Putin vidste besked: Sådan snød vi med dopingprøverne

Whistlebloweren Grigory Rodchenkov fortæller detaljeret om livet som svindler på antidopinglaboratoriet i Moskva

Rochenkov forklarer Ekstra Bladets medarbejdere, hvordan han i mange år svindlede med dopingprøver. Foto: Ekstra Bladet
Rochenkov forklarer Ekstra Bladets medarbejdere, hvordan han i mange år svindlede med dopingprøver. Foto: Ekstra Bladet
Følg Sport

Efter flugten til USA har den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov afgivet en lang række vidneforklaringer til amerikanske og internationale myndigheder.

En del af dem er tilgængelige, og han har blandt andet fortalt, hvordan dopingsvindlen med præsident Vladimir Putins vidende blev orkestreret af det russiske sportsministerium og af den russiske efterretningstjeneste, FSB. 

Han har også afsløret, hvordan en hel idrætsverden blev ført bag lyset ved Vinter-OL i Sochi i 2014. 

Men også i det daglige, i dopinglaboratoriet i Moskva, hvor Rodchenkov var chef fra 2005 til sin flugt i 2015, blev der fusket med dopingprøver. 

Da Ekstra Bladet mødte Rodchenkov et hemmeligt sted i USA, ville han gerne uddybe sine forklaringer til de amerikanske myndigheder.

- I din vidneforklaring fra november fortæller du, at Natalia Zhelanova fra sportsministeriet instruerede dig om at forfalske rapporter om positive test. Hvornår skete det, og hvorfor gjorde du det?

– Zhelanova instruerede ikke mig, jeg instruerede hende. Efter OL i Vancouver i 2010, som var en katastrofe for Rusland, blev en vicesportsminister ofret og fyret. Yury Nagornykh blev ny vicesportsminister og Natalia Zhelanova blev en del af hans team. Hun var forbindelsesofficer mellem Nagornykh og mig.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov som han så ud, da han arbejdede i Moskva. I dag er han ved at få ændret sit ansigt, og derfor bar han maske, da Ekstra Bladet mødte ham et sted i USA. Foto: Ritzau Scanpix.
Rodchenkov som han så ud, da han arbejdede i Moskva. I dag er han ved at få ændret sit ansigt, og derfor bar han maske, da Ekstra Bladet mødte ham et sted i USA. Foto: Ritzau Scanpix.
 

– Når jeg fandt positive prøver, rapporterede jeg det til hende. Hun kontaktede RUSADA, (Det Russiske Antidopingagentur, Red.) spurgte om nummer og hvilken atlet, det drejede sig om. Hun kontaktede også det aktuelle forbund for at høre, om det var en lovende atlet. Derefter gik hun til Nagornykh, og var det en lovende atlet, fik den positive prøve ingen betydning. Det berettede hun tilbage til mig.

- Hvorfor forfalskede du prøverne? 

– Fordi det var det, jeg var blevet ansat til. Jeg blev direktør i 2005. Jeg havde 10 års erfaring fra Sovjettiden. En erfaring der handlede om med alle midler at beskytte vores atleter mod DDR og USA, vores to store konkurrenter. 

– Da jeg kom til laboratoriet i Moskva, blev jeg ansat af Nikolaj Dormanov, som var involveret i dopingskemaer i vintersport. Hans hovedudfordring var at præparere atleterne VM i atletik i Helsinki i 2005 og til OL i Torino i 2006.

– Dormanov vidste, at landsholdet i atletik blev guidet og trænet af kendte dopingtrænere, og at alle former for doping var uden for kontrol. Vi vidste, at atleterne brugte doping, men vi vidste ikke, hvem der brugte hvad og hvordan.

– Da jeg blev direktør var min første opgave at tjekke atleterne, før de tog afsted til Helsinki. Jeg skulle sikre, at de ikke blev taget i en dopingkontrol i Finland.

– Til at begynde med havde jeg tre millioner dollar (Ca. 20 millioner kr., Red.) til disposition om året og ansvar for tre laboratorier. 

– Jeg var dårligt begyndt på laboratoriet, før jeg blev opsøgt af vægtløftningsforbundet. Nikolai Parhomenko (død i 2009, Red.) var vicepræsident i det internationale vægtløftningsforbund. 

– Han sagde, jeg ville få alle de penge, jeg skulle bruge. Han kendte mig tilbage fra 90’erne. Jeg skulle hjælpe vægtløfterne, så de ikke blev taget i kontrollerne. Jeg blev lovet det nyeste udstyr til at skjule doping.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov blev lovet flere penge, hvis han kunne hjælpe vægtløfterne med at snyde dopingkontrollen. Foto: Ekstra Bladet
Rodchenkov blev lovet flere penge, hvis han kunne hjælpe vægtløfterne med at snyde dopingkontrollen. Foto: Ekstra Bladet
 

– Da jeg begyndte på laboratoriet, lavede vi kun 4000 test om året. Det løftede vi gradvist til 7000 og 8000, og før Sochi i 2014 lavede vi flere test, end de gjorde i Køln, Montreal og andre steder, hvor de har de store dopinglaboratorier. 

– Jeg hyrede specialister fra universiteterne i Moskva. På den ene side forsvarede vi de russiske atleter, og på anden side lavede vi test af langtidsvirkninger af anaboler og peptides. Vi forberedte vores atleter på OL i London og andre store konkurrencer.

Frem mod OL i den engelske hovedstad havde Rodchenkov udviklet en trippel-cocktail med forbudte stoffer, som han blandede med alkohol. Whisky til herrerne, Martini til kvinderne. Den cocktail benyttede mange russiske medaljevindere sig af. 

– Jeg er ked af det, jeg har været med til, men jeg havde intet valg. Hvis jeg fældede en, der kunne vinde olympisk guld, kunne jeg godt glemme alt om at fortsætte i jobbet. Så ville de blot finde en anden direktør. Desuden ville det få store konsekvenser for vores økonomi.

– De fleste penge fik vi som forberedelse til OL i Sochi. Det betød også, at vi kunne øge vores løn betragteligt.

– Hvis du ikke gjorde, som det blev krævet, ville du miste dine penge og på sigt også dit job?

– Jeg kunne måske have beholdt mit job, men de dygtige researchere jeg havde, de ville, hvis deres løn faldt fra 8-10.000 dollar om måneden til 3.000 dollar, søge job andre steder.

– For at kunne udføre det arbejde, vi gjorde, måtte vi have højt uddannet personale. Mit arbejde afhang af dem, og derfor fik de en god løn. En af mine medarbejdere fik tilbudt job i Doha i Qatar med en god løn i Euro og gratis rejser til og fra Moskva.

– Hvis jeg i laboratoriet havde taget en principiel beslutning om at kæmpe imod doping, ville folk begynde at grine, og vi havde mistet pengene. Systemet var det samme som under kommunismen i Sovjet.

Angriber dansk dopingekspert: Han skjulte positive prøver

KGB-ekspert: Det er meget farligt for ham at stå frem

DEL 2: Flygtede uden at fortælle det til sin kone

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.