Historie

1989: Kaos og lykke: Berlinmuren er faldet

Berlin er ikke længere delt op i to zoner. Den 9. november faldt den 155 kilometer lange mur efter 28 år. Begyndelsen på enden på den kolde krig

Berlin var en central by at erobre mod slutningen af anden verdenskrig, og både de allierede og Sovjetunionen ønskede at indtage den. Hele Tyskland blev efter krigen delt i fire zoner, en amerikansk, en britisk, en fransk og en sovjetisk. I de tre vestlige zoner skabte man i 1949 Bundesrepublik Deutchland, BRD, det vi i dag kender som Vesttyskland, mens resten blev til Deutche Demokratiche Republik, DDR. Og der var ballade mellem sejrherrerne fra starten.

Privatoptagelse hvor muren krydses - fra 1988(Video:YouTube)

Fra 1948-1949 forsøgte Sovjetunionen forgæves at tvinge de allierede til at forlade Berlin ved en blokade af Vestberlin, det lykkedes ikke, blandt andet på grund af en effektiv luftbro, der skaffede fødevarer til byen.
Samtidig stod vestmagterne USA, England og Frankrig på meget dårlig fod med Sovjetunionen, 'Jerntæppet' gik ned imellem den ene og den anden side, og Vestberlin lå nu næsten som en vestlig ø midt i et Sovjetisk kontrolleret område.

Våbenkapløb
Mange Østtyskere flygtede til Vesten via den åbne grænse. Fra 1949 til 1958 var der 2,2 millioner østtyskere, som kom til Vesttyskland.
Østtyskland og Sovjetunionen kunne ikke acceptere situationen. Natten mellem lørdag 12. og søndag 13. august 1961 spærrede de simpelthen adgangen mellem de to bydele, først med pigtråd og senere med en regulær mur, der hele tiden voksede, og som var bevogtet med maskingeværer, minefelter og mængder af soldater.
Samtidig optrappede vest og øst deres fjendskab gennem et atomart våbenkapløb, hvor USA blandt andet havde atommissiler stående i Tyskland pegende mod Sovjetunionen.
Selve våbenkapløbet var økonomisk ekstremt krævende for begge sider, men det var Sovjetunionen, der led mest.
I 1989 var verden klar til forandring. I Sovjetunionen var Mikhail Gorbatjov i gang med reformer. Det blev blandt andet nemmere at rejse ud af Østblokken, og det medførte at østtyskere i stor stil flygtede via Ungarn og Tjekkoslovakiet for at kunne komme til vesten af den vej. Noget måtte gøres i DDR.

Det nye rejsereglement
Men murens fald kom alligevel yderst overraskende.
Det blev udløst på en pressekonference med politbureaumedlemmet Günter Schabowski, transmitteret direkte i fjernsynet. Schabowski oplæste en ministerrådsbeslutning om et nyt rejsereglement. - Vi har i dag besluttet os til en bestemmelse, der gør det muligt for enhver borger, at rejse ud over DDR’s grænseovergange, sagde han. Journalisterne, der var tilstede ved mødet, spurgte, hvornår dette nye rejsereglement trådte i kraft, og svaret lød: Med det samme.

Muren faldt
Det viste sig senere, at Günter Schabowski havde været noget for tidligt ude, forslaget var slet ikke vedtaget endnu, men nu var det for sent: Flere vesttyske radio- og fjernsynsstationer havde allerede fortalt, at 'muren var åben', og nu krævede østberlinerne, at det skete her og nu. De samledes ved grænsen. Hverken grænsetropperne eller Stasis paskontrolenheder havde hørt noget om nye udrejseregler, men presset fra folkemasserne var for stort: Grænsevagterne ved Bornholmer Straße åbnede som de første grænseovergangen. Muren var faldet.

En ny tid kunne begynde.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie