Annonce:
Annonce:

UEFA-præsident løber fra VM-skandale

Aleksander Ceferin vil ikke kendes ved bruddene på menneskerettighederne på stadionerne i Rusland, selv om han er formand for den komite, som har tilsynet

Ceferin ville godt tale til kongressen, men ikke svare på kritiske sgørgsmål fra pressen Foto: AP
Ceferin ville godt tale til kongressen, men ikke svare på kritiske sgørgsmål fra pressen Foto: AP
Annonce:

HELSINKI (Ekstra Bladet) På et meget særegent pressemøde efter UEFA’s kongres i Helsinki fralagde forbundets præsident, Aleksander Ceferin, sig ethvert ansvar for den VM-skandale som i de seneste uger er blevet blevet afsløret i Rusland.

Udover at være præsident for UEFA er Ceferin også vicepræsident i FIFA, hvor han er sat i spidsen for den komite, Organising Committee for FIFA Competitions, som har ansvaret for alle FIFA’s turneringer, herunder VM i Rusland i næste år.

Derfor var det naturligt at spørge Ceferin, hvordan han forholder sig til afsløringerne af, at de russiske VM-værter bruger nordkoreanske slaver til at bygge deres VM-stadioner.

Til stor overraskelse svarede en edderspændt rasende Ceferin, at komiteen ikke eksisterer mere, og at han aldrig har været formand for den.

Annonce:

- Derfor kan jeg ikke svare på spørgsmålet, og jeg kender heller ikke noget til den specielle sag, der spørges om, sagde han.

Inden Ekstra Bladets medarbejder i tirsdags rejste til Helsinki printede vi fra FIFA’s hjemmeside listen med komiteens medlemmer ud. Her stod Ceferin som formand. Det gjorde han også i går efter kongressen i Helsinki.

Blandt medlemmerne af komiteen finder vi DBU’s Jesper Møller. Han bekræftede i tirsdags i en samtale med Ekstra Bladet, at han er medlem af netop den komite og at Ceferin er formand. 

Hvorfor benægter UEFA-præsidenten så fakta?

- Jeg har svaret på spørgsmålet. Jeg vil ikke diskutere det, og jeg vil ikke svare igen. Er der ingen seriøse spørgsmål, vrissede han.

Annonce:

Såvidt Ceferin. Ingen blev klogere af det, men optrinnet gav mindelser om et lignende pressemøde i efteråret i København, hvor han også blev stillet spørgsmål om de massive brud på menneskerettighederne, som finder sted på VM-byggerierne i både Rusland og Qatar. Den lille ørkenstat skal være vært for VM i 2022. Heller ikke dengang ville han forholde sig spørgsmålet, men sagde blot, at han var optimistisk.

Spørgsmålet om forholdene i Rusland blev slet ikke berørt på UEFA’s kongres, heller ikke af DBU’s formand.

- Sådan noget bliver ikke rejst på kongressen. Vi havde det som et emne på det nordiske formøde.

- Men i havde jo fået stor gennemslagskraft, hvis i havde rejst det på kongressen?

- Ja, men det er især et FIFA-spørgsmål, fordi det berører VM. Derfor har vi fra de nordiske lande besluttet at sende et brev til FIFA, hvor vi gør opmærksom på, at vi er bekymrede over det, vi har hørt fra Rusland, siger Jesper Møller.

Otte nye medlemmer

På kongressen i Helsinki skulle der vælges otte nye medlemmer til UEFA’s magtfulde eksekutivkomite.

Oprindeligt stillede 13 mænd op, men undervejs trak to sig fra valgkampen. Her er de otte, som opnåede valg. 

Annonce:

Karl-Erik Nilsson fra Sverige blev topscorer med 50 stemmer ud af de 55 mulige. Ekstra Bladet skrev allerede i september, at han ville blive valgt som tak for sin støtte til Aleksander Ceferins kandidatur ved præsidentvalgkampen sidste år.

John Delaney fra Irland fik 48 stemmer. Han er mest kendt for som medlem af Irlands olympiske komite at flygte fra OL i Brasilien sidste sommer, da hans formand, Patrick Hickey, blev taget af det brasilianske politi for svindel med OL-billetter.

Michele Uva fra Italien fik 46 stemmer. Han er stor set ukendt, men Italien var en stor støtte, da Ceferin blev valgt som UEFA-præsident.

Zbigniew Boniek fra Polen fik 45 stemmer. Den tidligere storspiller i Juventus forsvarede længe sin tidligere holdkammerat, Michel Platini - også efter at det var åbenlyst for enhver, at Platini som UEFA-præsident var gennemkorrupt.

Reinhard Grindel fra Tyskland fik 44 stemmer. Han fik muligheden, fordi flere andre tyskere er faldet på grund af korruption.

David Gill fra England fik 40 stemmer. Her var der tale om et genvalg. Den tidligere direktør i Manchester United er uplettet.

Michael Van Praag fra Holland fik 36 stemmer. Også et genvalg. Han tabte sidste år kampen om præsidentposten til Ceferin.

Servet Yardimci fra Tyrkiet fik 34 stemmer. Han er ukendt i det store billede. 

Nordkoreanere slaver for fodboldens millionærer

Har været usynlig i DBU-balladen: Nu svarer han på kritikken

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: