Historie

1888: "Fang mig" - En massemorders besked til politiet

På mindre end et halvt år blev mellem fem og tyve kvinder dræbt i London i slutningen af 1800-tallet. Morderen legede kispus med politiet

Han kaldte sig Jack the Ripper, og blev aldrig fanget. Men der kom over 700 breve til aviser, privatpersoner og ikke mindst til politiet undervejs. Fem til ti af de breve var sandsynligvis fra den rigtige morder.Discovery Channel Video provided by Discovery Channel


- Alle siger, at politiet har fanget mig, men det er ikke sket. Jeg er efter luderne, og jeg vil fortsætte med at skære dem i stykker, til jeg bliver fanget…min kniv er så fin og skarp, jeg vil i gang igen, så snart det kan lade sig gøre. Hilsen Jack The Ripper

Sådan lyder teksten i et af de breve politiet modtog under efterforskningen af Jack The Rippers mord. De fandt ham aldrig, og navnet fandt han selv på i et af brevene.

Ingen voldtægtsmand

Han var en raffineret og brutal morder. Han voldtog ikke de kvinder, han slog ihjel. Men han fjernede deres organer. Skar deres hals over og efterlod et minimum af blod, hvorefter han fjernede deres nyre, livmoder eller andre organer.

- Jeg har gemt noget af den fine røde væske i en krukke, så jeg kunne skrive brevet her med rødt. Men væsken er blevet stiv og tyk og dur ikke som blæk, skriver han i et brev.

Raffineret
Et af de første ofre, Mary Ann Nichols (kaldet Polly), fik halsen skåret over to gange, blev stukket flere steder på kroppen og efterladt på åben gade. Det var så raffineret gennemført, at lægen mente, at mordet måtte være begået på et andet gerningssted, siden der ikke var mere blod på gerningsstedet. At der virkelig var tale om en morder, som kunne sin metier, måtte politiet konstatere kun otte dage senere, da lig nummer to blev fundet ikke langt derfra. Hun var også dræbt med kniv, og her var hendes livmoder fjernet. Da politiet kun 20 dage senere fandt ikke bare en, men to dræbte prostituererede, der begge havde fået fjernet organer, måtte de erkende over for Londons opskræmte befolkning, at der var en massemorder på spil.

Aldrig fanget
Jack The Ripper nåede at begå mindst to mord mere i det samme område af London inden for det samme halve år. Også der likviderede han sine ofre og fjernede flere organer. Og han udførte det med en så stor professionalisme, at politiet længe ledte efter ham blandt Londons professionelle slagtere. Helt forgæves, for Jack the Ripper blev aldrig pågrebet – trods brevene til politiet. Siden da har der været masser af teorier om, hvem den kyniske, men begavede Jack the Ripper egentligt var.

Et af de varmeste spor stopper ved en ung, engelsk advokat af god familie, der druknede sig selv få dage efter, at det sidste mord blev begået den 9.11.1888. Da den unge advokat, John Druitt, frivilligt forsvandt i Themsens bølger, standsede mordene.
Lewis Caroll, forfatteren bag Alice i Eventyrland var også mistænkt for mordene på et tidspunkt. Og en anden forfatter, manden bag Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, talte varmt for en teori om, at Jack the Ripper var…en kvinde. Snart er det hele 130 år siden - og vi er på ingen måde kommet tættere på en opklaring.
Gåden består.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie