OL-gangstere: Præsident-familien er ren Corleone

Præsidentfamilien i Aserbajdsjan sammenlignes af den amerikanske ambassade med den rendyrkede mafiafamilie Corleone fra filmen Godfather

Patrick Hickey skamroste ved åbningsceremonien Mehriban Aliyev til højre for hendes store indsats for legene. Foto: Ole Steen
Patrick Hickey skamroste ved åbningsceremonien Mehriban Aliyev til højre for hendes store indsats for legene. Foto: Ole Steen

BAKU (Ekstra Bladet) Der sad de så. Gangsterne ved det Kaspiske Hav omgivet af de nærmeste venner, Ruslands Vladimir Putin og de olympiske chefer, den brogede irer Patrick Hickey og IOC’s tyske præsident Thomas Bach.

Scenen er fra åbningsceremonien ved de første Europæiske Lege. Et arrangement til den nette sum af 65 milliarder kroner. De glade givere er Aserbajdsjans 53-årige præsident Ilham Aliyev og hans kone botox-dronningen, Mehriban Aliyev. Men vær kun rolig. De kommer ikke til at lide nød af den grund.

Ægteparret, som kommer fra hver sin magtfulde klan, har styret landet med jernhånd, siden Ilhams far, Heydar, døde i 2003. Og de betaler ikke en krone uden at få to igen.

Kan man virkelig være bekendt at kalde Aserbajdsjans præsident for en gangster? Det er ikke noget, jeg har fundet på. 

I en usædvanlig rapport fra den amerikanske ambassade i Baku til udenrigsministeriet i Washington bliver Aliyev sammenlignet med både Michael og Sonny Corleone.

På den udenrigspolitiske scene er han Michael, den elegante gangster, der forstår at føre sig frem i de bedste kredse. Hjemme i Baku er han Sonny, der brutalt rydder alle forhindringer af vejen.

Afsløring: OL-vært køber sig til succes

’På grund af de tætte familieforbindelser og dynastiets succes, udslettelsen af oppositionen og skabelsen af et sikkerhedsnetværk har Aliyevs administration udviklet et image, der indikerer organiseret kriminalitet, og som placerer Aliyev i en mafia-agtig rolle.’

Sådan står der i rapporten, der er dateret september 2009. Endvidere hedder det, at præsidentens mål er at skabe et politisk miljø, hvor Aliyev-klanen aldrig bliver udfordret. På den måde har han fuldstændig styr på både statens og familiens private formue.

Mehriban er hans tro væbner. Hun er i starten af halvtresserne og har svært ved både at smile og tale på grund af al den kemi og kirurgi, hun har udsat sit ansigt for. 

Hun gør meget for at være evig ung.

Hun klæder sig i de dyreste spadseredragter, går i højhælede Louboutins og viser mere hud, end man ville forvente af en førstedame i et muslimsk land. Hun er også glad for smykker, især for sine 400.000 kroner dyre guldhalskæde og øreringe fra juveler-firmaet Aspreys i London.

Præsidentfruen er medlem af Aserbajdsjans olympiske komite, og hun har stået i spidsen for De Europæiske Lege. Hun har formået at skabe fred mellems landets førende klaner ved at lade alle få en af de mange entreprenørkontrakter. Med rund hånd har hun delt mere end 40 milliarder ud. En ikke uvæsentlig del er tilfaldet hendes egne selskaber. 

Hun sørger også godt for sine døtre. Da Baku var vært for Det Internationale Melodi grand Prix i 2012, var det datteren, Leyla Aliyev, som var værtinde. Hendes popsanger-mand, Emin, fik lov til at lukke showet, og det var selvfølgelig et af familiens firmaer, som stod for opførelsen af Crystall Hall, der husede de 25.000 grand prix-fans. 

For at få plads til hallen bulldozede Mehriban og hendes folk tusindvis af boliger. Det protesterede menneskerettighedsforkæmperen Leyla Yunis over. Blandt andet i et læserbrev i New York Times.

Dagen efter at indlægget var blevet bragt, sendte præsidentfruen sine bulldozere på arbejde igen. Uden varsel tromlede de hen over Leyla Yunis privatbolig og hendes kontorer, der også rummede instituttet for fred og demokrati og et krisecenter for kvinder.

Mehriban Aliyev sagde, at huset stod i vejen for den park, der skulle omkranse Crystall Hall. 

Leyla Yunus? Ja hun sidder bag tremmer. Hun tillod sig at skrive et åbent brev til Patrick Hickey, præsident for Den europæiske Olympiske Komite, EOC. Yunus bad ham ham om at droppe De Europæiske Lege i Baku, fordi Ilham Aliyev og hans kone undertrykker alle fundamentale menneskerettigheder i landet. Dagen efter blev Leyla Yunus og hendes mand, Arif, hentet af politiet.

De sidder i dag i hvert sit fængsel. Begge er 59 år og syge. Leyla Yunus er blevet mishandlet af både betjente og medfanger. Ingen ved, hvornår de kommer for retten.

Europæisk OL-kvalme: En ansigtsløftning til 65 milliarder

Hverken Patrick Hickey eller IOC’s Thomas Bach er uvidende tosser. De har også hørt om Ilham Aliyevs metoder. Om hvordan han i flæng fængsler sine kritikere, hvordan menneskerettighedsforkæmpere bliver tortureret i Bakus fængsler, og om de journalister der bliver intimideret og i visse tilfælde dræbt.

Alligevel har de lukket øjnene og i stedet ladet sig besnære at Aliyevs kaspiske kaviar-diplomati. Sammen med fruen sørger manden, der altid går i skræddersyet tøj, godt for sine gæster.

De har betalt rub og stub for samtlige atleter og ledere ved De Europæiske Lege. Folk som Bach og Hickey er indlogeret på de dyreste hoteller, og de bliver fragtet rundt i byen i limousiner og med politieskorte.

Det her er pamperi på første klasse. Og det virker. Både Bach og Hickey har glemt alt om de olympiske idealer. I stedet falder de nærmest over hinanden i deres iver efter at hylde præsidentparret for deres dyrt betalte lege. 

Hickey og Bach gider heller ikke høre om den undersøgende og prisbelønnede journalist Khadija Ismayilova. Hun blev fængslet i 2014 for en række opdigtede anklager. Hun havde afsløret, at præsidentfamilien var involveret i en korruptionssag i forbindelse med salg af et telefonselskab. En handel som drænede de offentlige kasser for seks milliarder kroner. 

Den internationale organisation som afdækker organiseret kriminalitet og korruption, OCCRP, fortæller, at den har veldokumenterede beviser for, at Aliyev-familien i årevis systematisk har raget aktier til sig i de mest profitable selskaber i Aserbajdsjan 

OCCRP har lanceret Khadija-rapporten, som følger Khadija Ismayilovas historier og offentliggør de artikler, som hun ikke selv er i stand til, fordi hun sidder i fængsel. Rapporten afdækker hemmeligt ejerskaber af banker, entreprenørselskaber, guldminer og telefonselskaber.

Paul Radu, OCCRP’s direktør, oplyser, at Aliyev-familien har skjulte selskaber i Panama og i Tjekkiet. Selskaber som ejer en række ejendomme og landområder i Aserbajdsjan.

Ilham og Mehribans børn gør det også godt. Washington Post har afdækket, at parrets 14-årige søn, lille Heydar, opkaldt efter sin farfar, ejer ejendomme i Dubai for 300 millioner kroner. Hans to store søstre Leyla og Arzy gør sig også på boligmarkedet i den arabiske ørkenstat. De har ejendomme for 250 millioner kroner.

Ved siden af har pigerne også luksuslejligheder i Moskva, London og Baku. Det er meget godt gået, når man tænker på, at de aldrig har haft et arbejde.

Legene i Baku fortsætter til 26. juni. Patrick Hickey, Thomas Bach og de øvrige olympiske buffet-atleter vil fortsat tage for sig af Beluga-kaviaren. De vil i én uendelighed hylde Ilham og Mehriban Aliyev, og de vil lige til det sidste overhøre skrigene fra Bakus fængsler.

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+