Stor mystik om OL-stjernen: Nu er han sensationelt udelukket

Han kunne have skrevet historie i Pyeongchang, men nu er Viktor Ahn sensationelt udelukket fra legene

Viktor Ahn slutter med otte olympiske medaljer. Foto: David J. Phillip/AP
Viktor Ahn slutter med otte olympiske medaljer. Foto: David J. Phillip/AP

Det var nu, det skulle være.

De Olympiske Vinterlege i Sydkoreanske Pyeongchang skulle være stedet, hvor Viktor Ahn skrev historie.

Med seks guldmedaljer i bagagen fra legene i Torino i 2006 og Sochi for fire år siden stod den sydkoreanske-russiske hurtigløber på skøjter med gode muligheder for at overgå de norske legender Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen som udøveren med flest guldmedaljer ved vinter-OL.

Og så endda i sit oprindelige hjemland.

Men det bliver ikke til noget.

For Viktor Ahn, der oprindeligt hed Ahn Hyun-soo, inden han fik russisk statsborgerskab i 2011, er pludselig blevet udelukket.

Det skriver det russiske nyhedsbureau, TASS.

- Ahn er blevet spærret fra deltagelse ved De Olympiske Lege i Pyeongchang. Hans holdkammerater Denis Airapetyan og Vladimir Grogoryev er også blevet spærret, siger en unavngiven kilde til nyhedsbureauet.

Men vedkommende begrunder ikke udelukkelsen.

Skandaløs afslutning
Dermed mister legene én af sine største stjerner, allerede inden de er åbnet.

32-årige Viktor Ahn er født i Seoul og deltog ved vinter-legene i Salt Lake City i 2002 som blot 16-årig, hvor han nåede finalen på 1000 meter-distancen.

Netop den finale skulle gå hen og blive legendarisk, da Ahn i sidste sving sloges ihærdigt med tre af de fire andre finalister for at komme først over stregen. Det medførte, at alle fire væltede, og australske Steve Bradbury, der havde ligget hjælpeløst sidst hele vejen, strøg først over stregen til et fuldstændig uvirkeligt OL-guld.

Her går det helt galt for Ahn i sidste sving i OL-finalen, hvor han kolliderer med amerikanske Apolo Anton Ohno og canadiske Mathieu Turcotte. Foto: Lionel Cironneau/AP
Her går det helt galt for Ahn i sidste sving i OL-finalen, hvor han kolliderer med amerikanske Apolo Anton Ohno og canadiske Mathieu Turcotte. Foto: Lionel Cironneau/AP
 

Ahn havde dog vist sit værd og satte sig tungt på verdenseliten herefter med VM-guld og en klar position som verdensranglistens nummer et.

Ved Vinter-OL i Torino i 2006 vandt han tre guldmedaljer og en af bronze til Sydkorea, hvilket ingen anden kortbaneløber havde bedrevet før.

Efterfølgende var han en stor stjerne ved VM samme år, hvor han trods to diskvalifikationer alligevel vandt to guldmedaljer - samt den overordnede VM-titel.

Efter mesterskaberne var Ahn og hans far direkte årsag til en dyb splittelse i den sydkoreanske landsholdslejr, da de angreb såvel forbundet som landstræneren og flere af de øvrige stjerner for at konspirere mod Ahn og dermed være indirekte årsag til, at han ikke vandt flere medaljer.

Der skulle gå mange måneder, før parterne fandt hinanden, men året efter i Milano var det sydkoreanske landshold igen toneangivende ved VM. Og igen med Ahn forrest. Han blev den første mandlige kortbaneløber, der vandt fem VM-guldmedaljer i historien.

Overraskende statsborgerskab
Siden fulgte nogle hårde år, hvilket skyldtes en knæskade, han pådrog sig i 2008. Genoptræningen var langvarig og kostede ham deltagelse ved VM i både 2008 og 2009, mens Vinter-OL i Vancouver i 2010 ligeledes blev uden Ahn, da han ganske enkelt ikke formåede at kvalificere sig.

I 2011 valgte han overraskende for mange at skifte sit statsborgerskab ud med et russisk.

Grunden var blandt andet et fortsat højspændt forhold til det sydkoreanske skøjteforbund og det faktum, at han ikke længere var helt ung - han var trods alt blevet 26, hvilket ikke er helt uvæsentligt i en sport, hvor stjernerne ofte er meget unge. Han oplevede, at landsholdet var spækket med unge talentfulde navne, og Ahn søgte væk.

Det har den sydkoreanske journalist Yoo Jee-ho fortalt til New York Times efterfølgende.

- Han var en meget populær stjerne, én, der havde gjort så meget for sit land og vundet så mange OL- og VM-medaljer. Men skader og politik holdt ham fra at vende tilbage til tidligere tiders storhed.

Amerikanerne forsøgte angiveligt at kapre ham, men det blev de velbetalende russere, der rendte med stjernen. Og sådan opstod Viktor Ahn.

Kan blive overgået af endnu en nordmand
Han skrev sig igen ind i historiebøgerne ved legene i Sochi - nu som russer.

Efter at have nappet bronzen i 1500 meteren blev det til guld i 1000 meter og 500 meter, hvilket gjorde ham historisk, da ingen før ham havde vundet OL-guld på alle fire distancer (500, 1000, 1500 og 5000 meter stafet)

Så nappede han efterfølgende lige en guld mere på stafetten, hvilket bragte ham op på seks guld og to bronze-medaljer.

Han har de seneste år vundet lidt medaljer ved EM og havde planlagt at stoppe karrieren efter legene i Pyeongchang.

Et godt bud på udelukkelsen er doping, da Rusland i december blev udelukket fra deltagelse ved legene som følge af omfattende statsligt støttede dopingprogrammer. Tydeligt dokumenteret rene udøvere fik dog lov at deltage under et fælles, olympisk flag.

Heriblandt Viktor Ahn.

Kun Dæhlie og Bjørndalen har vundet flere guldmedaljer ved vinter-OL end Viktor Ahn, der deler tredjepladsen med endnu en nordmand, Marit Bjørgen.

Den 37-årige kvindelige legende kan dermed overgå ikke bare Ahn med også sine to landsmænd og blive alle tiders mest vindende vinter-OL-deltager.

Legene i Pyeongchang åbnes 9. februar.

Verdens mest vindende OL-atlet: 'Godt jeg ikke begik selvmord'

Verdensstjerne dømt for gruppevoldtægt: Nu skriver han ny kontrakt

Topmålet af stupiditet! Her brokker han sig til to gule på få sekunder