Annonce:
Annonce:

Vi fik kun et måltid om dagen

Sceneskift: Yaya Touré tog turen fra fattigdom over Barcelona til Manchester City. I dag er han Englands bedst betalte fodboldspiller

Yaya Touré (th.) er gået fra titel til titel i Barcelona. Nu indleder han jagten på hæder til Manchester City. Her er han i duel med Tottenhams Aaron Lennon. Foto: Empics
Yaya Touré (th.) er gået fra titel til titel i Barcelona. Nu indleder han jagten på hæder til Manchester City. Her er han i duel med Tottenhams Aaron Lennon. Foto: Empics
Annonce:

Ekstra Bladet har valgt at trække denne artikel, da artiklens hovedforfatter Ian Ladyman nægter at have leveret interviewet. Ekstra Bladet beklager.

MANCHESTER (Ekstra Bladet): Han har vundet alt med Barcelona, men valgte alligevel at skifte til engelsk fodbolds ny multi-milliard-legeplads i Manchester City. Forud var gået en fattig barndom i hjemlandet Elfenbenskysten.

– Fortæl noget om din barndom i Elfenbenskysten?

– Min familie var ekstremt fattige. Min mor er død nu, og jeg har kun min far. Jeg er fra en børneflok på ni –  to piger og syv drenge –  men det er kun Kolo og jeg, der spiller i Europa.

– Tre andre arbejder i Europa og en spiller i Tunesien.

– Det er en rigtig fodboldfamilie, men vores liv har ikke været godt, men nu vil folk i Elfenbenskysten være som Touré-familien.

– Da jeg skrev under på min første kontrakt i Europa, var jeg meget glad og sagde til Kolo: Nu kan vores familie blive lykkelige. Før jeg forlod Afrika, spiste jeg kun et måltid mad om dagen. Det var et forfærdeligt liv og meget vanskeligt.

– Har din barske opvækst givet dig et andet perspektiv på livet?

– Først og fremmest motivation. En vilje til at opnå nogle ting. Lige nu handler min motivation om Manchester City og at opnå store ting med dem.

– Du startede i klubben ASEC i Elfenbenskysten. Hvordan var det?

– Jeg spillede på deres akademi, men jeg nåede kun at spille på førsteholdet i to-tre måneder, før jeg kom til Europa.

– Det var en fyr ved navn Jean-Marc Guillou, der fandt mig i ASEC, men forinden nåede jeg at være der i fem år, hvor vi trænede to gange hver dag og gik i skole hver tredje dag.

– Jeg forlod klubben, da jeg var 17 for at tage til Beveren i Belgien. På det tidspunkt var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skulle tage af sted, men min familie syntes, det var en god idé. Det var vigtigt, at få en god karriere. Det var vi enige om.

– Støtter du din familie økonomisk med det, du tjener i Europa.

– Ja, det er helt nødvendig med den slags støtte. I Europa er det ikke normalt, at du giver noget væk til andre, men det er anderledes i Afrika. Når ens liv begynder at dreje i en retning, hvor man får flere penge, så er det helt naturligt at hjælpe andre.

– Jeg kommer som sagt ikke fra en familie med mange penge, så selvfølgelig hjælper jeg. Det gør min bror også. Det er blandt andet derfor, jeg elsker ham. Han er altid parat til at hjælpe andre.

– Sender du mange penge hjem?

– I de sidste par år har jeg lavet noget arbejde, der har hjulpet folk i mit hjemland. Nu er planen at starte en stor fond sammen Kolo, der skal hjælpe unge.

– Hvert år, når jeg tager tilbage til Afrika, så gør jeg også noget på egen hånd. Når afrikanske spillere gør noget for deres land eller region, så elsker folk det og er meget taknemmelige. Det er en god fornemmelse for mig.

– Kan du bruge din erfaring til at hjælpe unge spillere –  selv om de måske har så meget i forvejen?

– Ja, for mig handler det om respekt. Du er nødt til at have respekt for mennesker og penge. Min far sagde altid: Når du har respekt for penge, så vil pengene også respektere dig. Mentaliteten i Afrika og Europa er forskellig.

– Når du kommer fra et vanskeligt liv i Afrika, hvor du måske ikke får nok at spise, hvor det ikke er nemt at overleve, så respekterer du penge, når du begynder at tjene dem –  og respekterer også mennesker mere.

– Hvis du har respekt for andre, så vil de også respektere dig, og det vil gøre dit liv bedre. Nogle gange skal man selvfølgelig også være heldig, og ja, jeg har været heldig. Samtidig er jeg stolt af min religion. Stolt af Gud, som er meget vigtig for mig. Når jeg vil gøre noget eller starte noget nyt, så involverer jeg Gud.

– Du og Kolo har sendt lastbiler med mad og udstyr til Afrika. Hvorfor?

– Ja, det gør vi hvert år, hvor vi bruger nogle penge på at købe mad til folk i Elfenbenskysten. Det er en fornøjelse at give noget tilbage de mennesker, som er glade for det, jeg har opnået. Der er mange i Afrika, der ikke har sko eller tøj, hvor børnene er syge, og det er rart at hjælpe dem.

Når afrikanske spillere gør noget for deres land eller region, så elsker folk det og er meget taknemmelige

 
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: