Qatars falske VM-virkelighed: Så uhumsk bor arbejderne

Slavestaten forsøgte at sælge et skønmaleri, da DBU og LO var på besøg hos de kommende VM-værter

Den falske virkelighed. Her er den nordiske delegation på besøg i kulissebyen. Bagerst i billedet er DBU's formand, Jesper Møller ved at undersøge et bordfodboldspil uden bolde. Foto: Morten Skov Christiansen
Den falske virkelighed. Her er den nordiske delegation på besøg i kulissebyen. Bagerst i billedet er DBU's formand, Jesper Møller ved at undersøge et bordfodboldspil uden bolde. Foto: Morten Skov Christiansen

De fleste kender vel til det at pynte på virkeligheden, men udtrykket blev trukket til det yderste, da en større delegation fra de nordiske lande tidligere på ugen var på inspektionstur til Qatar, som skal være vært for VM i fodbold i 2022.

Med på rejsen var DBU’s formand Jesper Møller og LO’s næstformand, Morten Skov Christiansen. 

Jesper Møller har angiveligt haft nok at tænke på, siden han kom hjem i onsdags, så han har ikke kunnet afse tid til at fortælle om sine oplevelser i den lille ørkenstat, som er anklaget for lang række brud på menneskerettighederne. 

Overgreb der især rammer de snart to millioner migrantarbejdere, som er hentet til landet for at gøre det klart til VM.

Til gengæld vil Morten Skov Christiansen gerne berette om turen, der for det meste var arrangeret af Qatars VM-værter

- Det her var ikke en tur, hvor vi skulle ud og undersøge noget. Det var en politisk mission, hvor vi ville lægge pres på styret, og hvor vi ville vise, at vi står sammen i de nordiske lande. 

- Vi vidste godt, at vi ikke ville se den virkelighed, som er veldokumenteret af Amnesty og de internationale fagforeninger.

- Dog fik vi mulighed for at snakke med 10 arbejdere fra Nepal, Indien og Bangladesh. Dem holdt vi et hemmeligt møde med, og her fik vi konkrete eksempler på de udfordringer, migranterne møder. De boede som 90 procent at migrantarbejderne. Under meget uhumske og sundhedsskadelige forhold.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- En fortalte, at de var 60 personer til et køkken, så hvis han skulle have tid ved komfuret, skulle han stå op klokken tre om natten for at lave mad. En anden boede på et lille værelse med otte personer. En tredje havde ikke fået løn i tre måneder, og han var låst, fordi hans arbejdsgiver havde inddraget hans pas.

- Det var historier, der bekræfter den virkelighed, som er veldokumenteret gennem mange år, og den giver en helt anden historie end den, VM-værterne forsøger at fortælle.

Styret forsøgte at sælge os et skønmaleri. At det går rigtig godt med arbejdsforholdene i Qatar. At der kun har været fire dødsfald i forbindelse med stadionbyggerierne, og at kun et af dem har været direkte på byggepladsen. Hassan Al Thawadi som er chef for Qatars VM 2022 sagde, at de tal der kommer fra de internationale fagforeninger er løgn

- Vi holdt fast i, at der er igennem en årrække er foregået en lang række overtrædelser af menneskerettighederne, og det bad vi om at der bliver rettet op på. Den eneste måde, vi kan få ændret tingene på er ved at presse på hele tiden.

Hvilket billede af forholdene for arbejderne ville de vise jer?

- De viste os en modelby som var taget direkte ud af en filmkulisse. Den kunne ikke have været pænere. Lækkert, grønt nyslået græs over det hele. Blomster. Flotte fodboldbaner med kunstgræs, basketbaner, store haller til spisning og med opholdsrum. Problemet var blot, at det var tydeligt, at det ikke blev brugt.

Artiklen fortsætter under billedet

Grønt græs og kunstgræs på fodboldbanen. Men ingen migrantarbejdere. Foto: Morten Skov Christiansen
Grønt græs og kunstgræs på fodboldbanen. Men ingen migrantarbejdere. Foto: Morten Skov Christiansen
 

- Der var klinisk rent overalt. Der var kun ét hul i dartskiven, det var der, hvor pilen sad. Der var ingen bolde til bordfodboldspillet. Flere i vores delegation følte, at vi var med i skjult kamera, at det var en joke. Det var for overdrevet urealistisk til, at vi kunne købe den fortælling de forsøgte at sælge os, siger Morten Skov Christiansen

Mødte I ingen arbejdere der?

- Der var 10-15 stykker, der spillede lidt fodbold, og gik lidt rundt, og så kunne man undre sig over, at de gjorde det tirsdag formiddag, når de normalt arbejder fra tidlig morgen til sen aften, siger Morten Skov Christiansen.

DBU på mission til slavestaten

Ny chokerende VM-rapport: Slavearbejdere udnyttes groft

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+