Velkommen til VM i bøvl og ballade

Efter to døgn i Moskva er det tydeligt, at FIFA er en dybt splittet organisation

Sådan så det ud da infantino i 2016 blev valgt som FIFA's præsident. Siden er det kun gået ned ad bakke. Foto: AP
Sådan så det ud da infantino i 2016 blev valgt som FIFA's præsident. Siden er det kun gået ned ad bakke. Foto: AP

MOSKVA (Ekstra Bladet): Efter at have fulgt i hælene på FIFA-bosserne i Moskva de seneste dage er det tydeligt, at vi har med en dybt splittet organisation at gøre.

Og FIFA-præsident Gianni Infantino er den største brandmaskine af dem alle.

HAN VIL alt på ingen tid, og han lover guld og grønne skove. Men han kan ikke levere.

Lad mig tage det i rækkefølge.

MANDAG formiddag klokken ni mødtes Infantino med det sydamerikanske fodboldforbund, CONMEBOL, på det femstjernede hotel Crowne Plaza i Moskva.

Infantino har brugt CONMEBOL til at fremme forslaget om at udvide VM i 2022 i Qatar fra 32 til 48 hold. Det vil betyde, at flere sydamerikanske lande vil deltage, og det vi igen betyde flere penge til regionen.

På morgenmødet var det også meningen, at de lande, der slås om VM i 2026, USA/Mexico/Canada og modparten Marokko, skulle præsentere deres bud. Men sydamerikanerne ville ikke se Marokko. De kom ikke inden for dørene.

VM I 2026 bliver netop med 48 hold, og et VM i Nordamerika er langt mere værd i rede penge end et i Afrika. Den slags tæller for folkene i CONMEBOL, som i øvrigt er den konføderation i FIFA-familien, der har flest tidligere præsidenter dømt for korruption.

Artiklen fortsætter under billedet

Juan Angel Napout er en af de tidligere CONMEBOL-præsidenter, som er knaldet for korruption. Foto: AP
Juan Angel Napout er en af de tidligere CONMEBOL-præsidenter, som er knaldet for korruption. Foto: AP
 

Infantino blev præsident for FIFA med støtte fra USA, og modydelsen skulle være, at han sikrede dem VM. I den her sag har FIFA-præsidenten således dannet forbund med CONMEBOL, som også er begejstret for hans forslag om en ny nationsturnering samt et klub-VM med 24 hold, heraf 12 fra Europa.

CONMEBOL er så glade for Infantino, at de allerede har lovet ham deres stemmer, når han næste år skal forsøge at blive genvalgt på FIFA’s kongres i juni i Paris.

Men at Infantino ikke er elsket alle steder blev synligt, da han efter mødet hos CONMEBOL gik ind til Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, som havde kongres i nabolokalet. Her var der ingen kærlighed.

Heller ikke selv om han mindede dem om, at FIFA årligt sender 600 millioner til Afrika i udviklingsstøtte og at et udvidet VM til 48 hold vil betyde, at Afrika fra de nuværende fem deltagere vil få ni eller 10 lande med.

DET VAKTE ingen begejstring. Afrikanerne er utilfredse med, at Infantino har udvist størst sympati for det amerikanske bud på VM i 2026.

Afrika vil have det til Marokko, og præsidenten for CAF, Ahmad Ahmad gav den hele armen. Han talte om afrikansk solidaritet, og om at kontinentet har vundet over kolonisation, fattigdom og undertrykkelse. Undervejs citerede han også Nelson Mandela.

DE TO VM-budgivere fik her begge lov til at tale deres sag. De amerikanske repræsentanter lovede, at et VM i USA/Mexico/Canada vil give FIFA et overskud på 70 milliarder kroner. Det udløste ingen klapsalver.

Forsamlingen havde ikke et eneste spørgsmål til den amerikanske trio, der hurtigt blev sendt uden for døren igen.

Marokko overtog scenen. De lovede et overskud på 31 milliarder. Stort bifald. Afrika vil have VM til Afrika. Uanset prisen.

Putin havde styr på FIFAs banditter. Foto: AP Sport - 7. jun. 2018 - kl. 18:04 Kendte resultat før afstemning: Putin havde styr på FIFA's banditter

TIRSDAG formiddag er det UEFA’s tur til at få besøg af Infantino og de to VM-ansøgere. Det foregår på Hotel Metropol, som er placeret et stenkast fra Kreml, men endnu tættere på KGB’s gamle hovedkvarter.

Infantino får ikke en varm velkomst. Hans forslag om en ny nationsturnering og et udvidet klub-VM er blevet blokeret af UEFA. Infantino siger, han har en ukendt investorgruppe, som vil spytte 160 milliarder kroner i projektet over 12 år. UEFA finder, at forslagene er uigennemskuelige.

 DBU’s formand, Jesper Møller, er enig i kritikken. Over en kop kaffe mandag eftermiddag i Moskva sagde han, at Infantino går alt for hurtigt frem.

Artiklen fortsætter under billedet

Jesper Møller mener, at FIFA's præsident går for hurgtigt frem. Foto: Lars Poulsen
Jesper Møller mener, at FIFA's præsident går for hurgtigt frem. Foto: Lars Poulsen
 

– Desuden ligner planerne om et udvidet klub-VM en lukket liga. Det er vi principielt imod. Man skal have mulighed for at kvalificere sig til turneringerne. Jeg oplever, at UEFA står sammen på det her område, forklarer Jesper Møller.

SAMLET set er Infantino en svækket præsident. Han har mange ideer, men det går alt for hurtigt, og fremgangsmåden minder meget det, vi så, da hans forgænger Sepp Blatter styrede løjerne. Men i dag slår folk ikke bare hælene sammen.

Onsdag afgøres det, hvor VM i 2026 skal placeres. Forslagene om en udvidelse af VM i Qatar, om en ny nationsturnering og et udvidet klub-VM er alle parkeret.

Infantino er kun elsket af Sydamerika, der blot udgør en lille del af FIFA. Og han får kun nye fjender, uanset hvem der vinder kampen om VM i 2026. Den tabende part vil føle sig svigtet.

Mit indtryk er, at Infantino glæder sig til åbningskampen på torsdag. Lad det endelig handle om fodbold. 

Se også: Før VM: Marokko trynes og FIFA-præsident får tæsk

Se også: To præsidenter i fokus: Én står i lort til halsen - den anden ligner en vinder

Se også: FIFA har bygget et fort i Moskva

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere