Vandt jordskredssejr: Her er UEFA's nye præsident

UEFA's nyvalgte præsident skal som sin første handling løse Champions League-balladen

Følg Sport

ATHEN (Ekstra Bladet) En stort set ukendt mand, uden et regulært valgprogram, men med støtte fra de små nationer herunder Danmark er ny præsident for UEFA.

Aleksander Ceferin fra Slovenien er manden, der skal lede europæisk fodbold de næste i hvert  fald to et halvt år. Med stemmerne 42-13 slog han rivalen Michael Van Praag fra Holland.

Begge kandidater bruge meget tid på at tale om alder. Det har været et tema i valgkampen, at den 68-årige Van Praag kun kan sidde til han er 70, som er aldersgrænsen for UEFA-præsidenter. Derfor forslog hollænderen i sin valgtale, at grænsen skulle hæves til 75 år.

Ceferin derimod beklagede sig over, at han i valgkampen har måttet høre på, at han med sine 48 år er for ung til at være præsident for UEFA.

Der var meget lidt konkret indhold i deres taler, men begge var dog inde på, at den netop indgåede aftale om Champions League var en rigtig dårlig ide. Den tilgodeser holdene fra de store nationer, mens det bliver sværere for hold fra de mindre lande at kvalificere sig til Champions Leagues gruppespil.

Det interessante er, at Van Praag har været en af arkitekterne bag planen. Men han fik kolde fødder i sidste øjeblik, da han oplevede vreden hos ikke mindst de nordiske lande.

Det er en sag, som UEFA allerede tager fat på at få landet i eftermiddag. Alle 55 lande er trommet sammen på hotel Westin Astir Palace i Athen.

Et kompromis kan blive, at de mindre lande garanteres flere penge som kompensation. Et såkaldt holdkæft-bolche.Det er nemlig svært at forestlille sig at de store klubber i England, Tyskland, Spanien og Italien vil acceptere af afgive en eller flere af deres garanterede pladser i Champions Leagues gruppespil.

Fråds for millioner: UEFA-bosser i vild luksus

Blå bog: Alexandar Ceferin

Navn: Aleksander Ceferin

Født: 13. oktober 1967

Land: Slovenien

Uddannelse: Uddannet jurist på Ljubljanas Universitet

Karriere:

* Valgt som præsident for UEFA den 14. september 2016

* Har været formand for Det Slovenske Fodboldforbund (NZS) siden 2011.

* Arbejdede tidligere som advokat for familiens advokatfirma, som han senere blev direktør for.

Kilder: uefa.com

Som annonceret fik den korruptionsdømte tidligere præsident for UEFA, Michel Platini, utroligt nok taletid på kongressen. Han blev ellers tidligere i år udelukket fra al fodbold i fire år, fordi der ikke er dokumentation eller nogen fornuftig forklaring på, hvorfor han overført 13 millioner kroner i 2011 fra FIFA's daværende præsident, Sepp Blatter.

Platini benyttede ikke lejligheden til at undskylde for sine handlinger. Tværtimod.

- I vil fortsætte uden mig, men i skal vide, at jeg har ren samvittighed. Jeg har ikke lavet nogen fejl. Jeg vil slås videre. Desuden vil jeg takke for den støtte, jeg har fået fra jer. Og i skal vide, at jeg ikke er vred på dem, der ikke har støttet mig, sagde Platini..

Han fik et kraftigt bifald, da han var færdig med sin tale. Dog ikke stående. UEFA bærer tilsyneladende ikke nag, selv om Platini har været med til at forstærke indtrykket af at fodboldens ledere beriger sig selv ved enhver lejlighed.

Et tema under valgkampen har været åbenhed og gennemskuelighed. Det var dog ikke præcis det der mødte mange af de fremmødte journalister på kongreshotellet Grand Resort Lagonissi.

Bryske UEFA-ansatte meddelte, at der ikke var plads til alle akkrediterede journalister i kongressalen. Kun fordi det danske medlem af UEFA's eksekutivkomite, Allan Hansen, greb ind, lykkedes det den lille danske pressetrup at klemnme sig ind ad døren.  

Derfor valgte DBU den ukendte Ceferin

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde