UEFA-Valget: Anklager DBU for at være indblandet i hemmelig aftale

I følge norsk fodboldmagasin er Norden blevet lovet en EM-slutrunde for at støtte Aleksander Ceferin - DBU's formand afviser

Ceferin som her ses sammen med FIFA'
præsident Infantino er hovedperson i det spegede spil om posten som præsident i UEFA. Foto. AP
Ceferin som her ses sammen med FIFA' præsident Infantino er hovedperson i det spegede spil om posten som præsident i UEFA. Foto. AP
Følg Sport

Det velestimerede norske fodboldmagasin, Josimar, fortæller i dag, at de nordiske lande, Finland, Sverige, Norge og Danmark er blevet lovet EM-slutrunden i 2024 eller 2028 som tak for, at de som de første offentliggjorde deres støtte til den slovenske UEFA-præsidentkandidat, Aleksander Ceferin.

Den nye UEFA-præsident vælges i næste uge i Athen, og her er Ceferin oppe mod de to erfarne medlemmer af UEFA’s eksekutivkomite, Michael van Praag fra Holland og Angel Villar Llona fra Spanien.

Aleksander Ceferin er et ubeskrevet blad i international fodbold, og derfor vakte det en vis opsigt, da DBU sammen med de tre øvrige nordiske forbund allerede 3. juni udsendte en fælles pressemeddelelse, hvor de støttede Ceferins kandidatur. Det var før han endeligt havde besluttet sig for at stille op, og før han havde offentliggjort et valgprogram.

Interessant var det også, at Rusland sammen med 12 andre lande fem dage senere ligeledes bakkede op om Ceferin. Det lignede et planlagt forløb, hvor det var vigtigt, at de pæne nordiske lande skulle være først ude, så Ceferin ikke kom til at ligne en russisk marionet.

Da Ekstra Bladet i juni undrede sig over fremgangsmåden, sagde DBU’s formand, Jesper Møller, at han ville have ventet med at offentliggøre støtten, indtil Ceferin havde præsenteret et program. Men især havde formanden for det svenske fodboldforbund, Karl-Erik Nilsson, presset på for at få budskabet ud.

Normalt består den nordiske ’fodboldklub’ også af Island og Færøerne. De fik også buddet om at være med i den fælles pressemeddelelse, men begge afstod. De ville vente til Ceferin havde præsenteret et program, og indtil de havde set det samlede kandidatfelt.

Nu har Josimar kulegravet hele forløbet. Over 18 sider gennemgår det norske magasin spillet bag kulissen, og her hedder det blandt andet:

’Flere uafhængige kilder fortæller til os, at den svenske fodboldpræsident Karl-Erik Nilsson skal være blevet lovet en plads i UEFA's eksekutivkomite fra 2017. Nilsson skal også være blevet lovet, at han vil blive UEFA’s nye vicepræsident. Desuden er Norden blevet lovet fodbold-EM i enten 2024 eller 2028, hvis de ønsker det, som tak for at de var de første til at offentliggøre deres støtte til Ceferin. Beslutningen om hvem der skal arrangere EM i 2024 vil formelt blive taget i begyndelsen af 2017.’

Det skal her indskydes, at danske Allan Hansen forlader UEFA’s eksekutivkomite i 2017. Allan Hansen siger til Ekstra Bladet, at han forventer, at de nordiske lande samlet vil pege på Karl-Erik Nilsson som sin afløser.

Alle seks nordiske lande mødtes med Ceferin i Milano den 28. maj, dagen før finalen i Champions Legaue. Der er delte meninger om, hvad der foregik, og hvad der blev sagt på mødet.

Jesper Møller siger til Ekstra Bladet, at han aldrig refererer fra lukkede møder. Han bekræfter dog, at nordmanden Kjetil Siem deltog i en del af mødet.

På det tidspunkt var Siem stadig generalsekretær i det norske fodboldforbund, men det var kendt, at han var på vej mod en ny stilling som strategisk rådgiver hos FIFA’s præsident Gianni Infantino.

Ved mødet ved de nordiske fodboldformænd i Milano anbefalede Siem på det varmeste, og på vegne af Infantino, at de skulle støtte Ceferin som ny præsident for UEFA. Det bekræfter flere af deltagerne overfor Josimar.

Selv siger Siem, at han talte på egne vegne og altså ikke var sendt i byen af Infantino, som det også er blevet nævnt i hollandske medier. En af Ceferins modkandidater er hollænderen van Praag.

Det vil være imod FIFA’s etiske regler, hvis FIFA’s præsident blander sig i valgkampen i UEFA.

Allan Hansen siger til Ekstra Bladet, at han har spurgt Infantino, om han havde sendt Siem i byen for at samle støtte til Ceferin.

- Infantino sagde til mig, at det havde han ikke gjort. Og det må jeg jo tro på.

Det er nu ikke alle deltagerne i Milano-mødet, som mener, at Siem optrådte på egne vegne. Allerede før præsidentvalget i FIFA i februar havde Siem arbejdet for Infantino. Nordmanden, der har en fortid som funktionær i sydafrikansk fodbold, havde været en del af Infantinos kampagnegruppe med fokus på at samle stemmer fra det afrikanske kontinent. Det lykkedes ganske godt.

Og der er heller ikke fordi, at Infantino og Ceferin ikke kender hinanden. Det har de gjort i flere år, og således var Infantino på besøg i Slovenien, da Ceferin som slovensk fodboldpræsident i begyndelsen af maj åbnede et nyt træningscenter. Her var også svenske Karl-Erik Nilsson på plads sammen med finske Perrti Alaja. DBU’s Jesper Møller havde meldt afbud.

I følge Josimar er forholdet mellem Infantino og Ceferin så tæt, at da FIFA skulle ansætte en ny chef for det vigtige kontroludvalg spurgte FIFA-præsidenten sloveneren, om han kunne pege på en kandidat.

Det kunne han. Sin gamle studiekammerat fra det juridiske fakultet i Llubljana, Tomaz Vesel. Og vupti blev Vesel ansat i FIFA.

Der melder sig en række spørgsmål efter Josimars afsløringer. Er Aleksander Ceferin en marionet for FIFA’s Infantino og for Ruslands sportsminister Vitaly Mutko?

Rusland skal være vært for VM i 2018, hvilket har medført voldsom kritik fra mange sider. Infantino har blandet blod med russerne og sammen med Mutko har han en interesse i at dæmpe kritikken. Det vil ske med en allieret som Ceferin i spidsen for UEFA.

Et andet spørgsmål er, om de nordiske lande er blevet brugt i et spil for at stille Ceferin i et så godt lys som muligt? Og er de som betaling blevet tilbudt et skålpund kød?

Det afviser Jesper Møller.

- Selvfølgelig er vi ikke blevet lovet noget. Det kan man ikke. Det kræver 28 stemmer i UEFA for at få et værtsskab for EM og det samme gør sig gældende hvis man skal have plads i eksekutivkomiteen.

- Vi har støttet Ceferins kandidatur, fordi han på mange områder deler de samme værdier som os. Jeg har siddet i Kosovo-udvalget sammen med ham, og jeg har hele vejen igennem fået et godt indtryk af ham.

- Nu kommer han til København på torsdag sammen med de to andre kandidater, og så må vi der stille ham de nødvendige spørgsmål. Først derefter tager vi stilling til, hvem vi vil give vores stemme den følgende uge i Athen, siger Jesper Møller.

Er DBU gået i fælden? I alliance med Putin

Champions League-ballade kan afgøre UEFA-valget

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt