Annonce:
Annonce:

UEFA's præsident lyver om slavearbejdere: Nu raser han over Ekstra Bladet-afsløring

Aleksander Ceferin er er voldsomt vred over et brev, som Ekstra Bladet har offentliggjort om forholdene for arbejderne på det russiske VM-stadion i Skt. Petersborg  

I Helsinki kunne Ceferin ikke holde sig til sandheden. Foto: AP
I Helsinki kunne Ceferin ikke holde sig til sandheden. Foto: AP
Annonce:

Egentlig skulle al opmærksomhed været rettet mod aftenens Champions League-finale mellem Real Madrid og Juventus, men i et bemærkelsesværdigt interview med BBC, får UEFA's præsident Aleksander Ceferin drejet søgelyset mod sig selv.

Og endnu engang får han udstillet, at man ikke kan stole på ham.

Ceferin siger i interviewet med BBC, at han er voldsomt vred på FIFA, fordi han ikke var informeret om en række kritisable forhold på VM-stadionet i Skt. Petersborg.

- Det som forarger mig er, at vi først skulle læse om det i medierne, at oplysningerne blev lækket til pressen, før vi fik noget at vide, siger Ceferin.

Han refererer til det opsigtsvækkende brev som Ekstra Bladet som det første medie offentliggjorde indholdet af den 24 maj. Brevet var sendt fra FIFA's præsident Gianni Infantino til formændene for de fem nordiske fodboldforbund.

Annonce:

Bekræfter slavearbejde
I brevet bekræfter Gianni Infantino, at nordkoreanske slavearbejdere er blevet brugt til at bygge det mægtige fodboldstadion Zenit Arena i Skt. Petersborg. En arena som skal bruges om to uger, når Rusland er vært for Confederations Cup og ved VM-slutrunden næste år.

Under elendige forhold har nordkoreanere de seneste 11 år slidt i alt slags vejr for småpenge eller slet ingen penge, mens hundredvis af millioner af kroner menes at være røget i de forkerte lommer.

Det afslørede det norske fodboldmagasin Josimar i marts i en reportage fra den russiske storby. De nordkoreanske arbejdere blevet groft udnyttet og er ifølge internationale iagttagere reelt slaver eller gidsler. Flere nordkoreanere er også døde under arbejdet.

Afsløringerne fik formændene for de fem nordiske fodboldforbund, herunder Jesper Møller fra DBU til at vende skråen. Den 16. maj sendte de således et brev til FIFA’s præsident for at høre, hvad han havde tænkt sig at gøre ved sagen.

Foto: AP/Dmitri Lovetsky.
Foto: AP/Dmitri Lovetsky.
 

Annonce:

Dårlige arbejdsforhold
I sit svarbrev skriver Infantino, at FIFA i efteråret 2016 opdagede, at nordkoreanere arbejder på projektet i St. Petersborg, og at de gjorde det under meget dårlige forhold.

Derfor bad FIFA de ansvarlige på byggepladsen om at rette op på forholdene, og da FIFA igen var på inspektion i marts i år, var der ikke længere nordkoreanere på pladsen.

I interveiwet med BBC siger UEFA-præsidenten:

- Vi vidste ikke noget om nogen inspektion, vi vidste ikke noget om brevet, vi vidste ikke noget overhovedet.  Den første gang vi hørte om det var fra medierne. Det er mærkeligt. Vi er den største konføderation (i FIFA, Red.) og vi skulle selvfølgelig have været informeret.

Men Ceferin var informeret. Mange medier havde lige som Josimar skrevet om forholdende i Skt. Petersborg, og på UEFA's kongres i april i Helsinki blev Ceferin på det afsluttende presemøde adskillige gange spurgt til forholdene for de nordkoreanske arbejdere i Skt. Petersborg. Han nægtede at svare.

Foto: Ap/Dmitri Lovetsky.
Foto: Ap/Dmitri Lovetsky.
 

Annonce:

Sidder sammen med dansker
I øvrigt sidder han selv som formand for den FIFA-komite, som skal overvåge at alt går ordentligt til i forbindelse med FIFA's slutrunder. Altså også VM i Rusland.

Det ejendommelige var, at han i Helsinki sagde, at han ikke var formand for FIFA's VM-komite, selv om stod på FIFA's hjemmeside og senere blev bekræftet af FIFA's pressechef. 

I samme udvalg sidder også DBU's formand Jesper Møller, og han har bekræftet over for Ekstra Bladet, at han har været til møde i FIFA's VM-komite. Sammen med Ceferin.

Og Jesper Møller og hans  nordiske kolleger reagerede, da medierne fortalte om situationen i Skt. Petersborg. Ceferin derimod har åbenbart valgt ikke at vide noget. 

Arbejdet med Zenit Arena har været i gang i 11 år, men først sidste år, da pressen første gang fortalte, at der var nordkoreanske slaver på pladsen, reagerede FIFA.

Det er også værd at bemærke, at på alle VM-stadionerne i Rusland ved man flere dage i forvejen, hvornår der kommer inspektioner.

Foto: AP/Dmitri Lovetsky.
Foto: AP/Dmitri Lovetsky.
 

Annonce:

Lempelige arbejdsregler
Desuden har FIFA lavet deres egne og meget lempelige arbejdstidsregler på byggepladserne i Rusland, og desuden er der begrænsninger på, hvor meget for eksempel den internationale fagforening BWI, som har været med på inspektioner, i virkeligheden må undersøge.

Derfor var det også bemærkelsesværdigt, at BWI’s præsident, Ambet Yuson, efter Josimars afsløringer gik ud på tv, hvor han i skarpe vendinger kritiserede FIFA og den måde, som inspektionerne i Rusland foregår på.

Mindst 110 nordkoreanere skal have arbejdet på opførelsen af Zenit Arena. Der er ikke tale om flygtninge fra det lukkede diktatur, men derimod arbejdere som det nordkoreanske regime har udlejet til russiske entreprenører.

Penge til nordkoreanske atomvåben
Regimet i Nordkorea tjener årligt enorme summer på at sende egne borgere til Rusland, Kina og Mellemøsten, hvor de knokler især i tekstilindustrien og byggeriet. Der er således også nordkoreanere i gang med at bygge VM-stadioner i Qatar, som skal være vært for slutrunden i 2022.

Annonce:

Op til 90 procent af deres løn går til det nordkoreanske styre, og i alt beløber det sig til et beløb på op mod to milliarder dollar, tæt på 14 milliarder kroner, skriver Josimar med FN som kilde.

Videre konstaterer tidsskriftet, at flere internationale organisationer har anført, at de mange penge går direkte til udvikling af Nordkoreas atomvåbenprogram. Det bekræfter Dr. Andrei Lankov, som underviser på Kookmin-universitetet i Seoul i Sydkorea.

- Nordkorea har eksporteret 100.000 arbejdere, måske endog dobbelt så mange. Cirka 30.000 nordkoreanere arbejder i Rusland, siger Lankov.

Vold, snyd - og en seriøst dum tisse-pause: Her er Superligaens største skandaler

FIFA indrømmer skandale: Udnyttede slavearbejdere

Top-boss kupper FIFA i diktaturstat

Magtgal sheik fældet: Nu ryster jorden under FIFA!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: