Annonce:
Annonce:

Opsigtsvækkende film: Rusland vandt den kolde krig om VM

International dokumentarfilm får Danmarkspremiere på Ekstra Bladet +

Se traileren for den nye dokumentar lige her.
Annonce:

Umiddelbart skulle man tro, at der er tale om en international thriller. Men det er den barske virkelighed i sportens verden, der skildres, når dokumentarfilmen ’A World Cup Of Spies’, om VM i Rusland, på mandag får Danmarkspremiere på Ekstra Bladet +.

Normalt vil den slags film blive vist på DR eller TV2, men Ekstra Bladet har sikret sig de danske rettigheder til filmen, som allerede er blevet solgt til en række lande verden over. 

’A World Cup of Spies’ fortæller den utrolige historie om, hvordan Rusland under koldkrigslignende tilstande besejrede England og sikrede sig værtskabet for sommerens VM. 

Filmen er produceret af Niels Borchert Holm, NBH, og Jon Adelsten, JA, fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet. Filmen har fået støtte fra Politiken Fonden.

Wingman Media er et lille selvstændigt dansk produktionsselskab, som laver radio til 24/7 og som producerer internationale dokumentarfilm.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet

Jon Adelsten, tv, og Niels Borchert Holm har lavet spionfilmen om VM 2018. Foto: Olivia Loftlund.
Jon Adelsten, tv, og Niels Borchert Holm har lavet spionfilmen om VM 2018. Foto: Olivia Loftlund.
 

De to filmmagere har tidligere lavet dokumentaren ’Familien FIFA’ om korruption i det internationale fodboldforbund. Filmen blev vist på DR2 og vakte desuden en vis opmærksomhed internationalt.

Således blev den med stor interesse set af Schweiz-ungareren Peter Hargitay, som i mange har fungeret som spindoktor i FIFA-kredse og som i en længere periode var personlig rådgiver for Sepp Blatter.

Hargitay er en mand, der helst undgår rampelyset, men nu spiller han en helt central rolle i ’A World Cup Of Spies’.

Artiklen fortsætter under billedet

Peter Hargitay spiller en central rolle i fillen. Foto: PR Foto
Peter Hargitay spiller en central rolle i fillen. Foto: PR Foto
 

Vi overlader ordet til de to filmmagere:    

Ideen til filmen?

NBH: Den kom meget naturligt i forlængelse af ’Familien FIFA’. Da vi var færdig med den, kom det frem, at spionen Christopher Steele, der stod bag dossieret om Donald Trump, havde arbejdet for det engelske fodboldforbund, da England prøvede at få VM i 2018. Så var ideen der.    

Annonce:

JA: Vi kontaktede en række mennesker omkring FIFA, og en dag kom en e-mail fra Peter Hargitay. Han skrev, at ’Familien FIFA’ var fin, men de største svindlere var ikke blevet afsløret endnu. I første omgang ville han møde os i Budapest. Han fortalte spændende ting, og det mest interessante handlede om Ruslands hovedmodstander, England. Efter besøget i Budapest var den ved at være der. Hvis vi kunne få ham til at medvirke, havde vi noget.

NBH: I begyndelsen sagde han nej. Han skulle under ingen omstændigheder optræde foran kameraet. Vi var ret overbeviste om, at vi var nødt til at overtale ham til at være med, og så fulgte der måneder, hvor han overvejede og endelig indvilgede han. 

Vinklen på filmen?

NBH: Anledningen var Christopher Steele. Det at fodboldforbund hyrer tidligere MI6-agenter siger noget om, hvad der er på spil. Det er storpolitik, det her. Det er ikke bare forbund, der konkurrerer om en sportsturnering. Det er en verdensbegivenhed med over en milliard seere. England havde David Cameron til at flyve rundt. Putin var aktiv for Rusland og Barack Obama for USA. Hvorfor investerer de tid i det her projekt? Det gør de, fordi det er vigtigt. Det er et storpolitisk spil, og der bliver brugt spioner. De to ting hænger sammen.

Annonce:

JA: Mens vi arbejdede med filmen, kom Skripal-affæren, og det fortæller noget om forholdet mellem Rusland og England. VM-slutrunden blev straks bragt ind. Englands første officielle reaktion var udenrigsminister Boris Johnson, der stillede sig op i parlamentet og truede med at boykotte VM.

Artiklen fortsætter under billedet

Den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia blev tidligere i år forgiftet i England. Den engelske regering beskylder Rusland for at stå bag. Foto: All Over Press
Den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia blev tidligere i år forgiftet i England. Den engelske regering beskylder Rusland for at stå bag. Foto: All Over Press
 

NBH: Problemet er, når vi skal sammenligne de to lande. Der er kommet ting frem om de engelske metoder. De har erkendt, de hyrede spioner. De har brugt efterretningstjenester. Den indrømmelse findes ikke fra Rusland. Vi har ikke dokumentation for noget, men vores indtryk er, efter at have talt med mange folk omkring kampagnen, at russerne har gjort noget lignende. De har blot ikke indrømmet det. Teorien er, at russerne bare er dygtigere til det spil.

Har Rusland fortjent at få VM?

Annonce:

NBH: Hvis man anerkender Sepp Blatters forklaring om, at det handler om politik, kan man godt sige, at hvorfor skulle Rusland ikke kunne få det? England har Premier League og store europæiske kampe hele tiden. Og nogle af de dyreste spillere i verden. Rusland har, hvis man ser bort fra Sochi, ikke haft et stort sportsarrangement siden 1980. Og FIFA’s mål er at sprede fodbolden ud til hele verden. Derfor kan man sagtens argumentere for Rusland.

JA: Man må skelne. Der kan godt være, at Rusland ikke har fortjent VM, men russerne har. Russerne har fortjent, at der kommer folk fra hele verden og deltager i fodboldfesten med dem og lærer dem at kende. Måske kan man nedbryde nogle stereotyper og den anspændte situation, der er omkring Rusland og Vesteuropa. Men vi må erkende, at ved at give Rusland VM, får Putin et podium til hele verden. Han kan stråle sig i opmærksomheden. Det kan godt være irriterende, at vi giver ham den mulighed.

Den svære vej til filmen

Det er dyrt og ofte en langsommelig proces at producere internationale dokumentarfilm. Og i en presset medieverden hænger pengene ikke på træerne.

Det har Niels Borchert Holm og Jon Adelsten også måttet sande.

JA: Ja, det er tidskrævende og meget dyrt at lave dokumentarfilm. Vi arbejdede meget længe på den her film uden rigtigt at vide, om vi ville få løn for det.

Annonce:

NBH: Der var dejligt, at vi kunne komme til Ekstra Bladet og præsentere ideen og tre dage senere var i medproducenter med støtte fra Politiken Fonden. Det er en behandlingstid, som er uhørt i den verden, vi kommer fra.

Og I Danmark vises filmen udelukkende på Ekstra Bladet +. Hvad synes i om det?

JA: Det er vildt spændende. Der er vigtigt, der kommer andre platforme for journalistiske film. Hvorfor skulle dagbladene ikke også lave levende billeder? Mediebrugerne i dag henvender sig mod brands, og hvis man er interesseret i sport og i journalistik om sportens politiske verden, er Ekstra Bladet et oplagt sted at søge hen.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Blatter og Putin spiller begge en rolle i den nye dokumentarfilm. Foto: AP
Blatter og Putin spiller begge en rolle i den nye dokumentarfilm. Foto: AP
   

Filmen er blevet en succes forstået på den måde, at mange lande har købt den.

Ud over Politiken Fonden har den tysk-franske tv-station, Arte, lagt et stort beløb til produktionen.

Indtil videre er den solgt til 14 lande, herunder tysk, fransk, svensk, finsk, japansk og hollandsk tv. 

Filmen ’A World Cup Of Spies’ kan ses fra mandag aften 4. juni på Ekstra Bladet +. Se traileren herunder.   

Annonce:

Et klip fra 'A World Cup Of Spies*. Se filmen fra på mandag på ekstrabladet +

Et klip fra 'A World Cup Of Spies*. Se fillen fra på mandg på ekstrabladet +

De to filmmagere:

Jon Adelsten, 46 år:

Er cand. mag i medievidenskab og har været journalist og redaktør på DR i mange år. Har lavet projekter om svindel i den danske oliebranche og om danske flybombardementer i Irak-krigen. Har orlov fra DR og producerer og udvikler tv-projekter for selskabet Eddy Media.

Niels Borchert Holm, 33 år:

Blev som 18-årig militærnægter i DR Ung. Begyndte som assistent for Christoffer Guldbrandsen. Er kandidat i journalistik fra Syddansk Universitet og MA fra New York University. Har lavet tv-serier og dokumentarfilm, blandt andet med Mads Brügger og Mikael Bertelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: