Olympisk vanvid: Ødelægger stadion efter fire dage

Fire gange kommer den 600 millioner dyre arena i Pyeongchang i brug, før den jævnes med jorden efter OL

Det Olympiske Stadion har kostet ca. 600 milloner kroner, men skal rives efter OL. Det samme gælder for flere andre anlæg, der er bygget netop til OL. Arrangørene er økonomisk trængte og behøver økonomisk hjælp til vedligeholdelse af arenaerne. Foto: Ahn Young-joon/AP
Det Olympiske Stadion har kostet ca. 600 milloner kroner, men skal rives efter OL. Det samme gælder for flere andre anlæg, der er bygget netop til OL. Arrangørene er økonomisk trængte og behøver økonomisk hjælp til vedligeholdelse af arenaerne. Foto: Ahn Young-joon/AP

Det har kostet mange penge for den sydkoreanske by Pyeongchang at blive klar til Vinter-OL, og byen har været nødsaget til at bygge en lang række faciliteter op fra bunden, da det ikke er et naturligt ski-område.

Men når OL slutter, vil flere af de nybyggede anlæg stå foran en nedrivning, da de er for dyre at vedligeholde, ligesom interessen for vintersport ikke er særlig udbredt i omårdet.

For eksempel skal den olympiske arena, der har plads til 35.000 tilskuere, kun bruges under åbningsceremonien og afslutningsceremonien for både Vinter-OL og de Paralympiske Lege - i alt fire gange.

Norske Andreas Selliaas, der har specialiseret sig i sportspolitiske spørgsmål og skal kommentere Vinter-OL for Eurosport, undrer sig over, at en by med blot 40.000 indbyggere uden store vintersports-traditioner har valgt at bygge så mange nye faciliteter.

- Det kan betyde, at valget af OL-byen er baseret på forkerte præmisser, når der ikke er nogen særlig interesse for vintersport i området, og formentlig heller ikke kommer det fremover, siger han til norske Dagbladet.

Økonomien halter
De Olympiske Lege i Pyeongchang kritiseres for at være økonomisk ude af proportioner. Den oprindelige plan var at bruge omkring 40-45 milliarder danske kroner på Legene. Nu forventes det, at det endelige beløb overstiger 75 milliarder kroner.

De lokale myndigheder i den sydkoreanske OL-by står nu med et stort problem, da det var dem - og ikke Sydkorea som nation - der ansøgte om at få lov til at afholde OL.

Og det har fået regeringen i Gangwon-provinsen, hvor Pyeongchang ligger, til at række en hånd ud til regeringen i Seoul om økonomisk hjælp til at vedligeholde nogle af faciliteterne.

- Vi vil have staten til at tage hånd om faciliteterne, siger Choi Moon-snart, guvernør i Gangwon-provinsen.

Her er nogle af de mest specielle og anderledes stadions kloden over. Foto: PR, Ron C Angle/BEI/REX/All Over Press og AP Sport og Spil Her er verdens vildeste stadions

Men de nationale myndigheder vil ikke lytte til provinsens bøn, da de mener, det vil være uretfærdigt over for andre sydkoreanske byer, der har organiseret store sportsbegivenheder. Derudover mener regeringen i Seoul heller ikke, at skatteyderne uden for Gangwon vil gå med til at yde statsstøtte til den olympiske by.

- De har brugt en forfærdelig sum penge på ting, der ikke vil blive brugt efter OL. Der er masser af lignende eksempler gennem historien, og det har længe været et problem for OL, siger Selliaas og uddyber.

- Når der søges om OL, har byerne ofte store ambitioner om, hvad OL kan medbringe. De håber for eksempel på et turist-boom efter OL, og de mener, at OL har et folkesundhedsaspekt. Disse ambitioner gør dem villige til at bruge flere penge, end man normalt ville gøre, siger Selliaas.

USA's alpine skidronning Lindsey Vonn oser langt væk af. Hun er bestemt ikke kedelig (Foto: All Over Press) OL Lumre lege: OL sætter fræk kondom-rekord

Som det ser ud lige nu, skal Gangwon betale for vedligeholdelse af seks olympiske faciliteter. Det kommer til at koste provinsen 50 millioner kroner om året. Det er mange penge for en region, der kæmper økonomisk.

Den gennemsnitlige borger i Gangwon-provinsen tjener mindst af alle i Sydkorea, og det er heller ikke alle, der er lige tilfredse med OL-arrangementet i deres område.

- Hvad godt bringer et velorganiseret global begivenhed til de lokale beboere, der kæmper for at få enderne til at mødes?, spørger indbyggeren Lee Do-sung i et interview med nyhedsbureauet Associated Press.

Det er i øjeblikket ukendt, hvilke faciliteter der vil blive opretholdt efter OL, men blandt andet skal skiløjperne, skøjteløbsarenaen og langrends-parken ryddes, da få koreanere bryder sig om disse sportsgrene.

Myndighederne skulle have overvejet at lade ishockeystadion, der har en kapacitet på 8000 tilskuere, blive omdannet til en kæmpe frysehal til blandt andet skaldyr, men dette forslag blev hurtigt afvist.

På trods af udelukkelse af Rusland som nation har 169 atleter fået grønt lys til at stille op til vinter-OL under neutralt flag. Foto: AP OL Rusland melder 169 russere klar til vinter-OL

Tom Simpson døde af doping. Foto: L'Equipe/Polfoto Sport og Spil Legendariske sportsbilleder vi aldrig glemmer: Her er historien bag

OL har store konsekvenser
- Pyeongchang har ansøgt om Olympiske Lege tre gange, og første gang havde de næsten ingen faciliteter. Det er dyrt at bygge en olympisk by fra bunden, konkluderer Selliaas.

Ambitionen om at blive vært for de Olympisk Lege indebærer ofte løfter, man ikke kan holde og penge, man ikke har, men Pyeongchang er ikke den første by, der kan stå over for en økonomisk krise efter at afholdt et OL.

Efter OL i Athen tilbage i 2004 er 21 ud af 22 anlæg ikke i brug den dag i dag, og selvom selve legene var en fest for indbyggerne, så kan man ikke sige det samme om efterdønningerne.

På trods af udelukkelse af Rusland som nation har 169 atleter fået grønt lys til at stille op til vinter-OL under neutralt flag. Foto: AP OL Rusland melder 169 russere klar til vinter-OL

De overdrevne summer for at afholde OL i Grækenland har blandt andet været nævnt som en af årsagerne til deres økonomiske problemer i dag.

Den seneste by til at afholde et OL, Rio De Janeiro, som også er hjemby for en stor gruppe af fattige borgere, brugte ligeledes store summer på at afholde Sommer-OL i 2014, og de lider også af efterdønningerne.

- Der var ingen planlægning, da man søgte om at afholde OL. I dag er faciliteterne øde, og vi prøver at se på, hvordan vi kan gøre dem brugbare, siger Leandro Mitidieri, en brasiliansk embedsmand, til USA Today.

Det mægtige fodboldstadion Maracanã er gået fra storhed til fald. Det før så grønne græstæppe er nu ikke-eksisterende. Foto: Guito Moreto / Agência O Globo Sport og Spil Mægtige Maracanã i forfald: Forladt og forsømt

Silverdome i staten Michigan i USA er blot et af eksemplerne på sportsbygninger og -komplekser, der i dag forfalder. Foto: Daniel Mears/AP Sport og Spil I frit forfald: Se sportens forladte arenaer

85 kommentarer
Vis kommentarer