Annonce:
Annonce:

Top 100: Voldsom ulykke stopper ikke skistjernen

Verdens 100 største sportsstjerner: Hermann Maier blev OL-stjerne få dage efter et styrt, der kunne have kostet ham livet

Hermann Maier vandt et hav af World Cup-sejre i karrieren. Her ses han dog jublende over en andenplads i Beaver Creek i 2008... (Foto: AP)
Hermann Maier vandt et hav af World Cup-sejre i karrieren. Her ses han dog jublende over en andenplads i Beaver Creek i 2008... (Foto: AP)
Annonce:

Ekstra Bladet kårer mellem jul og nytår de 100 største atleter nogensinde. I dag er vi nået til nr. 41-55.

I bunden af artiklen kan du se den foreløbige liste og læse om de andre store sportstjerner.

Nr. 42: Hermann Maier (f. 1972)

Østrig, alpin skisport, aktive år: 1996-2009

Verden holdt vejret i et par alvorlige sekunder, mens Hermann Maier svævede gennem luften. Han landede i et hegn, som han væltede igennem, røg igennem et hegn til og stoppede endelig i sneen langt ude i højre side.

Og så rejste han sig. Mirakuløst.

Hvad der lignede en fatal ulykke med 110 kilometer i timen endte som en skramme på den hærdede stjerne, der efterfølgende blev døbt The Herminator. Dagene efter vandt han guld i både storslalom og Super-G.

Velkommen til IKONKAMP!

Annonce:

En alvorlig motorcykelulykke, der nær havde kostet ham det ene ben, var ligeledes en knast i karrierens furede bræt for østrigeren, der ikke lod sig stoppe. I stedet fik han den tilbage på ret køl og skrev sig ind i historiebøgerne som en af alle tiders største skisportsstjerner.

Ekstra Bladet kårer 25.-31. december de 100 største verdensstjerner nogensinde. (Foto: AP/Jan Sommer. Fotomontage: Anne-Marie Dyrkilde)
Ekstra Bladet kårer 25.-31. december de 100 største verdensstjerner nogensinde. (Foto: AP/Jan Sommer. Fotomontage: Anne-Marie Dyrkilde)
 

– Det var måden, han gjorde det på. Han var aggressiv og kørte meget chancebetonet. Det var fandenivoldsk, og så var han god til at iscenesætte sig selv. Han havde flere skænderier med det internationale skiforbund, fortæller Johnny Albertsen, Danmarks bedste alpine skiløber gennem tiderne, der selv kendte Maier godt.

En super fin fyr
Den dag i Nagano var det lige så meget et resultat af en iset piste og stærk vind, der slyngede Maier ud mod højre.

– Spørger du mig, vil jeg foretrække at blive husket for de to guldmedaljer i stedet for styrtet i Nagano, har Maier sagt til en amerikansk journalist.

Annonce:

– På en made var styrtet det bedste, der kunne ske for ham. Havde han ’kun’ vundet to guldmedaljer, ville han bare være endt som endnu en stor østrigsk skiløber, der i skisporten var respekteret og husket for sine præstationer. Nu husker alle ham. At vinde er kedeligt. At fejle og derpå vinde, som han gjorde, det er virkelig stort, har præsidenten bag VM i alpin skisport i 1999 John Garnsey sagt.

Top 100: Danske trænere enige: Anja er den største

Top 100: Stjernen der konstant gik amok

Uden for pisterne oplevede Johnny Albertsen en anden side af Maier.

– Han var en super fin og hyggelig fyr. Jeg har altid haft stor sympati for ham. Men ude på pisten var han en kæmpe stjerne, siger den pensionerede skiløber.

The Herminator
I alt vandt Hermann Maier den samlede World Cup hele fire gange. Det blev desuden til to OL-guld- og tre VM-guldmedaljer. De 54 World Cup-sejre er kun overgået af Ingemar Stenmark.

Top 100: OL-legenden lignede Frankenstein

At han blev kaldt The Herminator var med tyk reference til landsmanden Arnold Schwarzeneggers legendariske rolle som The Terminator. Samme Schwarzenegger blev af en amerikansk tv-station interviewet kort efter styrtet.

– He is the Huh-mahn-nay-tuh. And he will be...baaack. He will tuh-mahn-nate alle competition, lød det.

Maier kom tilbage, men i 2009 var det alligevel en skade, der bare få måneder inden vinter-OL i Vancouver satte en stopper for karrieren.

Ekstra Bladet kårer historiens 100 største sportsnavne

Det er diskussionen, der aldrig dør. Hvem er det største sportsnavn nogensinde?

Og hvorfor er det lige hende eller ham, der er større, hurtigere eller stærkere end de andre?

Ekstra Bladet har vovet det ene øje og sat tingene på spidsen. Vi har simpelthen klasket vores egen liste sammen. Til skæg, til diskussioner og til reflektion.

For hvad definerer en stor sportsmand? Er det resultaterne og rekorderne? Eller er det en kombination af begreber som titler, etik, opførsel, karisma og lønninger?

Det eneste, vi kan blive enige om er, at vi ikke kan blive enige. Derfor er listen ikke komplet. Det bliver den aldrig. Og derfor regner vi ikke med, at du er enig med os.

Listen er lavet med udgangspunkt fra Danmark. Derfor er der også flere danskere på, end der ville være, hvis amerikanerne lavede den. Bla. fordi sportsgrene, der har stor betydning i Danmark også har en betydning for listens udformning. Af samme grund har sportsgrene som cricket og baseball sværere ved at finde plads.

Men læs med hver dag frem til 31. december, hvor vi kårer den største af dem alle. Vi garanterer god underholdning og et par overraskelser undervejs. Og glædelig jul!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: