Så blev nærkampe i idræt tilladt

Visse former for kropskontakt er tilladt i Kulturministeriets nye retningslinjer for udendørs idræt

Breddefodboldklubberne må træne igen, de skal dog fortsat overholde forsamlingsloftet. Billedet her er fra Gellerupparken i 2017. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Breddefodboldklubberne må træne igen, de skal dog fortsat overholde forsamlingsloftet. Billedet her er fra Gellerupparken i 2017. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Idrætten tager et stort skridt mod en normalisering. Onsdag har Kulturministeriet udsendt nye retningslinjer for udendørs idræt, og de nye retningslinjer tillader visse former for kropskontakt.

Dermed må breddespillerne i for eksempel fodbold gerne gå ind i en nærkamp med hinanden.

Det anbefales dog stadig at begrænse den fysiske kontakt mellem to idrætsudøvere, så vidt det er muligt.

I de nye retningslinjer lyder det:

- I situationer, hvor det er vanskeligt eller umuligt at overholde den anbefalede afstand eller regulere afstand til andre, er det vigtigt, at foreningen overvejer tiltag, der kan minimere eller reducere varigheden af kontakter særlig ansigt-til-ansigt-kontakt for både medlemmer, ansatte og frivillige.

- Der kan være tale om adfærdsmæssige tiltag eller tiltag til at danne en barriere mellem personerne. For eksempel kan aktiviteten organiseres i faste grupper med et fast antal per gruppe.

- Jævnfør ovenstående kan sport- og idrætsaktiviteter med fysisk kontakt gennemføres (for eksempel sport hvor man har direkte berøring med andre spillere såsom håndbold og fodbold), hvis der til gengæld er ekstra stor opmærksomhed på de øvrige anbefalinger, særligt ved hygiejne og forebyggelse af kontaktsmitte.

Selv om det altså for eksempel er et skridt mod normalisering for breddefodboldspillere, skal de stadig overholde forsamlingsloftet.

Derfor må der fortsat maksimalt trænes i grupper af ti personer på afmærkede arealer, og der må ikke spilles turneringskampe.

Det siger Troels Rasmussen, der er konstitueret direktør for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). Han har siddet med ved arbejdsbordet i udarbejdelsen af de nye retningslinjer.

- Man må gerne spille fodbold, men skal bare overholde alle de andre elementer, så der må ikke være mere end ti på banen.

- Derfor kan man for eksempel stadig ikke spille kampe 11 mod 11, men man kan tilrettelægge sin træning med kamplignende elementer ved at spille fire mod fire, tre mod tre, eller hvad man nu finder på.

- Derfor lukker det her ikke op for, at man kan begynde at lave turneringsvirksomhed, men man kan spille rigtig fodbold som en del af træningen i sin lokale forening, siger Troels Rasmussen.

De nye retningslinjer slår også fast, at definitionen for en bane er en opkridtet eller afmærket bane. Det giver bedre mulighed for at udnytte de lokale idrætsanlæg.

- Der må være ti spillere på en bane, uanset om det er en 11-mandsbane eller en 5-mandsbane. Man må gerne inddele en kunstgræsbane - typisk en 11-mandsbane - i fire zoner, så der kan være 4 x 10 spillere.

- Det kan man gøre med snor, kegler eller lignende. Det er super glædeligt, at man nu kan inddele sine baner lokalt, så det giver mest mulig mening, siger Troels Rasmussen.

Breddeidrætsudøvere skal dog stadig klæde om hjemmefra og tage direkte hjem efter træning.

De nye retningslinjer hjælper ikke alle sportsgrene.

- Man skal stadig ikke dyrke kampsport, hvor man holder fast i hinanden i længere tid ad gangen. Det kommer først senere, siger Troels Rasmussen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind