Angriber OL-badejern: 'Han har fusket sig med til legene'

- Enten kan du deltage i rigtige konkurrencer mod ægte modstandere. Eller du kan lave din egen konkurrence, lyder kritikken fra rival efter Pita Taufatofua fra Tonga har kvalificeret til vinter-OL i langrend

Tongas Pita Taufatofua i forsøg på at kvalificere sig til VM i Finland i 2017. Foto: AP
Tongas Pita Taufatofua i forsøg på at kvalificere sig til VM i Finland i 2017. Foto: AP

Klubben af kulørte indslag til vinter-OL som Jamaicas bobslædehold, skihopperen Eddie 'The Eagle' og den kenyanske langrendsløber Philip Boit får til legene i Pyeongchang endnu et medlem, når Pita Taufatofua fra Tonga har konkurreret i langrend.

Han blev berømt som olieindsmurt badejern og fanebærer til sommerlegene i Rio de Janeiro i 2016, men droppede herefter sin daværende sport taekwondo for i stedet at hellige sig langrend og endnu en OL-deltagelse.

Hvilket efter fiks udnyttelse af reglerne sender ham af sted til Sydkorea og konkurrencer, som eksempelvis de norske superstjerner Petter Northug og Ola Vigen Hattestad ikke formåede at kvalificere sig til.

Sådan blev Pita Taufatofua kendt til legene i Rio. Foto: imago/Eibner/All Over Press
Sådan blev Pita Taufatofua kendt til legene i Rio. Foto: imago/Eibner/All Over Press
 

Snyd og en form for doping, mener César Baena, som har repræsenteret Venezuela i flere verdensmesterskaber og til legene i Sochi for fire år siden.

- Enten kan du deltage i rigtige konkurrencer mod ægte modstandere. Eller du kan lave din egen konkurrence. Jeg går altid efter rigtige konkurrencer, men ham her har valgt en anden måde, siger César Baena til Expressen.

For at kvalificere sig til De Olympiske Lege kræver det fem godkendte konkurrencer, hvor man i gennemsnit scorer under 300 point. I det internationale skiforbunds reglers gælder det om at score så få point som muligt.

Pita Taufatofua lagde ud med tre løb på rulleski i Colombias hovedstad Bogota. Alle havde blot syv deltagere, og i det ene tilfælde var Tonga-badejernets sidsteplads nok til at sikre et resultat under 300 point.

Cesar Baena er selv en outsider i langrend, men forsøger at tage kampen op mod ægte modstandere. Foto: AP
Cesar Baena er selv en outsider i langrend, men forsøger at tage kampen op mod ægte modstandere. Foto: AP
 

Løb i Tyrkiet, Polen og Armenien gav ingen brugbare resultater. De fornødne point blev sikret på Island med en sjetteplads ud af otte deltagere ...

- Løbene i Bogota var klart aftalt spil, og vi skal nok sætte spørgsmålstegn ved selv løbet på Island, mener César Baena.

- Problemet er, at han ikke kan stå på ski, og så synes jeg ikke, han bør få en plads i OL. Der er mange andre, der har kæmpet i over ti år for at komme til et mesterskab. Vi er gået til virkelige konkurrencer, har kæmpet og udviklet os. Denne fyr forsøgte at stå på ski for første gang sidste år, siger venezuelaneren.

Topløs OL-fanebærer smeltede pigehjerter: Nu vil han deltage i vinter-OL

Stjernen tæt på ny ydmygelse: Latterliggør landstrænerne

Latterliggjort skiløber er stolt af VM-debut

Nøgen teenager fløj 60 meter: Her er de bedste og værste skihop

Bendtner eller Northug: Hvem er Trondheims skandalekonge?