Historie

2001: Endeløs terror-krig startede med hobbyknive

Der var sol i New Yorks gader den 11. september 2001. Det blev på et splitsekund erstattet med støv og skrig


Nitten mænd med tilknytning til al-Qaeda kaprede fire passagerfly den morgen. De var kun bevæbnede med hobbyknive, da de gik ind i cockpittet, men piloter dengang var uddannede til straks at overgive sig, da flykapringer normalt ikke medførte andet, end at flyet blev tvunget til at lande et andet sted og forhandlinger med gidseltagerne kunne gå i gang. Men det var en anderledes kapring. Helt anderledes. Aktionen er nøje planlagt og blandt de 19 mænd var der fire piloter, der truede sig til styrepindene og ændrede kursen drastisk på alle fire fly.


Discovery Channel Video provided by Discovery Channel


For åbne kameraer
To af dem fløj direkte ind i World Trade Centers 'tvillingetårne'. Begge tårne faldt sammen i løbet af kun to timer for åbne kameraer, mens hele verden kiggede på.
Flykaprerne på det tredje fly, gik efter et anden mål: De styrede flyet ind i Pentagon-bygningen, hvor det forårsagede massiv skade og mange dræbte.
Men på det fjerde fly havde passagerne hørt om, hvad der var sket med World Trade Center via deres mobiltelefoner. De bestemte sig for at angribe kaprene, og det førte til, at flyet styrtede ned på en mark i Pennsylvania i stedet for at ramme sit mål.
Ingen ved, hvad målet var, men ifølge hjernen bag terrorangrebet, Khalid Sheikh Mohammed, skulle flyet have ramt United States Capitol, hovedsædet for USA's Kongres.
Ingen af de ombordværende på de fire kaprede fly overlevede.
I alt døde 2973, plus altså de 19 flykaprere. 6291 blev sårede.


Privat videooptagelse fra 11.september 2001(Video:YouTube)

Med eller mod os?
USA’s præsident George Bush slog samme dag fast, at man ville gå i krig mod både terroristerne bag og ikke mindst de, der beskyttede dem.
- Either you are with us, or you are with the terrorists, lød det blandt andet dengang.
Krigene i Afghanistan og Irak startede begge som hævnangreb for 9/11. Afghanistan lod Al Quedas leder Osama Bin Laden bo i landet efter 9/11 og de nægtede at udlevere ham til USA. Irak blev også sammenkædet med Al Queda, selvom den afgørende årsag til krigen var de masseødelæggelsesvåben, som den daværende leder Saddam Hussein angiveligt havde - det viste sig dog at være forkert.
Osama Bin Laden flygtede meget hurtigt ud af Afghanistan og blev først dræbt i 2011 i Pakistan.

Antiterrorlove
I USA blev der indført en række love for at undgå nye terrorhandlinger, noget der snart bredte sig til det meste af den vestlige verden, inklusive Danmark, hvor vi fik en antiterrorlov i 2002.
Den medførte blandt andet, at alle havne i Danmark blev sikret med hegn. Oveni det indførtes logningsbekendtgørelsen, der pålægger teleselskaberne at gemme alle data om telefonopkald og datatrafik i et år - for alle borgere i Danmark.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie