Engelske fans: Bøsser på banen ok

Tiderne er skiftet i den super-maskuline sportsverden - i dag accepterer folket på tribunerne, at topsportsfolk erklærer sig som homoseksuelle

Den eneste engelske fodboldspiller, der er stået frem som homoseksuel fik en tragisk skæbne. Justin Fashanu begik selvmord 4. maj 1998. (Foto: Solo Syndication)
Den eneste engelske fodboldspiller, der er stået frem som homoseksuel fik en tragisk skæbne. Justin Fashanu begik selvmord 4. maj 1998. (Foto: Solo Syndication)

Hooliganisme, øl i stride strømme, højtråbende, racistiske mænd i netundertrøje, der har en lav tærskel for at søge til håndgribelige midler for at afgøre en konflikt - og ikke mindst homofobi.

Hvis det er det billede, vi går rundt med af stampublikummet på de engelske fodboldstadioner..., så kan Staffordshire University fortælle, at tiderne er skiftet.

Ifølge en undersøgelse herfra skulle den nye generation af engelske fodboldfans være helt anderledes tolerante over for fodboldspillere, der offentligt indrømmer, at de er homoseksuelle.

Undersøgelsen består af en rundspørge til 2000 fodboldfans - topfan.co.uk - og resultatet blev, at kun 7 pct. har den holdning, at fodboldverdenen ikke har plads til bøsser.

Overraskelse til forskerne
Bag undersøgelsen står kultur-, medie-, og sportsprofessor Ellis Cashmore og lektor i sociologi James Cleland.

- Den store overraskelse var, at vi fik det, jeg vil kalde en mod-intuitiv respons - sådan forstået, at 93 pct. sagde, at de mener, at fjendtlighed og chikane over for homoseksuelle ikke hører hjemme i fodboldverdenen, at den skal bekæmpes, og at den bringer skam over fodboldspillet, siger Cashmore til nyhedsbureauet Reuters.

- Mange siger, at de ville foretrække, hvis homoseksuelle fodboldspillere sprang ud, for så ville der ikke være så megen fjendtlighed.

Kun én er sprunget ud
Kun én professionel fodboldspiller har indtil nu offentligt indrømmet af være bøsse. Det var den engelske landsholdsspiller Justin Fashanu, der i 1998 begik selvmord som 37-årig.

Aktive i andre sportsgrene har været lige så tøvende. Som den tidligere anfører for det walisiske rugby-landshold, Gareth Thomas, sagde i et avisinterview, da han afslørede, at han er bøsse:

- Det er ret hårdt for mig at være den eneste landsholdsspiller i rugby, der er klar til at bryde tabuet.

Thomas' åbenhed fremkaldte en erklæring fra den tidligere landsholdsspiller i basketball, John Amaechi, der oplyste, at han er homoseksuel, efter at han stoppede i 2007. Han tilføjede, at der stadig er megen homofobi i sportsverdenen.

Den tidligere engelske rugby-landstræner Clive Woodward var mere positiv, og han forventer, at rugby-verdenen vil tage Gareth Thomas' erklæring til efterretning.

Og for nylig oplyste walisiske medier, at Hollywood-stjernen Mickey Rourke overvejede at portrættere Gareth Thomas i en film.

Fodboldspillets tunge arv
- Spørgsmålet er så nu, hvornår en fodboldspiller vil springe ud som bøsse, siger professor Ellis Cashmore.

- Tilhængerne selv har en holdning i retning af 'Ja, vi ved, der er spillere, der er bøsser, og når vi ser fodbold hver eneste uge, ved vi, at nogle af spillerne er bøsser, men - ærligt talt - det betyder det ikke noget for os'.

Han mener, at homofobi i dag har lighedspunkter med den racisme, der hærgede britisk fodbold i 1970'erne og 80'erne.

- De fodbold-fans, der altid er blevet beskrevet som neandertal-typer - de hårdtslående macho-typer, der mener, seksualitet stadig er tabu - de har ikke ændret sig, mener han.

- Vi har en ny generation af fodbold-fans, managers, trænere og spillerne selv - ja, jeg betragter dem alle som fodboldfans i en forstand. De bekymrer sig faktisk ikke meget om en persons seksuelle orientering. Men spillerne lever med en arv, og denne arv er en meget tung arv for fodboldspillet, siger Cashmore.

- Det vil gøre det ekstremt svært for den første fodboldspiller at springe ud. Man kan også forestille sig, at en spiller springer ud, efter at karrieren er slut. Her er barrieren nok mindre.

- Men det er stadig voldsomt svært for spillerne - men dog næppe så svært, som de tror.

1 af 3 Den fysiske kontakt mellem mænd er nogle gange meget tæt i fodboldverdenen - som her, hvor Blackburn-spillerne fejrer en scoring mod Arsenal. Men visse former for kontakt er unævnelige. (Foto: AP)
2 af 3 Det vakte voldsom opsigt, da det walisiske rugby-landsholds tidligere anfører Gareth Thomas (i midten) sidste år sprang ud som bøsse. (Foto: AP)
3 af 3 Den eneste engelske fodboldspiller, der er stået frem som homoseksuel fik en tragisk skæbne. Justin Fashanu begik selvmord 4. maj 1998. (Foto: Solo Syndication)