Kynisk ondskab: Dopede holdkammerat for at komme til OL

Japansk topidræt er rystet over indrømmelser, kendt kajakroer er kommet med

Yasuhiro Suzuki i sit rette element. Foto: AP
Yasuhiro Suzuki i sit rette element. Foto: AP

Det var en større historie i japansk kajaksport, da den 25-årige Seiji Komatsu blev knaldet for brug af anabolske steroider sidste år.

Roeren nægtede sig skyldig, men det er ikke just nogen ny sang i international topsport, når dopingmyndighederne slår til. Så det var der ikke mange, der tog notits af.

Helt sikkert var det, at Komatsu nu var i alvorlig bad standing og ikke skulle gøre sig forhåbninger om at komme med til OL på hjemmebane i Tokyo i 2020.

Han blev dog stædigt ved med at fastholde sin uskyld – uden at komme med undskyldninger om bøffer, døde tvillinger eller hvad der ellers er dukket op af søforklaringer i international cykelsport gennem årene.

Bekender sin synd
Og nu viser det sig, at stakkels Komatsu var offeret i et planlagt kup af rivalen Yasuhiro Suzuki.

Det kan blandt mange andre det internationale kano- og kajakforbund berette.

32-årige Suzuki var så led og ked af, at han lige præcis ikke kunne kvalificere sig til Japans firerkajak, der skal forsøge at kvalificere sig til legene, at han gik til ekstremer.

Det har han nu indrømmet.

- Jeg ville så inderligt være med i firerkajakken ved OL, men jeg var rangeret som nummer fem med en yngre roer foran mig. Hvis dette fortsatte, vidste jeg, at jeg ville misse muligheden for kvalifikation til OL, fortæller han nu og forklarer, at han proppede det forbudte stof, methandienone, som han havde købt online, i Komatsus drikkeflaske 11. september 2017 under de japanske mesterskaber.

Og så skete det uundgåelige. Uvidende Komatsu nappede sig en tår af flasken og blev testet positiv – og omgående diskvalificeret fra al deltagelse i kajaksporten.

Og så skulle den hellige grav ellers være velforvaret for snedige og møghamrende usympatiske Suzuki. Og mange andre steder på kloden havde synderen sandsynligvis klaret sig igennem og stillet op til OL med herredårlig samvittighed og karaktermord på samvittigheden.

Men ikke i Japan, hvor ære nærmest kommer forud for alt andet.

Således også for Suzuki der selv står frem og erkender sin skyld.

Han har overfor kano- og kajakforbundet indrømmet sine handlinger og tilmed sagt undskyld til Komatsu.

Forbundet har 9. januar 2018 offentliggjort historien. Direktør Osahiro Haruzono:

- Vi undskylder for at have forvoldt problemer. Ikke kun for kajakroerne men også til alle andre sportsgrene.

Uden fortilfælde i Japan
Hvad han så mener med det, er der ingen meldinger om. Men så er forbundet da dækket rimelig godt ind.

Det japanske anti-doping agentur, Jada, har handlet omgående og effektivt. Suzuki har fået en otteårig karantæne, mens Komatsus diskvalifikation er blevet ophævet.

På øverste politiske niveau er man rystet over historien.

Det fortæller talsmanden for regeringens sportsagentur, Daichi Suzuki:

- Hvis dette er fakta, så er det ekstremt beklageligt. Det er et tilfælde, man aldrig har hørt om før i japansk sportshistorie. Det er første gang, jeg har hørt om en så ondsindet historie, siger han.

Suzuki, der vil være 40 år, når hans karantæne udløbet, havde egentlig stoppet karrieren allerede i 2016, da han missede kvalifikationen til OL i Rio de Janeiro. Hustruen og venner opfordrede ham dog til at prøve igen, og så nåede han blandt andet at repræsentere Japan ved verdensmesterskaberne i 2017 i Tjekkiet.

I øvrigt i selskab med Seiji Komatsu.

Se den historiske video: Sportsgigant bruger transkønnet atlet i reklame

Hunden her forstår ikke hvor heldig den er

Brækker sig midt i dødløft - men fortsætter ufortrødent