Annoncørbetalt - Oddset

Saksespark og guldtriumfer - Superligaens afgørende øjeblikke

De mest højspændte arvefjendeopgør, nervepirrende mesterskabskampe vendt i de døende minutter og masser af mageløse mål i netmaskerne. Superligaen har set det hele, siden ligaen i 1991 lavede en flyvende udskiftning med 1. division og med ét blev den primære arena for vores nationalsport, der som få andre ting kan få de store følelser frem i både mænd og kvinder.

Er du én af de mange, som igennem årene har skrålet slagsange på stadion eller plejet tømmermændene med snacks og Superliga-søndag? Så vil du formentlig også nikke genkendende til nogle af de 10 største øjeblikke i Superligaen, som Ekstra Bladet i samarbejde med Oddset har fundet frem til dig.

Artiklen bliver lanceret i forbindelse med, at Oddset lancerer Verdens Bedste Fodboldrejse, hvor du selv kan være med i dysten om en af de eftertragtede pladser på turen.

Og selv om Superligaen ikke bliver et stop på Verdens Bedste Fodboldrejse, så skal det ikke hindre os i at tage de nostalgiske nationalbriller på og sammen nyde nogle af de 10 største Superliga-øjeblikke, som du kan genopleve i tekst og billeder herunder.

1. Zumas sublime saksespark
Mesterskabskampen i Parken mellem FCK og Brøndby den 10. juni 2001 var en endnu mere højspændt affære end sædvanlig. FCK lå i position til mesterskabet, som de ville være sikre på at hente hjem med en sejr over ærkerivalerne fra Brøndby, som i en årrække havde domineret Superligaen. Omvendt ville Brøndby med en sejr kunne vriste mesterskabet fra løverne i egen hule. Sådan kom det dog ikke til at gå.

Ved stillingen 1-0 bliver et langt udspark dirigeret over til Thomas Thorninger på venstrefløjen, og med en elegant chip-aflevering sender han bolden ind i feltet til sydafrikanske Sibusiso Zuma, som først tæmmer med brystet og efterfølgende på tårevædende smuk vis sakser bolden over i modsatte hjørne, hvor en chanceløs og slukøret Mogens Kragh må se guldet fordufte.

Saksesparket sikrede ikke blot mesterskabet til løverne det år, men blev samtidig indvarslingen af en ny FCK-domineret tid i dansk fodbold.

Genoplev Zumas syge saksespark.

2. Guldet stjålet i Parken
Nerverne sidder uden på tøjet i næstsidste spillerunde af sæsonen 2001/02, hvor FCK tager imod Brøndby i Parken.

Begge hold har 65 point, og det er kun Brøndbys bedre målscore, der skiller holdene. FCK bringer sig dog foran i slutningen af første halvleg, og den stilling holder indtil det 89. minut, hvor Mads Jørgensen gør det onde ved FCK med et formidabelt skruet vristspark med højre vrist, som bringer pointligheden tilbage i regnskabet.

Begge hold vinder deres kampe i den følgende sidste runde, men det bliver Brøndby, som i kraft af den bedre målscore kan lade sig hylde som Danmarksmester det år.

Se Mads Jørgensens mål, der reelt afgjorde mesterskabet.


Læs mere om Verdens Bedste Fodboldrejse.

3. Matchbold på Vestegnen
Rivaliseringen mellem FCK og Brøndby har givet nogle neglebidende dramaer.

Et af de største var i sæsonen 2002/03, hvor Brøndby på hjemmebane kunne sikre sig mesterskabet med en sejr over de forhadte københavnere. Det er en målløs affære lige indtil det tredje overtidsminut, hvor Hjalte Bo Nørregaard løber sikkert ind i en aflevering ind i feltet og banker bolden i kassen til FCK-sejren, som bliver skæbnesvanger for Brøndby.

Med sejren får FCK matchbolden inden sidste runde, hvor de sejrer over Farum og får hævn for sidste sæson ved at snuppe guldet lige for næsen af de blågule ærkerivaler.

Her hiver Hjalte Bo Nørregaard guldet til FCK i overtiden.

4. Randers’ mirakuløse redning
Det lignede en stensikker nedrykning til Randers, da de ved vinterpausen i sæsonen 2009/10 stod tilbage med fem point i bunden af tabellen. På grund af de dårlige resultater var træner John ’Faxe’ Jensen blevet fyret allerede i begyndelsen af oktober, og i stedet blev veteranen Ove Christensen sat ind kort før vinterpausen.

Forårssæsonen startede med tre uafgjorte kampe. Nu havde Randers 8 point, 13 point op til redningen og 12 kampe igen. Og så startede det vanvittige pointridt mod redningen, og bundholdet begyndte pludselig at spille som et tophold.

I løbet af foråret hentede Randers 29 point af 36 mulige og tabte ikke i 11 kampe i streg. Indtil sidste kamp, hvor de vidste, at de ville kunne redde sig med en sejr, men hvor de stærkt fightende randrusianere blev tromlet ned af Brøndby, som spillede for bronzemedaljer.

Randers’ bundrival AGF kunne tilmed redde sig selv og sende Randers i mørket med en sejr hjemme over OB, men fynboerne vandt 0-3 i Aarhus, og sikrede dermed Randers overlevelsen og fuldbyrdelsen af det mest vanvittige comeback, Superligaen nogensinde har set.

Er du Randers-fan, er her et herligt sammenklip af deres overlevelse i superligaen.

5. AGF’s mesterskabsmareridt
En majdag i Smilets By bliver forvandlet til et mareridt for AGF, som tager imod Brøndby i en direkte duel om det danske mesterskab 1996. Foran 3-1 med et kvarter igen reducerer gæsternes unge Ebbe Sand til 3-2, og i overtiden stivner smilene, og gulddrømmene ender i salte tårer, da målmand Mogens Krogh går med op i feltet, hvor han stiger til vejrs og sætter hovedet på et indlæg til udligningen 3-3, som sender guldet til Vestegnen et par runder senere.

Mogens Krogh dræber stemningen for århusianerne på hjemmebane. Se han mål på hovedstød.

6. Hobros løvemad
En af de største Superliga-sensationer nogensinde finder sted i Parken i 2014, hvor hæderkronede FCK tager imod de halvprofessionelle oprykkere fra Hobro, som ikke var levnet mange chancer forinden opgøret mod hovedstadens tifoldige og milliondyre mestre.

Det er David mod Goliath, men det ender ikke desto mindre med en knusende og sensationel Hobro-sejr på 0-3 i løvernes egen hule. En ydmygelse, der går over i historien.

Genoplev Hobros sensationelle sejr, hvor FCK fik buksevand.

7. Nordstrands vanvidsmål
August 2013. FC Nordsjælland er på vej ned i sækken på hjemmebane mod et stærkt spillende FCK-mandskab, da miraklet indtræffer. Morten Nordstrand løber ind i feltet, vender sig for at modtage det perfekte indlæg fra venstrefløjen, og så sakser han ellers kuglen ind med et saksespark lige efter den gode gamle bog til udligningen 2-2. Klokkeklart timet og ramt rent med vristen.

Et mirakuløst mål, som kun kæmper med Sibusiso Zumas sakse fra 2001 om at være Superligaens smukkeste mål nogensinde.

Morten Nordstrand er flyvende og præsterer Superligaens måske smukkeste mål negensinde. 

8. Faxes triumf
Det ligner en formsag, da de forsvarende mestre fra AaB indleder mod Herfølge i åbningskampen for sæsonen 1999/2000. Et stærkt hold med blandt andre Ståle Solbakken og Jimmy Nielsen står klar til at knuse den sjællandske ’underdog’, som det år havde fået John ’Faxe’ Jensen på trænerposten.

Men hovmodet står for fald, og på deres lillebitte hjemmebanestadion piller Herfølge glansen af de stolte nordjyder med en 3-1 sejr, som skal vise sig at indlede en sæson, der bliver legendarisk i Superligaens og klubbens historie. 32 runder senere kan Herfølge lade sig kåre som mester for første og eneste gang. Året efter rykker klubben atter ned i 1. division og tilbage i glemslen.

9. Brøndbys skæbnekamp
En af de mest dramatiske kampe i nyere Superliga-tid er den direkte nedrykningsduel i 33. og sidste spillerunde af sæsonen 2012/13, hvor Casa Arena lægger græs til en frådende fight mellem hjemmeholdet Horsens og Brøndby.

Brøndbys kummerlige sæson kunne have endt med den ultimative fiasko, hvis det ikke havde været for Dennis Rommedahl, som i det 91. minut overrumpler Horsens-forsvaret med et langt dybdeløb ned ad venstrefløjen, hvor han modtager bolden fra egen banehalvdel, og derefter kan sende den indover mål til Lebogang Phiri, som smækker bolden i kassen og lige akkurat sikrer Brøndbys overlevelse i Superligaen. Et nedrykningsdrama til historiebøgerne!

Der var sved på Brøndby-panderne, indtil, de i 91. minut sikrede sig overlevelse i Superligaen. 

10. Dyre Daniel kommer hjem
Daniel Agger havde været væk fra Vestegnen i en årrække, men i sommeren 2014 lykkedes det Brøndby at lokke den daværende landsholdsanfører hjem fra Liverpool og tilbage i den blågule trøje.

Transfersummen på 23,5 millioner kroner var den største, siden FCK hentede Brian Laudrup hjem fra Skotland. Storaktionær Jan Bech betaler den enorme sum - efter danske standarder - som en jubilæumsgave til klubben, og Daniel Agger må nok acceptere en mindre lønnedgang.

Det var et spektakulært øjeblik, som var imødeset med spænding fra både fans og ledelse, men genforeningen bliver desværre aldrig den drøm, som Brøndby havde håbet på. Allerede i maj 2016 må en nedslidt Agger efter et hav af skader vinke farvel til både fodboldkarrieren og barndomsklubben.

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere