1922: Kong Tuts forbandelse - hans grav var vigtigere end ham selv

I 1922 blev Tutankhamuns grav fundet næsten intakt. Et gravsted, der blev genstand for historier om den unge konge og myter om forbandelser

Tutankhamun var den 11. konge over Egypten.Discovery ChannelVideo provided by Discovery Channel


Det var Howard Carter, en berømt engelsk egyptolog, der opdagede graven. Han arbejdede sammen med James Henry Breasted, og James fortalte en journalist, hvordan Carter havde sendt et bud hjem til sit hus for at hente noget. Buddet kom rystet tilbage: I huset havde han hørt en lyd, som et svag skrig og ved indgangen så han en stor kobraslange i et fuglebur, i gang med at fortære Carters kanariefugl. Kobraslangen symboliserede det gamle Egypten, og historien gav anledning til masser af rygter om en forbandelse.
New York Times skrev den. Og verden læste med stor interesse.

Død af myggestik
Og så begyndte der at ske ting med andre deltagere fra ekspeditionen: Første offer var Lord Carnarvon, manden der havde finansieret udgravningen. Seks uger efter graven var åbnet, døde han efter at være blevet stukket af en myg. Han skar sig i stikket, da han skulle barberes, såret blev inficeret og han døde af blodforgiftning. To uger før han døde, havde forfatteren Maria Corelli offentliggjort en artikel i New York World Magazine, hvor hun citerede en mystisk bog for, at der skulle være hårde straffe for at trænge ind i en kongegrav. Så gik medierne amok med rygter om, at der havde været indskrevet en forbandelse i graven - det passede ikke, men rygtet var ikke til at slå ihjel.

Ånder i graven
Forfatteren Arthur Conan Doyle, manden der skabte Sherlock Holmes, foreslog dengang, at det var ånder, der bevogtede graven, som havde dræbt Lord Carnarvon, og det blev historien om mumiens forbandelse ikke mindre god af. Howard Carter gav angiveligt sin ven Sir Bruce Ingham en brevvægt lavet af en mumificeret hånd, hvor der stod: 'Forbandet være den, der flytter min krop. Der vil komme ild, vand og besværligheder ud af det'.

Inghams gods brændte kort efter ned til grunden. Da det endelig var blevet genopbygget, blev det ødelagt ved en oversvømmelse.

De døde vogter
Howard Carter troede ikke selv på forbandelser. Men han huskede en sær oplevelse, han havde i ørkenen et par år senere, i maj 1926. Her så han sjakaler med hoveder, der lignede Anubis, en Guddom fra Tutankhamun tid, 'de dødes vogtere'. Det var første gang nogensinde i de over 35 år, han havde været i ørkenen, han havde set dem. Man har bagefter studeret hvad der er sket med alle de mennesker, der var inde i graven kort efter opdagelsen. Ud af 58 der var tilstede, da sarkofagen blev åbnet, var der kun otte, der døde indenfor de næste tyve år. Howard Carter blev 64 år. Han døde af lungebetændelse.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen