Annonce:
Annonce:

Williams-søstre har recept på dopernes yndlingsprodukt

Venus og Serena Williams har brugt det præstationsfremmende kortison, som ikke mindst i cykelsporten har været brugt hyppigt i årevis

Søstrene Serena og Venus Williams har fået tilladelse til at bruge  præparater, som optræder på sportens liste over forbudte stoffer. Foto: AP/Pavel Golovkin
Søstrene Serena og Venus Williams har fået tilladelse til at bruge præparater, som optræder på sportens liste over forbudte stoffer. Foto: AP/Pavel Golovkin
Annonce:

Prednisolon. Methylprednisolon. Prednisone. Triamcinolone. Eller slet og ret bare kortison. Af mange kendt som binyrebarkhormon. Og af talløse sportsfolk kendt som et præstationsfremmende middel, der ikke mindst i cykelsporten har en fremtrædende plads i dopernes medicinskab.

De fire produkter er blandt dem, som tennisstjernerne Venus og Serena Williams over flere år har brugt fuldt lovligt, idet de har fået dispensation af antidopingmyndighederne til at bruge dem. Hvilken lidelse, de ellers forbudte kortikosteroider skulle afhjælpe, står ikke klart.

Annonce:

De dokumenter, som den russiske hackergruppe Fancybear har suget ud af antidoping-databasen ADAMS, angiver diagnosen som ’fortrolig’. Kortison er anti-inflammatorisk, hvilket vil sige, at det effektivt slår en betændelsestilstand ned. Det kan være yderst nyttigt for en atlet for eksempel at slippe af med et smertende knæ hurtigt, men kortison har den bivirkning, at det virker præstationsfremmende.

Det er bivirkningen, som gør stoffet til dopernes yndlingsprodukt.

- Kortison er nemt tilgængeligt og hurtigt virkende. Det virker på dagen. Det udsætter træthed og fremmer vægttab ved langvarig brug, siger den tidligere topcykelrytter Michael Rasmussen, som i sin tid brugte midlet i lighed med formentlig et flertal af rytterne i feltet.

Michael Rasmussen brugte i sin karriere kortison som et af mange præparater, der skulle fremme præstationsevnen. Det samme gjorde et væld af andre ryttere, siger han. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Michael Rasmussen brugte i sin karriere kortison som et af mange præparater, der skulle fremme præstationsevnen. Det samme gjorde et væld af andre ryttere, siger han. Foto: Tariq Mikkel Khan.
 

- Stoffet kan købes på snart sagt ethvert gadehjørne, men det kan ikke bruges uden et certifikat (en dispensation, red.). I min tid var det ingen stor udfordring at få sådan et.

- Der er masser af eksempler på, at læger særdeles rundhåndet har delt ud af certifikater. I den tid, jeg har kørt, var det intet problem at få et. Vi kan vel alle komme i tanke om et sted på kroppen, hvor vi har ondt, siger Michael Rasmussen.

Annonce:

Kortisons anti-inflammatoriske effekt er gennem årene blevet udnyttet af læger og atleter til reelle formål. I de tilfælde bør stoffet indsprøjtes præcis dér, hvor betændelsestilstanden hersker. Ønsker man at bruge kortison som doping, gælder det om at indsprøjte det i en muskel, så effekten udnyttes systemisk, fortæller Rasmussen.

- I certifikatet skal der naturligvis stå, at midlet skal indsprøjtes i for eksempel et led, men i praksis er der jo ingen, der kan vide, hvordan det kommer ind i kroppen, siger han.

- Det virker også præstationsfremmende, hvis det sprøjtes ind i et led, men det er bare ikke særligt behageligt.

Amerikanske superstjerner brugte ulovlige midler i årevis

Professor om hacker-angreb: Sporten er scene for ny kold krig

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: