Annonce:
Annonce:

DIF-formand: Vi har ramt OL-målet trods lidt stolpe ud

Hans Natorp kunne torsdag konstatere, at målsætningen om otte - ti danske OL-medaljer er nået

Hans Natorp (til venstre) sammen med Emma Aastrand Jørgensen og vikarierende kulturminister Rasmus Prehn (S), efter at Danmark torsdag hentede den ottende medalje i Tokyo. Foto: Philip Fong/Ritzau Scanpix
Hans Natorp (til venstre) sammen med Emma Aastrand Jørgensen og vikarierende kulturminister Rasmus Prehn (S), efter at Danmark torsdag hentede den ottende medalje i Tokyo. Foto: Philip Fong/Ritzau Scanpix
Annonce:

De danske atleter har torsdag indfriet den officielle målsætning om at hente otte til ti medaljer ved OL i Tokyo.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmarks medaljemål blev nået, da kajakroeren Emma Aastrand Jørgensen vandt bronze og sikrede Danmark den ottende medalje.

På tribunen fulgte DIF-formand Hans Natorp med i finalen i 500 meter enerkajak.

- Det er da fantastisk, at vi nu har nået målsætningen. Det er kernen i det, vi laver. At vi sætter os nogle mål og forfølger dem, og når vi så indfrir vores mål, så er det da dejligt, siger Hans Natorp.

Når nu det er lykkedes at opfylde medaljemålet på legenes fjerdesidste dag, så kunne man måske spørge, om målsætningen på forhånd har været sat for lavt.

Også set i lyset af, at det blev til hele 15 danske medaljer for fem år siden i Rio.

Annonce:

- Der er altid lidt stolpe ind og ud, og da vi hentede 15 medaljer i Rio, var der meget stolpe ind, og marginaler, der spillede vores vej.

- Her i Tokyo kan vi nok finde nogle medaljer, vi ikke fik, og andre steder har det været stolpe ud, som med banelandsholdet, siger DIF-formanden med henvisning til det danske banehold i 4000 meter holdforfølgelse.

Det danske hold stillede til start som OL-favorit og lå onsdag til guld inden sidste omgang i finalen mod Italien på velodromen i Izu. Men det endte med dansk sølv.

- Begge hold satte verdensrekord, og vi trak sølv. De var så tæt på. Det gik lige i hjertet, og jeg havde ondt af dem. Deres præstation var til guld, siger Natorp.

I forhold til at fastsætte en medaljemålsætning har coronapandemien gjort det svært at kende danskernes niveau i forhold til konkurrenterne.

Og selv uden coronapandemien ville det være svært ramme rigtigt, mener DIF-formanden.

- Da vi vandt 15 medaljer i Rio, havde vi kun en medaljemålsætning på 10.

Annonce:

- Jeg tror, at vi har ramt den meget godt denne gang. Når man skal lave en målsætning, så sker det både på baggrund af et analysearbejde, men man kigger også lidt ud på vejret - i overført betydning - og siger: 'Hvad tror vi på?' Det er ikke en eksakt videnskab, siger Hans Natorp.

DIF-formanden har torsdag selskab af den vikarierende kulturminister Rasmus Prehn (S), der torsdag landede i Japan.

Før kajakfinalen havde Natorp og Prehn været forbi atletikstadion, og senere torsdag venter en tur i håndboldhallen, hvor Danmark møder Spanien i semifinalen.

Danmark har således fine chancer for at hente flere medaljer. Ud over i håndbold er der også muligheder for baneholdet i Izu og i golf, hvor de to danske deltagere byder sig til i toppen af kvinderens turnering.

FAKTA: Håndboldherrerne er blevet eksperter i semifinaler

Når Danmarks håndboldlandshold torsdag klokken 14 spiller OL-semifinale mod Spanien, er det 15. gang i dette århundrede, at holdet spiller semifinale i en stor turnering.

Otte gange er det blevet til sejr og finaleplads, men det er værd at bemærke, at Danmark har vundet syv af sine otte seneste semifinaler.

Sådan er det gået i de 14 hidtidige semifinaler:

* VM 2021: Danmark-Spanien 35-33

* VM 2019: Danmark-Frankrig 38-30.

* EM 2018: Danmark-Sverige 34-35.

* OL 2016: Danmark-Polen 29-28 efter forlængelse.

* EM 2014: Danmark-Kroatien 29-27.

* VM 2013: Danmark-Kroatien 30-24.

* EM 2012: Danmark-Spanien 25-24.

* VM 2011: Danmark-Spanien 28-24.

* VM 2009: Danmark-Frankrig 22-27.

* EM 2008: Danmark-Tyskland 26-25.

* VM 2007: Danmark-Polen 33-36 efter forlængelse.

* EM 2006: Danmark-Spanien 31-34.

* EM 2004: Danmark-Tyskland 20-22.

* EM 2002: Danmark-Tyskland 23-28.

FAKTA: Sådan kom Danmarks OL-medaljer i hus

Emma Aastrand Jørgensen bidrager massivt til den danske medaljehøst ved OL i Tokyo.

Natten til torsdag tog hun sin anden bronzemedalje, da hun var med i finalen i 500 meter enerkajak.

Danmark har nu to guldmedaljer, to sølvmedaljer og fire bronzemedaljerne ved legene i den japanske hovedstad.

Dermed har de danske atleter levet op til den målsætning på mellem otte og ti medaljer, som Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark satte før OL.

---- ---- ---- ----

Her er et overblik over de danske medaljer ved legene i Tokyo:

* Guld

Sejlsport: Anne-Marie Rindom.

Efter en nervepirrende medaljesejlads tog Anne-Marie Rindom guldet i Laser Radial. Det er en flot forbedring af danskerens bronzemedalje fra OL i Rio i 2016. Især rivalen Marit Bouwmeester pressede danskeren, men hollænderen måtte slutteligt nøjes med bronzen.

Badminton: Viktor Axelsen.

På suveræn vis udraderede Viktor Axelsen kinesiske Chen Long, der kom til OL som regerende olympisk mester. Den titel tilhører nu danskeren, der ikke levnede en ellers velspillende Chen Long nogen chance i finalen. Axelsen tabte ikke et eneste sæt i OL-turneringen, og også finalen blev vundet i overbevisende stil med cifrene 21-15, 21-12.

* Sølv

Skeetskydning: Jesper Hansen.

Danskeren rejste sig fornemt efter en halvskidt start på OL. Danskeren fik akkurat klemt sig med i den olympiske finale på sjette og sidste mandat. Og i finalen leverede han fornemt og vandt sølv efter amerikaneren Vincent Hancock, der var helt suveræn med 59 træffere ud af 60 mulige i finalen.

Banecykling: 4000 meter holdforfølgelsesløb.

Danmark var storfavorit forud for OL, men i finalen kørte Italien marginalt hurtigere. 0,166 sekunder lød forskellen på de to hold efter 4000 meter, som begge hold tilbagelagde hurtigere end den nu tidligere verdensrekord. Men Italien var altså hurtigst, og derfor måtte Frederik Rodenberg, Niklas Larsen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen nøjes med sølv.

* Bronze

Roning: Frederic Vystavel og Joachim Sutton, toer uden styrmand.

Duoen lignede på forhånd ikke et oplagt bud på en dansk medaljevinder, men imponerede ved OL. I det indledende heat og i semifinalen blev det til henholdsvis en første- og en andenplads, og så var finalebilletten hjemme. I kampen om medaljerne lagde danskerne sig tidligt blandt de forreste og holdt sig altså der helt frem til målstregen.

Svømning: Pernille Blume, 50 meter fri.

Den danske svømmestjerne var spået til at tage endnu en olympisk medalje, om end hun denne gang måtte svømme under mere bevågenhed og større pres end i Rio for fem år siden. Det tøjlede danskeren fint, og hun blev nummer tre i finalen i 50 meter fri. Hun var 0,14 sekunder fra Sarah Sjöström på andenpladsen og 0,4 sekunder fra Emma McKeon på førstepladsen.

Kajak: Emma Aastrand Jørgensen, 200 meter enerkajak.

For andet OL i træk tager den 25-årige kajakroer en olympisk medalje. På sprintdistancen satte hun næstbedste tid i semifinalerne, hvilket hun næsten fulgte op i finalen. Efter målfoto om sølvmedaljen måtte Emma Aastrand Jørgensen dog nøjes med en flot bronzemedalje. Lisa Carrington tog guldet suverænt, mens Teresa Portela fik sølv i en tid, der var under to hundrededele af et sekund hurtigere end Emma Aastrand Jørgensens tid.

Kajak: Emma Aastrand Jørgensen, 500 meter enerkajak.

Hun var skuffet efter tredjepladsen i 200 meter enerkajak, men efter bronzemedaljen i 500 meter enerkajak var glæden hos Emma Aastrand Jørgensen anderledes stor. Hun var kun sjettebedst halvvejs i finalen, men sejlede sig op på de sidste 250 meter og endte altså på tredjepladsen efter Lisa Carrington og Tamara Csipes.

Kilder: Ritzau, DIF.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: