Afslører kæmpe doping-skandale: OL-atleter burde på hospitalet med tykt blod

Sunday Times og ARD afslører, at stribevis af OL- og VM-medaljer i vintersportsgrene er vundet af atleter, der har afgivet mistænkelige blodprøver

Den russiske langrendsløber Alexander Legkov på vej mod guldet ved OL i 2014. Han blev siden frataget sejren på grund af dopingmistanke, men i den forgangne uge blev han renset af sportsdomstolen CAS. Om han indgår i den gruppe af atleter, som ifølge internationale medier har afgivet mistænkelige blodprøver, vides ikke. Foto: AP/Dmitry Lovetsky.
Den russiske langrendsløber Alexander Legkov på vej mod guldet ved OL i 2014. Han blev siden frataget sejren på grund af dopingmistanke, men i den forgangne uge blev han renset af sportsdomstolen CAS. Om han indgår i den gruppe af atleter, som ifølge internationale medier har afgivet mistænkelige blodprøver, vides ikke. Foto: AP/Dmitry Lovetsky.

I et internationalt samarbejde mellem den britiske avis Sunday Times og den tyske tv-station ARD har dybdeborende journalister kastet en mørk skygge over de olympiske vinterlege, som skydes i gang fredag i Pyeongchang i Sydkorea på fredag.

Journalisterne har fået adgang til en hemmelig database over 2000 skiløberes blodværdier, som har været opbevaret i det internationale skiforbund i Schweiz. Dokumenterne afslører, at hundredvis af atleter siden 2001 har afleveret mistænkelige blodprøver uden nogensinde at være blevet stillet til ansvar.

Prøverne afslører blodværdier så usædvanlige, at der er minimal chance for, at de er naturlige, skriver Sunday Times. Noget af det testede blod viste sig at være så tyktflydende, at atleten burde have været indlagt på hospitalet, snarere end at have befundet sig på pisten.

Databasen rummer resultaterne af flere end 10000 blodprøver fra næsten 2000 atleter, og mediernes granskning af det omfattende materiale afslører, at en tredjedel af alle OL- og VM-medaljer i vintersportsgrene siden 2001 er vundet af atleter, der har afgivet mistænkelige blodprøver.

Rusland topper listen over lande, der menes at have snydt sig til hæder og ære ved internationale stævner. Hele 60 russiske medaljevindere – og endnu flere deltagere – siden 2001 har afleveret mistænkelige blodprøver. Også Sydkorea er godt med, idet over 50 skiløbere fra årets værtsnation ifølge Sunday Times og ARD i de senere år har afleveret blodprøver, som antyder, at de har snydt.

Databasen er lækket af en såkaldt ’whistleblower’ – en person, der billedligt talt ringer med alarmklokkerne for at afsløre organisatorisk bedrag. Databasen indeholder oplysninger om blodprøver, som skiløbere har afgivet i årene 2001-2010. Mange af atleterne er stadig aktive udøvere, skriver Sunday Times.

Avisen har fået antidopingeksperter til at analysere den store mængde data, og de konkluderer, at mange af skiløberne har bloddopet sig ved hjælp af teknikker, som også blandt andre cykelrytteren Lance Armstrong i samme periode gjorde flittigt brug af.

I alt over 100 medaljevindere fra Norge, Sverige, Tyskland og Italien er ifølge Sunday Times og ARD at finde blandt de atleter, der i databasen er registreret for mistænkelige blodprøver.

Også den svenske tv-station SVT og det schweiziske nyhedssite Republik har bidraget til efterforskningen.

Alexander Legkov var en af de russiske atleter, der fik frataget en guldmedalje på grund af dopinganklager. Foto: AP Atletik DIF-direktør tager russeres frifindelse til efterretning

De 11 atleter har også fået ophævet deres livstidskarantæne, men mp ikke stille op ved vinter-OL i Pyeongchang den 9. februar. Foto: AP Atletik OL-farce mod nye højder: Nu får dømte atleter deres medaljer tilbage

Den russiske bruttotrup til vinter-OL i Pyeongchang er blevet reduceret med 111 atleter, IOC ikke vil tillade at starte på grund af mistanke om doping. Foto: Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix Anden sport IOC udelukker 111 russiske atleter fra vinter-OL

Foto: AP Atletik Russisk doping-cirkus: 36 atleter forsvandt pludselig sporløst i Sibirien

Rusland har et solidt greb om international fodbold. Foto: AP Sport og Spil Det beskidte spil om VM: Sådan styrer Rusland fodbolden og FIFA

Putin fik det han ville have, VM.  Her fejrer han det under Confederations Cup sammen med FIFA's præsident, Gianni Infantino. Foto: AP Sport og Spil Det beskidte spil om VM: Putin gik i Panik

Se pressekonference med Ruslands præsident Putin, som afviser anklager om organiseret doping (tekstet på engelsk):

78 kommentarer
Vis kommentarer