Qureshi forfalskede interviews - nu truer straffesag

Viser det sig, at journalisten Michael Qureshi har fabrikeret falske interviews for at tjene penge på det, kan sagen forvandle sig til en regulær straffesag, siger advokat

Hør Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen redegøre for sagen.

Uvant stille på de sociale medier og anonymt tilbagetrukket i sin villa i Nordjylland forsøger journalisten Michael Qureshi at ride den storm af, som han selv har rejst med sine fiktive samarbejdspartnere i 16 år som fodboldreporter på forskellige danske medier.

Ydmygelsen af den tidligere stjernereporter er fuldstændig, men noget taler for, at han ikke slipper ud af sit livs mareridt med blot skrammer på selvværdet. Både BT og Egmont, som Qureshi har leveret tusindvis af artikler til, er i gang med at undersøge hans metoder til bunds, og når resultatet ligger klar, kan konsekvensen for Qureshi række langt videre.

– Hvis hele formålet med at opdigte kilder har været at videresælge artikler med interviews, som måske slet ikke har fundet sted, for at tjene penge på det, ligger sagen inden for kerneområdet af bedrageri, siger advokat Michael Wallin, som er ekstern lektor i skatteret ved CBS, Copenhagen Business School.

Her er manden bag fup-artikler

Med forbehold
Han understreger, at han alene kender sagen fra medierne og derfor udtaler sig med det forbehold. Som sagen er fremlagt i medierne, ser han dog en oplagt bedragerisag forude.

Desuden hæfter han sig ved den sære forretningsgang, Qureshi benyttede sig af, når de mange interviews skulle afregnes. Han bad Egmont overføre honorarerne til et britisk firma, som imidlertid nægter ethvert kendskab til transaktionerne.

– På afstand er det naturligvis svært at sige, hvad der er foregået, men hvis man er fuldt skattepligtig i Danmark, så ser det da mystisk ud, at pengene skal sendes ud af landet, siger Michael Wallin.

– Det ser ud, som om man vil kanalisere penge væk fra den rette kasse, siger advokaten og lader det svæve i luften, at Qureshi-sagen også kan ende i en sag om mulig skatteunddragelse.

Problemerne ophober sig for Michael Qureshi, hvis store svindel-spindevæv langsomt pilles fra hinanden. (Foto: Claus Bonnerup)
Problemerne ophober sig for Michael Qureshi, hvis store svindel-spindevæv langsomt pilles fra hinanden. (Foto: Claus Bonnerup)
 

Opdigtede navne
Qureshi har erkendt at have brugt opdigtede kildenavne i artikler i BT og Ekstra Bladet, men det er hans omfattende produktion til Egmont, som virkelig opridser det enorme omfang af sagen.

407 artikler har han skrevet for Egmont, og de er alle trukket tilbage. Ekstra Bladets gennemgang af Goal siden 1999 afslører, at han sammen med 86 samarbejdspartnere har skrevet 247 interviews med de største stjerner i fodboldverdenen.

Mange af disse samarbejdspartnere eksisterer imidlertid kun i Michael Qureshis hoved. Eller også aner de ikke, hvem han er, og afviser, at de nogen sinde har arbejdet sammen med ham.

Egmont kender intet til netværk: Afregnede kun med Qureshi

En af hans talrige samarbejdspartnere blev Qureshis død som journalist i Danmark. Alessandro Calandrelli, hedder han. Nogle gange er det Candrelli. I januar 2014 lagde han med Qureshi navn til et Goal-interview med den argentinske stjernespiller Gonzalo Higuain.

Det gode samarbejde genoptog Qureshi i oktober i år, da han havde opnået ansættelse på Ekstra Bladet. Igen leverede Calandrelli og Qureshi et interview med Higuain, men denne gang havde Qureshi strakt sig for langt i sin iver efter at ramme forsiden.

Ført bag lyset
Higuains klub, Napoli, afviste kategorisk, at interviewet havde fundet sted, og Ekstra Bladet måtte trække interviewet tilbage.

TV2 News påviste snart, at der slet ikke findes en italiensk journalist ved navn Calandrelli eller Candrelli, men Qureshi holdt sig oven vande i nogen tid klamrende sig til en påstand om, at Calandrelli var en virkelig person, som også havde ført ham bag lyset.

Den forklaring satte en efterforskning i gang på TV3 Sport, og i begyndelsen af december faldt klokken i slag for Qureshi. Han måtte erkende brug af falske navne og blev bortvist fra Ekstra Bladet, mens den største skandale om journalistisk svindel i Danmark begyndte at rulle for alvor.

Hakkie-Tikkie-skandalen: Nu er ejeren tavs

Fri fantasi
Michael Qureshi har i hele sin journalistiske karriere benyttet sig af frit opfundne kilder. En af disse spøgelsesjournalister er ’Francesco Pierini’, som i 1999 sammen med da 23-årige Qureshi lagde navn til et interview med den italienske stjernespiller Filippo Inzaghi i fodboldmagasinet Goal.

I alt optræder Pierini 44 gange som Qureshis medforfatter i Goal, mens ’Oscar Rodriguez’ optræder 25 gange som Qureshis samarbejdspartner. Qureshi har indrømmet, at navnene er fri fantasi, men han fastholder, at de dækker over virkelige personer, hvis identitet han selv i dyb fortrolighed ikke vil afsløre.

Torsk: Det blev nødvendigt med et wildcard - og det går til...

Alessandro Calandrelli eksisterer ikke. Det gælder formentlig også Heinke Favner, Alexis Marageur, Dieter Riechts og Marius Klüffer, har Mediawatch sandsynliggjort. Alle navne på Qureshis medskribenter.

Briten Keith Mabbutt, som er en virkelig person, har 24 gange skrevet artikler med Qureshi – ifølge Qureshi. Mabbutt afviser imidlertid over for Mediawatch, at han nogen sinde har arbejdet sammen med Qureshi.

På listen over Qureshis medskribenter findes også virkelige personer, som bare ikke kender noget til Qureshi. Det gælder for eksempel de velansete journalister Matt Lawton, Jason Burt og Diego Torres.

Skandalesagen kan få vidtrækkende konsekvenser for Qureshi, der allerede er bortvist fra Ekstra Bladet - ligesom han nu er nomineret til Årets Nytårstorsk. (Tegning: Morten Ingemann)
Skandalesagen kan få vidtrækkende konsekvenser for Qureshi, der allerede er bortvist fra Ekstra Bladet - ligesom han nu er nomineret til Årets Nytårstorsk. (Tegning: Morten Ingemann)

Den hollandske forbindelse
To af Qureshis spøgelsesjournalister, nemlig ’Francesco Pierini’ og ’Oscar Rodriguez’, har optrådt i Ekstra Bladet som forfattere af artikler købt af det hollandske mediebureau Hakkie-Tikkie Media.

I alt 16 artikler har Ekstra Bladet købt af bureauet, og 14 af dem er trukket tilbage, idet forfatternavnene ikke har kunnet verificeres. Hvordan Qureshis opdigtede journalister egenhændigt har kunnet levere artikler til det hollandske bureau, står ikke klart.

Ekstra Bladet opsøgte 9. december Hakkie-Tikkie Medias indehaver, Martin Van Zaanen, i Holland, men han kunne ikke på stående fod forklare sig. Han lovede dagen efter at dokumentere, at han havde købt og solgt artiklerne i god tro og altså også selv var blevet ført bag lyset.

Han holdt sig imidlertid væk og har ikke siden besvaret opkald og mails fra Ekstra Bladet.

Qureshi-løn gik til engelsk firma

Den engelske forbindelse
Keith Mabbutt er en britisk iværksætter, som i 2010 stiftede jobformidlingsfirmaet CVseeMe. I december året efter bad Michael Qureshi ifølge Egmont om at få alle honorarer for artikler leveret til Goal overført til CVseeMe.

Egmont modtog fakturaer, der fremstod, som om de kom fra CVseeMe, og betalingerne fortsatte i årevis, selv om firmaet formelt lukkede i november 2013. Det er uklart, om fakturaerne, som på Qureshis foranledning blev sendt til Egmont, rent faktisk kom fra CVseeMe, og om udbetalinger skete til en konto, som tilhørte firmaet.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at træffe Mabbutt, men han har ikke reageret på beskeder og mails. Han valgte at blokere Ekstra Bladet på det sociale netværk Twitter, da vi bad om en kommentar.

Siden har han pr. mail kommunikeret med Berlingske og Mediawatch. Han vedstår sig et venskab med Qureshi, men afviser enhver arbejdsmæssig forbindelse til den danske journalist.

Ingen kommentarer
Ekstra Bladet har skriftligt forelagt Michael Qureshi en stribe spørgsmål, men den 39-årige nu arbejdsløse journalist har ikke svaret.

BT’s chefredaktør Olav Skaaning Andersen meddeler, at avisen er i gang med en granskning af sagen, og at han ikke har kommentarer, før undersøgelsen er slut. Det bliver den i det nye år, siger han.

Administrerende direktør i Egmont Publishing Denmark Klaus Høeg-Hagensen oplyser, at koncernen undersøger sagen og foreløbig kan konstatere, at Michael Qureshi siden 1998 har leveret 407 artikler til Goal. Indtil videre har han ikke yderligere kommentarer.

Velkommen til os selv på forsiden

Her er artiklerne fra Hakkie-Tikkie Media

Følgende 16 artikler fra det hollandske sportsbureau Hakkie-Tikkie, trækker Ekstra Bladet nu. I parentes det forfatternavn, der ikke har kunnet verificeres. En enkelt har været mulig at opspore, men denne journalist (Ian Ladyman) benægter ethvert kendskab til materialet.

9. juni 2010 VM’s 50 største spillere (Patrick Wong)
9. juni 2010 Interview med Pelé (Sven Vermeerrsch)
23. august 2010 Mourinho-Interview (José Alvalade Rodriguez)
25. september 2010: Yaya Touré-interview (Ian Ladyman)
29. november 2010 Iniesta-Interview (Oscar Rodriguez)
1. januar 2011 Drogba-interview (Kevin McCarthy)
3.-8. januar 2011 CL’s 50 største spillere (Patrick Wong)
14. februar 2011 Cavani-interview (Francesco Pierini)
1. marts 2011 Torres-interview (Kevin McCarthy)
7. marts 2011 Messi-interview (Oscar Rodriguez)
14. marts 2011 Suárez-interview (Kevin Lister)
27. maj 2011 Messi-interview (Oscar Rodriguez)
29. maj 2011 Messi-interview (Oscar Rodriguez)
11. juni 2011 Krkic-interview (Oscar Rodriguez)
12. september 2011 Fàbregas-interview (Oscar Rodriguez)
31. oktober 2011: David Silva-interview (Ian Ladyman)

Det bliver ikke gemt

Ekstra Bladet sletter ikke artikler, vi har skrevet, da det vil være historieforvanskning. Men i artikler, som Michael Qureshi har skrevet eller været med til at skrive, hvor der er benyttet kilder, som er angivet som pseudonymer og falske navne, vil der fremover være påsat et mærke - en såkaldt disclaimer - der fortæller, at artiklen ikke lever op til standarden for Ekstra Bladets journalistik.

Det vil vi gøre på artikler, som er bragt på ekstrabladet.dk og i avisen, ligesom det vil fremgå, hvis man eksempelvis søger på arkivmateriale hos Infomedia.

Det drejer sig om disse artikler

Efter nøje undersøgelse har Ekstra Bladet valgt at trække følgende artikler

- Krohn-Dehlis krav til Celta: Kontrakt til pensionen, bragt 9. marts på ekstrabladet.dk
- Krohnen på værket i Spanien, bragt 10. marts i avisen
- Storklubber klar til budkrig: Derfor skal Sisto vælge Porto, bragt 19. maj på ekstrabladet.dk
- Storklubber klar til budkrig, bragt 19. maj i avisen
- Ulvenes sejr giver respekt, bragt 29. august i avisen

Tidligere i december indkaldte Ekstra Bladet til ekstraordinært pressemøde, hvor sportschef Allan Olsen og chefredaktør Poul Madsen fremlagde fakta og tog imod spørgsmål. Siden har Ekstra Bladet gravet dybere i historien. (Foto: Linda Johansen)
Tidligere i december indkaldte Ekstra Bladet til ekstraordinært pressemøde, hvor sportschef Allan Olsen og chefredaktør Poul Madsen fremlagde fakta og tog imod spørgsmål. Siden har Ekstra Bladet gravet dybere i historien. (Foto: Linda Johansen)
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind