og familier.

Artiklen fortsætter under billedet

Minky Worden sender en opfordring til DBU. Foto: PR-foto
Minky Worden sender en opfordring til DBU. Foto: PR-foto
 

– Det er blevet værre de seneste år. I Tjetjenien for eksempel er der tale om regulær forfølgelse. Her bliver bøsser arresteret og torteret

– I følge FIFA’s regler kan forfølgelse af bøsser medføre, at lande bliver udelukket fra fodboldfamilien. Derfor kan DBU med stor ret kræve svar fra FIFA og de russiske værter om forfølgelsen af bøsser. Hvad har FIFA gjort for at få ophævet de russiske anti-LGBT-love? Det er et rimeligt spørgsmål at stille.

– Det skal gøres nu, og ikke når VM først er begyndt. For så er det for sent at påvirke situationen. Og FIFA har før fået ophævet love i VM-lande. Det så vi både i Sydafrika og i Brasilien, siger Minky Worden.

Er der tre det står sammen om VM i Rusland, så er det Putin, Infantino og Mutko. Foto: AP Jan Jensen FIFA fedter for Putin: Udsætter doping-efterforskning

Constant Omari til venstre er anholdt i en sag om underslæb. I midten ses sheik Al-Sabah fra Kuwait. Han er også ude af FIFA på grund af en korruptionssag. Til højre ses den tidligere seniorvicepræsident i FIFA, Issa Hayatou fra Cameroun. Han blev væltet på den afrikanske fodboldkongres sidste år. Foto: All Over Sport Skandalen ruller: To FIFA-bosser knaldet for korruption

Så glad var Qatars daværende emir, da FIFA og Blatter i 2010 gav hans land VM i 2022. Nu stivner smilet nok. Foto: AP Jan Jensen FIFA's milliardplan: Qatar skal dele VM med sine fjender

12 kommentarer
Vis kommentarer