Unikt indblik i magtspillet: Sådan blev Kuwait udelukket fra international sport

En firebande med store poster i FIFA og IOC har været aktive i suspensionen af den lille Golfstat

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP)
Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP)

25. september 2015 sendte FIFA’s midlertidige generalsekretær Markus Kattner et brev til Kuwaits fodboldforbund (KFA) for at informere om, at han ikke brød sig om udkastet til en ny sportslov i Kuwait, for den forbrød sig mod FIFA’s regelværk. Kattner skriver, at hvis ikke udkastet ændres inden 15. oktober, vil Kuwait blive suspenderet fra FIFA. Det var præcis, hvad der skete. Men hvorfor?

Sagens fakta er, at der aldrig har eksisteret et udkast til en ny sportslov i Kuwait. Hvem har plantet denne information hos FIFA?

Artiklen fortsætter under billedet

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP)

Siden den ekstraordinære FIFA-kongres i Zürich 26. februar 2016 har Ekstra Bladet sammen med flere internationale medier undersøgt omstændighederne i forbindelse med Kuwaits udelukkelse fra international idræt. I dag har en lang række forbund suspenderet Kuwait, hvilket fremgår af grafikken lidt længere nede.

Vi har haft adgang til et omfattende materiale bestående af e-mails, breve og lydoptagelser. I vores gennemgang møder vi ofte fire centrale personer med tætte bånd til hinanden, og som sammen disponerer over ufattelig mange penge på idrættens vegne. De har også tætte bånd til lederne i de fleste af de forbund, som har udelukket Kuwait. Vi kan kalde dem for sportsverdenens firebande.

Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait, som er blandt de mægtigste mænd i international idræt.

Patrick Hickey fra Irland.

Husain Ali Al Musallam fra Kuwait.

Sheik Talal Al Fahad Al-Sabah fra Kuwait. Han er sheik Ahmads bror.

I tillæg til denne firebande dukker til stadighed navnene Pere Miró, direktør for Den Olympiske solidaritetsfond, og Jérôme Poivey, leder af IOC’s internationale afdeling op.

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP Sport Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Firebanden har ikke bare stor formel magt i kraft af, at de repræsenterer idrætten i mange forskellige organer, sammen disponerer de også over enorme pengesummer. Organisationerne ANOC, OCA og EOC disponerer til sammen over 100 millioner dollars af IOC’s Olympiske Solidaritets-midler over en fireårig periode.

Sammen har disse fire også stor indflydelse på IOC-præsident Thomas Bach.

– Thomas Bach er på sheik Ahmads side, fordi det er i hans egen interesse. Jeg har ingen respekt for Thomas Bach. Udelukkelsen af Kuwait bygger på en stor løgn og har intet med vores sportslove at gøre.

Det siger Kuwaits sportsminister, sheik Salman Al-Sabah til Ekstra Bladet, når vi spørger ham om magtkampen, som har medført, at Kuwait er udelukket fra fra international idræt.

Kuwaits sportsminister har ingen respekt for IOC's præsident, Thomas Bach.
Kuwaits sportsminister har ingen respekt for IOC's præsident, Thomas Bach.
 

Processen, der førte til Kuwaits udelukkelse, begyndte ifølge Ekstra Bladets informationer 24. april 2015. Her sendte Musallam en e-mail til Pere Miró og Jérôme Poivey. Senere videresendte han den til Patrick Hickey. I mailen skriver han:

’Efter at den nye sportslov blev vedtaget for to dage siden, og alle de andre sager vi har, mener jeg, det er på tide, at vi sætter os ned og diskuterer næste skridt ...

Vi må mødes snarest, men før mødet må vi bruge den liste med særforbund, som jeg sendte jer i går, og få dem til at trække i samme retning.’

Vi har ikke set den liste over særforbund, som Musallam refererer til, men der er grund til at antage, at mange af de forbund, som i dag har udelukket Kuwait, stod på listen.

Det specielle ved situationen er, at Kuwaits regering endnu ikke er informeret om, at nogen mener, at der er noget galt med deres egne love. De tre kuwaitere, som sidder i ledende positioner i idrættens organisationer, har intet sagt til deres egen regering. På den anden side er IOC-præsident Thomas Bach informeret, det samme er FIFA’s generalsekretær Jérôme Valcke.

Hioldet med Beckham, Deco, Roberto Carlos og alle de andre stjerner, der stillede op i Kuwait. Foto:AP Sport Kuwait-konspirationen: FIFA-præsident brugte forkerte spillere i sin valgkamp

Først 12. oktober 2015 blev der arrangeret et møde i Lausanne mellem en kuwaitisk regeringsdelegation og repræsentanter fra IOC. Patrick Hickey er mødeleder, og sammen med ham sidder kuwaiteren Musallam som repræsentant for OCA. På spørgsmålet om, hvem der er sheik Ahmad Al-Sabahs nærmeste allierede, svarer Abdullah Al Turaiji, som er leder af den gruppe, som det kuwaitiske parlament har udpeget til at efterforske sheikens rolle i denne sag:

– Hans generalsekretær i OCA, Musallam. Han sad i IOC’s delegation, da vi havde mødet i Lausanne.

Hvad ved du om Patrick Hickey?

– Han var mødeleder, men der var ingen af dem, der ønskede at forhandle. De ville kun sende et budskab.

Andre kilder, vi har snakket med, bekræfter det samme indtryk: Patrick Hickey har aldrig været interesseret i at diskutere lovarbejdet i Kuwait.

Han åbnede mødet i Lausanne med at sige, at han ikke kunne blive så længe, for han havde et fly, han skulle nå. Det provokerede delegationen fra Kuwait, som havde medbragt medlemmer af regeringen og jurister, så sagen kunne blive løst.

Efter mødet er parterne vildt uenige om, hvad der blev snakket om. Ekstra Bladet har set det brev, den kuwaitiske delegation sendte til IOC. Her klager de over det mødereferat, som IOC lagde ud på sin hjemmeside.

Der kom intet ud af mødet, men FIFA og IOC lagde et voldsomt pres på Kuwait.

FIFA gav Kuwait en frist til 15. oktober 2015 til at ændre sportslovene, og IOC satte fristen til 27. oktober. Problemet for kuwaiterne var, at den lovgivende forsamling i Kuwait ikke åbnede før 27. oktober. Tidsfristerne var umulige at efterleve. Og Kuwaits regering vidste stadig ikke, hvad de egentlig havde gjort galt.

– Der har aldrig været et udkast til en lov. FIFA refererede til noget, som vi aldrig havde tænkt eller skrevet. Det er heller ikke muligt at ændre en lov på 20 dage! Men hvem er det, der har kontakten til FIFA, spørger Sulaiman Al Adassani med et opgivende smil.

Sulaiman er viceformand i departementet for sport i Kuwait og har repræsenteret regeringen i møder med IOC.

22. januar i år var der et møde hos FN i Genève om konflikten mellem IOC og Kuwait. Mødet varede i 16 timer, men ifølge flere af deltagerne blev der kun brugt én time på at diskutere sportsloven i Kuwait.

Det er endnu et tegn på, at konflikten drejer sig om noget andet end lovgivningen i Kuwait. I stedet ligner det en konflikt mellem sheik Al-Sabah og Kuwaits regering. En kamp om magt, men hvor idrætten er blevet taget som gidsel.

Kuwait har tidligere været udelukket fra international idræt.

I 2010 blev de suspenderet på grund af politisk indblanding i kuwaitisk sport. Suspensionen blev ophævet før OL i London 2012. I 2014 og 2015 blev der vedtaget en række justeringer til Kuwaits sportslov, men senest i november 2014 udtalte IOC-præsident Thomas Bach, at Kuwaits love var i overensstemmelse med det Olympiske Charter.

Men det har aldrig foreligget et udkast til en ny lov, som bryder med charteret. Alligevel har sportens firebande fået en stor del af den internationale sportsverden til at tro netop det.

SVAR FRA SHEIKEN

Ekstra Bladet har gentagne gange rettet henvendelse til OCA og sheik Ahmad Al-Sabah. Hidtil forgæves. Men i aftes fik vi tilsendt en mail underskrevet af OCA’s mediemanager, Jeans Zhou Jian.

Han skriver, at OCA afviser alle påstande om at stå bag udelukkelsen af Kuwait fra international idræt.

– Angrebene er politisk motiverede og uden reelt indhold. OCA og OCA’s præsident er og har altid været optaget af at beskytte sportens selvstændighed både i Kuwait og ud over Asien, skriver mediemanageren.

EKSTRA BLADET ANGRIBES I KUWAIT

Endnu inden vi havde skrevet den første artikel i det, vi har valgt at kalde Kuwait-konspirationen, blev der iværksat en modreaktion i Kuwait.

Et lokalt sportsmedie, der kalder sig for 90 minutter, skrev på Twitter, at Kuwaits regering havde betalt udenlandske journalister en million dinarer, svarende til næsten 22 millioner kroner, for at skrive negative historier om sheik Ahmad Al-Sabah.

For god ordens skyld skal vi oplyse, at vi ikke har modtaget penge fra nogen i Kuwait, og at Ekstra Bladet selvfølgelig betalte både rejse og ophold for Jan Jensen og Andreas Selliaas, da de før påske var i Kuwait for at indsamle materiale og lave interview.

19 kommentarer
Vis kommentarer