Annonce:
Annonce:

Opsigtsvækkende afsløring presser Infantino

BLODBOLD: Mistanken om et komplot mod Sepp Blatter og Michel Platini bliver bestyrket i ny, opsigtsvækkende afsløring

Nye dokumenter indikerer, at der kan have været tale om et komplot med Gianni Infantino som deltager, da Sepp Blatter og Michel Platini blev sat ud af spillet i 2015. Foto: Ritzau Scanpix
Nye dokumenter indikerer, at der kan have været tale om et komplot med Gianni Infantino som deltager, da Sepp Blatter og Michel Platini blev sat ud af spillet i 2015. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:

Ved et bord i et diskret hjørne i en torvehal i den schweiziske rigmandsby Zug fik Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no i forrige uge udleveret en række dokumenter, som forstærker mistanken om, at Michel Platini og Sepp Blatter var udsat for et komplot, da de blev fjernet fra deres poster.

I givet fald et komplot, som betød, at Gianni Infantino kunne træde frem som ny præsident for FIFA. Samme Infantino, som torsdag bliver genvalgt som præsident på kongressen i Rwanda. Helt uden modkandidater. Og helt uden nogen form for opposition.

Blatter og Platini er ikke i tvivl. De siger begge til Ekstra Bladet, at det var Infantino, der stod bag deres udrensning. Men han var ikke alene. Ifølge Platini fik Infantino hjælp af balndt andre FIFA’s daværende juridiske chef, Marco Villiger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annonce:

Dokumenterne fra torvehallen blev udleveret af to tidligere ansatte i FIFA. En whistleblower og en topkilde. De ønsker begge at forblive anonyme, men dokumenterne, som aldrig tidligere har været offentliggjort, viser, at netop Marco Villiger spillede en helt central rolle i begivenhederne, før og efter at Blatter og Platini blev udrenset i 2015.

Klokken syv om morgenen
Vi skruer tiden tilbage til 27. maj 2015. På foranledning af FBI stormede schweizisk politi FIFA’s hovedkvarter på FIFA Strasse i Zürich. Klokken var syv om morgenen, og aktionen blev ledet af statsanklager Olivier Thormann.

Med sig havde statsanklageren en liste på 25 emner, hvor han ønskede alt materiale udleveret. Det var et gigantisk arbejde, som løb op i hele 11 terrabytes datamateriale. Det var alt fra betalinger til medlemmer af FIFA’s eksekutivkomité til interne undersøgelser, rejsebilag, samarbejdsaftaler og tv-kontrakter.   

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sepp Blatter er ikke i tvivl om, at Infantino deltog i et komplot mod ham og Platini. Foto: Linda Johansen
Sepp Blatter er ikke i tvivl om, at Infantino deltog i et komplot mod ham og Platini. Foto: Linda Johansen

Annonce:

Sidst på dagen, da alt materialet var samlet og udleveret, underskrev FIFA’s generalsekretær, Jerome Valcke, og økonomidirektør, Markus Kattner, et dokument, der bekræftede, at statsanklager Thormann har fået det, han havde ønsket. Ekstra Bladet er nu i besiddelse af dokumentet, og heraf fremgår det, at FIFA’s juridiske chef, Marco Villiger, havde tilføjet, at FIFA ønskede forsegling.

Det skyldtes de mange personfølsomme oplysninger, og forseglingen skulle sikre, at ikke alle og enhver kunne bladre i bunkerne. Det ville kræve speciel tilladelse og særlige juridiske vilkår.

Fandt kun et dokument
Men i et nyt dokument, som anklager Thormann præsenterede for Marco Villiger klokken 21.30 samme aften, ophævede Villiger forseglingen. Det gjorde han ved at krydse nej til forsegling i fire bokse, hvorefter han underskrev dokumentet. Det var der bare ikke andre i FIFA, der vidste noget om. Ikke før syv år efter. Men det kommer vi til.

Da Villiger ophævede forseglingen, kunne politi og anklagere kaste sig over de mange hundredtusindvis af dokumenter. Men de fandt åbenbart kun et, de kunne bruge, og det gik hurtigt. De fandt en sag på Blatter og Platini.

Den første dag i oktober 2015 indledte FIFA en undersøgelse af Blatter og Platini for en mistænkelig pengeoverførsel.

Annonce:

Ekstra Bladets journalist Jan Jensen er taget til byen Zug i Schweiz og går på jagt for at finde fodboldkongen Gianni Infantinos bolig.
Bag politivogne og nysgerrige naboer ender de med at finde den rigtige adresse, som tyder på at fungere som skattely.

Ingen har i hvert fald set FIFA-præsidenten på adressen.

Udover mødet med en whistleblower, finder journalist Jan Jensen også Infantinos bolig i byen Zug. Hør om hele turen til Schweiz i 'Blodbold'

I 2011 havde Blatter udbetalt omkring 13,5 millioner kroner til Platini. Pengene skulle angiveligt være betaling for konsulentarbejde, som Platini udførte for Blatter og FIFA i årene 1999-2002.  Men udbetalingen i 2011 faldt sammen med, at Platini ihærdigt støttede Blatter, der skulle genvælges som præsident for FIFA. Det lykkedes til fulde. 

Havde banen for sig selv
I en mail til Ekstra Bladet skriver Platini, at udbetalingen kørte efter bogen, at han betalte skat af pengene i Schweiz, og at alle relevante personer var orienteret om sagen. 

Men sådan så man ikke på det i FIFA.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Platini siger til Ekstra Bladet, at Marco Villiger havde en finger med i spillet. Foto: Ritzau Scanpix
Platini siger til Ekstra Bladet, at Marco Villiger havde en finger med i spillet. Foto: Ritzau Scanpix

Annonce:

8. oktober 2015 blev Blatter og Platini suspenderet i 90 dage. Og så kom Gianni Infantino på banen. I slutningen af oktober meldte han sig højst overraskende som kandidat til præsidentposten i FIFA, og to måneder efter havde han banen for sig selv, for der blev Blatter og Platini udelukket i otte år.

Blatter: Han stod bag mit fald

Statsanklager Olivier Thormann rejste også en straffesag mod Blatter og Platini. Den blev ført ved retten i Bellinzona sidste sommer. Altså syv år efter at Thormann og hans folk havde fundet nålen i høstakken.

Men i retten gik det helt galt for Thormann. Da han selv blev afhørt, hævdede han, at det tilbage i 2015 var FIFA’s økonomidirektør, Markus Kattner, der havde gjort ham opmærksom på betalingen fra Blatter til Platini.

Legal pengeoverførsel
Det fik Platinis forsvarer til at indkalde Kattner som vidne, og han afviste pure, at han havde informeret Thormann om pengeoverførslen. I øvrigt sagde Kattner i retten, at der var tale om en legal pengeoverførsel, som Platini havde rykket for flere gange.    

Platini og Blatter blev frikendt i Bellinzona, hvor forseglingsdokumenterne indgik som en del af sagen.

Annonce:

Så pilen peger mod Marco Villiger, som var den eneste af de ledende medarbejdere, der ikke blev fyret, da Gianni Infantino blev præsident for FIFA i 2016. Villiger holdt helt frem til efter VM i Rusland i 2018.

Men sammen med netop Infantino og fem medarbejdere fra statsanklagemyndigheden, herunder Olivier Thormann, bliver Marco Villiger efterforsket for flere kriminelle handlinger. Sagen drejer sig om en række hemmelige møder, som de syv personer deltog i, før og efter at Infantino blev valgt som præsident i 2016.

Ikke et komplot
Tilbage i torvehallen i Zug i forrige uge fortalte topkilden fra FIFA, at Gianni Infantino var bekendt med betalingen fra Blatter til Platini. Den havde været nævnt på et møde i UEFA’s eksekutivkomité, dengang Platini var præsident for UEFA og Infantino hans generalsekretær.

Infantino har flere gange over for Ekstra Bladet afvist at have deltaget i nogen form for komplot imod Blatter og Platini.

Marco Villiger ønsker ikke at svare på spørgsmål i sagen. Han henviser til, at han har tavshedspligt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Du kan høre mere om sagen i det nye afsnit af Ekstra Bladets podcast, Blodbold, som udkommer onsdag.

De foregående afsnit kan du høre her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: