1914: Et skud i Sarajevo – 10 millioner døde

Et mord på en kejser satte gang i Første Verdenskrig

Gavrilo Princip besluttede i foråret 1914, at han ville dræbe den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand. Efter lang tids planlægning, og med flere attentatmænd i stilling, fik han selv chancen og dræbte Ferdinand og dennes kone med pistol på klods hold. Det skete i Sarajevo den 28. juni 1914. Princip vidste det ikke dengang, men hans attentat kom til at starte en kæde af begivenheder, der endte i fire års ufattelig tragedie: 1. verdenskrig.
Franz Ferdinands morder, Princip, var en 19-årig serbisk gymnasieelev, som var medlem af den hemmelige, nationalistiske organisation, Den sorte hånd.

Billeder fra Sarajevo - og fra hvad der siden hændte(Video: YouTube)

Krig mod Serbien
Franz Ferdinand var Østrig-Ungarns tronfølger, og efter mordet på ham i Sarajevo erklærede Østrig-Ungarn krig mod Serbien. Kejserriget mente, at Serbien var ansvarlig for mordet, og derfra gik det stærkt. Lande erklærede krig på kryds og tværs af Europa. Rusland holdt med Serbien og mobiliserede sin hær. Tyskerne blev bekymrede og besluttede sig for at støtte Østrig-Ungarn, hvilket førte til krigserklæringer mellem Rusland og Tyskland. Frankrig havde på det tidspunkt en alliance med Rusland og erklærede derfor krig mod Tyskland. Den 4. august 1914 erklærede England også krig mod Tyskland. USA gjorde deres entre i april 1917.

Man troede krigen ville være hurtigt overstået, men tog fejl. Den varede over fire år med millioner af dødsfald til følge.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen